Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pomalu pečené maso: vepřové

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si připravit zvěřinu? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článcích věnovaných pomalému pečení, dnes se zaměříme na vepřové maso.
18. 10. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Vepřové maso

Často je označováno jako příliš tučné a nezdravé. Je však nutné podotknout, že u vepře najdeme i libové a netučné části. Vepřové maso se řadí mezi masa červená, obsahuje oproti drůbeži více železa, vitamin B12, zinek a mastné kyseliny, které jsou stejně zdravé jako ty v rybách. Pokud zvolíme libovou část, měli bychom ji do jídelníčku zařazovat pravidelně, dvakrát týdně. Mezi libové řezy vepřového masa se řadí kýta, kotleta bez kosti, panenka a pečeně.

Vepřová panenka

Panenská svíčková neboli panenka, se nachází na zadní čtvrti opracovaného vepře v oblasti boku. Název je odvozen od tvaru masa, který připomíná svíci, proto jej také označujeme jako svíčkovou. Je to velice kvalitní, libové, šťavnaté zadní maso, které se dále dělí na špičku, palec a střed. U nás se hojně využívá při přípravě stejnojmenné omáčky, tedy smetanové svíčkové. Udělat z ní však můžeme také biftek, v celku ji dusit, připravit omáčku, anebo pomalu péct.

Pomalým pečením docílíme křupavé krustičky a šťavnatého vnitřku. Důležité je maso v celku zbavené nepěkných částí nasolit, svázat provázkem, a nejprve opéct na pánvi z každé strany. Pak jej stačí uložit do pekáčku a péct bez zbytečného otvírání, podlívání a otáčení. Panenka se dá také nařezat podélně a proložit dalšími surovinami, špekem, paprikami, jablkem, sušenými rajčaty, pestem nebo chilli pastou. Vytvoříte tak velice zajímavý vzhled dokonale propečeného masa. Panenku můžete péct i na zelenině, se sladkokyselou broskvovou salsou, s cuketami, nebo naplněnou sušeným ovocem.

Pečená vepřová panenka s broskvovou salsou

Pikantní broskvová salsa dodá jinak chuťově neutrální panence ten pravý šmrnc.

Vepřová kotleta

Vepřovou kotletu najdeme na páteři vepře, obvykle obsahuje žebro nebo obratle. Péct ji můžete v celku nebo zrychlit postup a nechat si ji naporcovat na jednotlivé plátky. Nevyžaduje tolik péče jako panenka nebo pečeně, stačí do lehce nařezat do mřížky, vetřít koření a pak vše nechat na troubě a času.

Pečené vepřové kotlety à la puttanesca

Omáčka puttanesca se tradičně dává na těstoviny. Vypůjčili jsme si její přísady (vynechali jsme však...

Vepřová kýta

Je velkým svalem bez kostí i tuku. Skvěle se hodí na dušení, uzení, závitky, rolády i pomalé pečení. Po rozkrojení bývá růžová, na vrchu můžeme opět docílit křupavé kůrčičky. Před pečením je třeba ji zprudka opéct z každé strany na rozpálené pánvi. Kromě vody, na které by se měla v pekáčku péci, můžeme použít pivo, víno, zelí, cibulku, nebo jinou zeleninu. Dá se také prošpikovat špekem, klobásou, nebo oblíbenou zeleninou. Sluší jí bylinky, především tymián nebo majoránka, která hraje prim v receptu na staročeskou pečenou kýtu. Dejte jí dostatek času, správně velký pekáč, poctivé suroviny a stane se ozdobou prostřeného stolu, které nakrájíte i čajovou lžickou jak se bude rozpadat.

Vepřová pečeně

Královna nedělních obědů, vepřová pečeně. Najdeme ji podél páteře z obou stran, mezi kýtou a krkovičkou. Setkáme se s názvy jako karé, hřbet, kotleta nebo pečínka. Její libové maso se hodí i na minutky, pomalým pečením z ní však uděláte naprostou lahůdku. Jakou si u řezníka koupit? Karé je bez kosti, kotleta s kostí. Doporučujeme nechat si pečeni vykostit, ale vzít si je sebou. Budou se vám hodit, pečeně získá tu nejlepší chuť, pokud ji nebudete péct jen na vodě, ale právě na kostech s cibulkou a česnekem. Tukovou horní vrstvu neodstraňujte jako u panenky, naopak ji jemně nařezejte do mřížky a vetřete do ní prsty koření. Maso vcelku svážeme provázkem, aby drželo tvar, a nejprve zprudka osmahneme na pánvi. K výpeku doporučujeme poté přidat i cibulku s česnekem, krásně se rozvoní a vytvoří dokonalý základ pro výslednou šťávu. Pečeni umístěte v pekáčku na zmíněné opláchnuté kosti, cibuli, trochu vody a začnete pomalu péct. Kilové maso při 150 stupních potřebuje minimálně hodinu, při pomalém pečení mu dopřejte alespoň dvojnásobek času. Výsledkem by měla být uvnitř růžová pečeně, ale stále plná šťávy, obestřená křupavou kůrkou. Po upečení si z výpeku a cibulky s česnekem udělejte jíškou zahuštěnou omáčku. Pozvedne maso o další stupeň k nebeskému pokrmu. Pečeně je chutná i po vychladnutí v chlebu nebo jen tak, třeba s křenem.

Recept můžete vylepšit medem vytvářejícím sladkou krustičku, pečením na kořenové zelenině, zelí, bylinkovou marinádou, přidáním mléka, ale také ginu.

[[nid: 5969]]

Ať už zvolíte druh řezu který chcete, pomalým pečením libové vepřové maso povznesete k opravdu chutnému pokrmu. Recepty na vepřovou pečeni se v rodinách dědí, máte nějakou vychytávku, jak tuto pochoutku ještě vylepšit? Podělte se o ni s námi v komentářích, u kterých naleznete i naše recepty plné inspirace.

Související

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Na obracení masa vcelku si pořiďte kuchyňské kleště. Díky nim z něj nevyteče žádná šťáva.

Pečené cukety s vepřovou panenkou

Štavnaté maso a křehkou zeleninu provoněnou čerstvými bylinkami si vychutnejte jen tak nebo doplňte pečivem, arabským...

Vepřová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou

Jednou z nejlepších věcí na tomto receptu je fakt, že se všechno peče v jedné nádobě. Šetří tedy nejen kalorie, ale i...

Pečené vepřové kotlety s knedlíčky z manga, zázvoru a vlašských

Pečeni, kterou jsme použili my, získáte při zabijačce. Pokud jste odkázáni pouze na nabídku řeznictví, sáhněte po...

Vepřová pečeně se zelím

Vepřo knedlo zelo skoro bez práce.

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen...

Vepřová pečeně v bylinkové marinádě

Šťavnatá pečínka vonící bylinkami...

Křehká vepřová pečeně v mléce

Díky pomalému pečení v mléce bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Navíc získáte tak úžasnou omáčku, že si budete...

Vepřová pečeně v bylinkách a šunkové krustě

Úžasná šunková krustička vás nadchne!

Vepřová pečeně se šalvějovo-fenyklovým máslem

Pečínka s voňavou náplní a křupavé rozmarýnové brambory - ideální volba pro sváteční nedělní oběd.

Vepřová pečeně s celerem, cibulkami a slaninou

Domácí vepřové v aromatické marinádě – krásné vaření s výsledkem, který nemá chybu!...

Vepřová pečeně s whisky omáčkou a pivními bramborami

V malebné krajině jižních Čech leží Svachovka. Statek a golfový resort, kde nejen pálí jedinečnou whisky, ale...

Pečené vepřové s jablečným salátem

Co je pro Severní Karolínu typické? Jablka a barbecue! Jen si představte zahradní party, kterou završí právě...

Pomalu pečené maso: hovězí

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...

Pomalu pečené maso: drůbež

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...

Přidat komentář