Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pravidla moštárny aneb Jak na domácí jablečný mošt?

Sezona jablek je v plném proudu a vy nevíte, jak nadměrnou sklizeň zužitkovat? Pokud už nechcete po sto prvé péct jablečný závin nebo zavařovat jablečná povidla, pak připravte domácí mošt. Osvěžující tekutina z jablek vyniká nejen sladkou chutí, ale především bohatým složením.
18. 9. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Na jablečný mošt nedali dopustit už naši předkové, kteří věděli, že mošt disponuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínem C a celou řadou antioxydantů. Díky svému bohatému složení je navíc ideálním podzimním nápojem posilujícím imunitní systém a pročišťujícím střeva. 

Cesty, které vedou ke kvalitnímu moštu

Chcete si dopřát několik doušků moštu? Pak máte hned několik možností, jak se k jablečnému nápoji dostat. Nejjednodušší cesta vede na farmářské trhy, kde prodejci nabízí lokálně vyrobené mošty povětšinou vysoké kvality. Nutno podotknout, že vysoká kvalita moštu se často obtiskne i na následné ceně. 

Dále se můžete vydat přímo do moštárny. Vyplatí se, když si na internetu vyhledáte nejbližší moštárnu a podíváte se na její oficiální stránky. Většina moštáren nabízí zákazníkům nejen své produkty, ale také možnost využití lisu. V praxi to znamená, že do moštárny dovezete vlastní jablka, ze kterých vám v moštárně vylisují mošt. Výhodou této služby je fakt, že víte, z jakých jablek je mošt vyrobený. 

V neposlední řadě se můžete rozhodnout pro domácí moštování. I když by se mohlo zdát, že jde o náročný proces, opak je pravdou. S trochou šikovnosti, výkonnými přístroji a chutí dokážete domácí jablka přeměnit v prvotřídní mošt. Jenom se připravte na to, že výroba moštu je časově náročnější.  

Domácí moštobraní 

Chcete připravit jednu lahev moštu? Nebo se spokojíte nejméně s deseti lahvemi? To jsou základní otázky, které si před výrobou moštu musíte ujasnit. Pokud jste se rozhodli pro střídmé množství, pak vám bohatě postačí odšťavňovač. Jablka pouze umyjte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Následně se může pustit do odšťavňování, ze kterého vám vznikne krásná jablečná šťáva.

Všichni se asi shodneme, že odšťavňovač není vhodným nástrojem pro velké pěstitele jablek, kteří se pyšní bohatou úrodou. Jejich pomocníkem naopak bude dřevěný lis na ovoce. I když je jeho pořizovací cena poněkud vyšší, zhruba od 1000 do 3000 Kč, rozhodně jde o skvělou investici, kterou využijete každý podzim. Navíc ani samotná manipulace s dřevěným lisem není složitá. Nejdříve si v drtičce nebo v robotu nadrťte omytá a jádřinců zbavená jablka, která následně vložte do textilního pytlíku uvnitř ručního lisu. Pak už stačí zabrat za "kliku" a dokonalý nápoj je na světě. 

Jak snadno oloupat jablka

Jak snadno oloupat jablka

Potřebujete oloupaná jablka? Použijte stejný trik jako na rajčata.

Jak mošt skladovat?

Vzhledem k tomu, že mošt neobsahuje konzervační látky, vyplatí se, když ho zkonzumujete do tří dnů od vylisování. Nic nebrání ani tomu, abyste mošt klasicky zavařili ve sterilizovaných sklenicích. Pokud tak učiníte, můžete mošt bez problému popíjet třeba i v únoru. V neposlední řadě lze mošt zamrazit v plastových lahvích. Pozor si dejte pouze na množství moštu v PET lahvi, které by při tomto postupu mělo být menší. V opačném případě hrozí, že mošt mrazem zvětší svůj objem a lahev následně praskne. 

Související

Co s jablky… recept na snadné jablkové pyré a 4 ovocné omáčky

Co s jablky… recept na snadné jablkové pyré a 4 ovocné omáčky

Urodila se vám jablka? Zkuste jablkové pyré a jeho čtyři proměny v omáčku – bude z toho láska minimálně na celou zimu...
Pětkrát pečená jablka

Pětkrát pečená jablka

Zapečte si podzimní jablíčka. Tepelnou úpravou příjemně změknou a zvýrazní se jejich sladkost. Doplňte je o voňavé...
Ovoce na grilu: jablka

Ovoce na grilu: jablka

Grilovaná jablka jsou ideálním lehkým letním dezertem. Na této laskomině si nejen pochutnáte, ale navíc po ní...

Karamelky s jablečným moštem

Tyhle karamelky se tváří obyčejně, ale až ochutnáte! Ach! Jemně slané, hedvábně sladké a hlavně skrz naskrz báječné!

Tažený jablečný štrúdl

K posezení u kávy nebo čaje si upečte pravý tažený jablečný štrúdl.
Upečte si ten nejlepší štrúdl

Upečte si ten nejlepší štrúdl

V Nové Říši na Vysočině pořádají každý listopad velké štrúdlové klání. Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník, vyhrála v...

Štrúdl s jablky, banány a třešněmi

S banánem a kandovanými třešněmi!

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, pokud jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako...
REKLAMA

Přidat komentář