Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pickles: kvašená zelenina do každé domácnosti

Pojmem pickles označujeme krátce kvašenou zeleninu. Fermentací získá zelenina mnoho dalších zdravotních benefitů. Pokud jste pickles ještě neochutnali, máme pro vás několik pádných argumentů, proč tuhle kvašenou pochoutku zařadit na jídelníček pravidelně.
15. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Anglický výraz pickles vychází z nizozemského slova pekel, které označuje solanku, tedy slaný nálev. Slovem pickles se tedy rozumí veškerá kvašená zelenina, vyznačuje se především pikantnějším nálevem.

Kvašení zeleniny není žádná novinka

Fermentovanou zeleninu si dopřávali v Mezopotámii už kolem roku 2 400 př.n.l., tato datace vychází z nálezu kyselých okurek kolem řeky Tigris. Naši předci si tak zeleninu uchovávali i na zimní měsíce. Za zeleninu dostupnou po celý rok vděčili mléčnému kvašení, na které jsme v moderní době téměř zapomněli. Veškerá zelenina je dnes k dostání v jakékoli roční období, přitom se ochuzujeme nejen o chuťový zážitek, ale také řadu zdraví prospěšných účinků, které pickles nabízí.

Proč jíst pickles?

Abychom přesvědčili zaryté odpůrce zeleniny, máme v rukávu řadu es a pádných argumentů.

Pickles totiž:

  • působí blahodárně na střevní mikroflóru
  • funguje jako probiotika
  • podporuje funkci imunity (70 % imunity najdeme právě v našich střevech)
  • čistí trávící ústrojí i naši krev
  • snižuje cholesterol i krevní tlak
  • pomáhá odbourávat stres
  • regeneruje játra
  • je prevencí proti některým druhům rakoviny
  • do těla dodá bioaktivní látky: bakterie mléčného kvašení, vitaminy skupiny B, C a K
  • z minerálů získáme hořčík, draslík, také fluor a potřebné enzymy
  • je skvělým zdrojem vlákniny
  • má protirevmatické účinky
     

Jiný kraj, jiná chuť

Kvašení je oblíbeným uchováním potravin po celém světě. V Asii můžeme ochutnat světoznámé kimči, jehož základ tvoří mrkev, zázvor, cibule, pekingské zelí, česnek a chilli. Kimči je však velice variabilní, a tak můžeme vyzkoušet recepty na desítky různých verzí.

V českém prostředí nedáme dopustit na kysané zelí. Snadno si jej připravíme doma a má celou řadu využití v naší tradiční kuchyni. Zdravotní benefity kvašeného zelí mluví samy za sebe. Zelí dodává našemu tělu vitamin C, podporuje funkci mozku, imunitního systému, ale také očí i kůže, podporuje střeva během užívání antibiotik a je protizánětlivé. Kupované kysané zelí není známkou kvality, raději si jej připravte doma, můžete jej ochutit podle svých představ, třeba jablky, rozinkami, kmínem či indickým kořením.

Kysané zelí a jeho vliv na lidský organismus

Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Vyrábí se využitím bakterií mléčného kvašení, která dodává...

Chuťově se nejspíš nikdy neomrzí nakládané okurky, které si s oblibou zakousneme k sýrovým a masovým talířům, rizotu, zapečeným těstovinám či bramborám, občas i jen tak, na zahnání mlsné. Nakládat se však dá téměř každá zelenina, která je tvrdší a obsahuje dostatek cukru, který je potravou pro bakterie mléčného kvašení. Skvělým adeptem na zkvašení je kořenová zelenina: mrkev, červená řepa, pastinák, petržel, ale také květák, ředkev, kedlubna, ředkvičky, brokolice a cibule. Navzájem se dají kombinovat, proto každé další pickles může chutnat o trochu jinak.

Kromě zeleniny si připravte také vhodné dochucení, k ruce vám bude celý či mletý kmín, mořská sůl, česnek, křen, kopr, kari nebo chilli. Základem je správně zvolená nádoba, a to skleněná či keramická, do které se vejde zelenina tak, aby byla úplně ponořená v nálevu. Jaký je postup při domácí výrobě kvašené zeleniny jsme vám již popsali v osvědčeném receptu.

Pickles

Krátce kvašená zelenina je plná vitaminů.

Kvašená zelenina má výraznější chuť, dvojnásobné množství vitaminů a je skvělou přílohou ke grilovanému masu, sendvičům, domácím hamburgerům, burritu, ale také doplňuje sýrová či masová prkénka, rýžové pokrmy či kaše. Stojí za to si ji připravit doma, pro děti může být pozorování fermentace studijním projektem, jehož úspěšné zakončení mohou navíc i ochutnat. Pod článkem naleznete recepty na různé druhy kvašené zeleniny, kujte „pickle“ spolu s námi.

Související

Jak na to: domácí kvašená zelenina

Starověcí námořníci předcházeli kvašenou zeleninou kurdějím. Vitaminy udělají dobře i nám.

Kvašené dobroty pro silnou imunitu

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jak jsi na tom se zdravím. Tak by se dalo parafrázovat známé přísloví. Poslední...

Kukuřičné pickles

Pickles, narychlo nakládaná zelenina, je oblíbenou specialitou v anglicky mluvících zemích. Na chuť jí ale...

Kvašená zelenina "pickles" s červenou řepou

Navinulá výrazná chuť kvašené zeleniny perfektně sedí k mexickému stylu.

Kvašená zelenina

Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako...

Ředkvičky narychlo v octě s mrkví a koriandrem a ředkvičky kvašené s koprem

Nakládané ředkvičky výborně vypadají i chutnají. Zkuste je třeba jako doplněk k prvnímu jarnímu grilování.

Kvašená zelenina

Tenhle recept inspirovaný arménskou kuchyní sází na sílu přírody a funguje na podobném principu jako...

Nakládané okurky: Tipy na nejlepší dobroty

Nakládaná zelenina má u nás velkou tradici. Okurky pak pomyslný žebříček oblíbenosti vedou. Jak vytvořit dobrotu, která...

Vegetariánský burger s pickles

Do každého burgeru patří něco křupavého. Kvašená zelenina tuto roli zvládne bezchybně.

Kimči z bílé ředkve

Recept jsme objevili v krásné knize Kimchi, zmiňované na předchozí straně. Dočtete se u něj, že korejští...

Zapečená dýně s jáhlami a s kysanou zeleninou

Stejným způsobem můžete místo dýně zapéct i brambory.

7 skvělých receptů z britské kuchyně, které musíte vyzkoušet

Anglická gastronomie je plná rozmanitých chutí. Na rozdíl od své francouzské rivalky není možná tak proslulá, rozhodně...

Přidat komentář