Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš často. Důvodem může být to, že luštěniny nadýmají. Obzvlášť, když se nepřipraví správně. A kdo by chtěl chodit celý den s nafouklým břichem a hledat prázdná zákoutí, kde si může ulevit? Nikdo. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte, proč vlastně luštěniny nadýmají a jak tomu zabránit.
16. 1. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Proč luštěniny nadýmají

Každý ví, že luštěniny způsobují nadýmání. Ale už málokdo ví, proč. V luštěninách se kromě zdraví prospěšných látek vyskytují bohužel i látky neprospěšné, tzv. antinutriční. Mezi takové patří oligosacharidy. Problém je, že lidský organismus není schopný vytvářet enzymy, které by tyto sacharidy rozštěpil již v tenkém střevě, proto doputují až do tlustého střeva, kde je rozkládá střevní mikroflóra. Při tomto procesu vznikají plyny – vodík, oxid uhličitý a methan. To je ten důvod, proč nás může po konzumaci luštěnin trápit plynatost.

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a...

Dopřejte si luštěniny bez nadýmání

Luštěniny bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň třikrát týdně. Vzhledem k tomu, že dnes už konzumace luštěnin neznamená jen hrachovou kaši a čočkovou polévku, ale naopak existují stovky receptů na výborné pokrmy z různých druhů luštěnin, by to nebyl problém. Ale co s tím nadýmáním? Prozradíme vám pár fíglů, abyste si luštěninové hody mohli dopřát bez tohoto nepříjemného účinku.

Správná úprava luštěnin

  • NAMÁČEJTE – Před tím, než budete luštěniny vařit, je alespoň na osm hodin namočte do vody, tu jednou za čas vyměňte, po osmi hodinách luštěniny ještě jednou propláchněte a dejte vařit do nové, čisté vody. Díky tomuto procesu se z luštěnin (zejména ze slupky) uvolní látky, které způsobují nadýmání. Vodou propláchněte i konzervované luštěniny, protože hutný lák je také plný nadýmavých látek.
  • POUŽÍVEJTE BYLINKY – Některé druhy bylinek mohou plynatost zmírnit, proto je využívejte k dochucení luštěnin. Vhodné jsou například římský kmín, koriandr, saturejka, majoránka, petržel, fenykl, bazalka, anýz, máte, bobkový list nebo libeček.
  • NECHVÁTEJTE – Pokud jste zvyklí luštěniny konzumovat málo a rádi byste je do jídelníčku zařadili častěji, rozhodně na to jděte pozvolna. Tělo si musí postupně zvyknout. Začněte třeba tím, že dvakrát do týdne přidáte pár luštěnin do polévky nebo salátu. Vyzkoušejte náš teplý čočkový salát s dýní  nebo s červenou cibulí a balkánským sýrem.
  • PIJTE – Během jídla, které obsahuje luštěniny, pijte, a to nejlépe čistou vodu. Díky tekutině se luštěniny nafouknou a pomáhají tak čistit střeva. Pokud luštěniny nezapijete, může se dostavit opačný efekt – zácpa.
  • ZKUSTE KLÍČKY – Nechte luštěniny naklíčit a klíčky použijte do salátu nebo pomazánky. Klíčky jsou chutné, bohaté na vitamín C a nenadýmají.

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

Luštěniny, které nenadýmají

Pokud se přece jen bojíte, že vás bude po konzumaci luštěnin trápit plynatost, vařte z těch, které nenadýmají a není tedy potřeba je namáčet ani jinak upravovat. Mezi takové patří například červená čočka, cizrna a fazole mungo.

Azuki a Mungo. Zdravé a chutné luštěniny s blahodárnými účinky

Azuki nebo Mungo. Pod těmito exotickými názvy se ukrývají luštěniny, kterých byste si na první pohled možná ani...

Související

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční...

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě...

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je...

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte...

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Věděli jste, že se zelený hrášek řadí k zelenině, kdežto sušený hrách k luštěninám? A víte také, který z nich je tělu...

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení...

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je velice levným, a přesto hodnotným zdrojem bílkovin, železa,...

Přidat komentář