Prastarý původ
Před 5 000 lety se na území Indie a Jihovýchodní Asie konzumoval nápoj podobný čaji Masala, Kadha. Říká se, že Masala chai vznikl na popud tehdejšího krále Harshvardhany podle principů ájurvédy. Ájurvédská medicína, v doslovném překladu nauka o životě, je nejstarším celistvým lékařským systémem o zásadách zdravého životního stylu. Masala chai tak měla být oživujícím a očistným nápojem. Je však obestřena dalšími legendami, jedna vypráví o mnichovi putujícím do Číny, který se po cestě posilňoval žvýkáním listů několika bylin dodávající energii.
Koření tvoří základ
Za celou historii Masala chai prošel několika změnami receptury. Od počátku se však používala kombinace kardamomu, zázvoru, hřebíčku, skořice a pepře. Lístky čaje, které v dnešním nápoji tvoří základ, se přidali mnohem později. Nejspíš za to můžou obchodníci z Bengálska a Gudžarátu, právě oni měli přístup ke kvalitnímu koření i mléku, které směsi dodává jemnost a krémovitost. Masala chai se pil nejčastěji ke snídani. Díky Britské kolonizaci se tento nápoj stal populárním po celém světě. Na počátku 20. století, kdy Indická čajová asociace propagovala spotřebu indického čaje s velkou vervou, byly čajové lístky nejdražší ingrediencí v nápoji (prodejci často používali zbytky čajových lístků, protože byly levnější).
Každý kraj má své specifické ingredience do Yogi čaje, jak se také směsi říká. V Indii hřebíček ani černý pepř nepřidávají, v Kašmíru tvoří základ lístky zeleného čaje, v Bhópálu byste v Masala chai cítili i špetku soli. Pro začátek tedy doporučujeme vyzkoušet náš osvědčený recept kopírující britský způsob přípravy. Budete potřebovat svitek skořice, kardamon, hřebíček, badyán, plátky čerstvého zázvoru, sypaný černý čaj, půl litr plnotučného mléka a na dochucení vrchovaté lžíce medu. V kupovaných či čajovnických směsích můžete také navíc najít citronovou kůru, muškátový oříšek, růžový pepř či kurkumu. Denního světla každým dnem ubývá, je tedy ideální čas na hledání té vaší kombinace, kterou indický nápoj doladíte k dokonalosti.
Účinky Masala chaie jsou blahodárné
Kromě skvělé chuti, ve které se snoubí štiplavost a vůně koření s jemností mléka, povzbuzení čaje a sladkost medu, má Masala chai také příznivé účinky na náš organismus. Podporuje naše trávení, rozproudí krev, povzbudí imunitní systém a dokonale prohřeje celé tělo. V podzimním čase úspěšně zahání viry a bakterie. Díky černému čaji také povzbudí vaši mysl i náladu.
Máte Masala chai spojen s podzimním popíjením? Zajímá nás, bez jaké ingredience si jej nedokážete představit. Těšíme se na vaše odpovědi v komentářích pod článkem.
Přidat komentář