Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky jsou prvními posly jara. Rozzáří každé jídlo, oživí jeho vůni a podpoří chuť. Existuje mnoho důvodů, proč si je zamilovat.
28. 2. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

1 Čerstvé bylinky definují chuť a charakter jídla

Každá kuchyně používá své bylinky a jejich přidáním můžete vychýlit pomyslnou chuťovou ručičku na tu či onu stranu. Zelený koriandr nás vezme na výlet do Mexika, perilla a klasnatka s citronovou vůní sluší vietnamské kuchyni. Vůně rozmarýnu, dobromysli a levandule v nás vyvolává obrazy slunného Středomoří. Bazalka v jakékoliv variantě zase hraje na italskou notu. Zato polévkový libeček, štiplavá pažitka a zelená petrželková nať jsou jednoznačnými hvězdami české kuchyně stejně jako nať celeru a medvědí česnek. 

2 Čerstvé bylinky oživí barvu

Tohoto efektu mistrně využívá italská kuchyně. Závěrečný posyp čerstvě nasekanými bylinkami nejenže podpoří chuť jídla, ale dodá mu i hezkou barvu. Tento efekt využijete nejen u „bílých“ jídel, jako jsou různé smetanové omáčky. Pomyslnou závěrečnou tečku vytvoří také na omáčkách rajčatových nebo jídlech typu „minimalismus v pěti surovinách“.

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Pokud mluvíme o aromatických bylinkách, čerstvé nemusí vždy znamenat to nejlepší. Kdy použít čerstvé a kdy sušené...

3 Čerstvé bylinky nahrazují sůl

Jak pravil nemoudrý pohádkový král: „Vařit bez soli, to je umění!“ Sůl pro naši kuchyni představuje základ, bez ní se nám jídlo zdá doslova „nemastné, neslané“. Pokud však potřebujete z nějakého důvodu ubrat soli ve svých pokrmechpoohlédněte se po bylinkách. Čerstvě nasekané lístky vylepší chuť, vzhled i vůni jídla. Přidávejte je do už hotových pokrmů, tepelnou úpravou se z nich vytrácí to nejlepší. 

4 Čerstvé bylinky mají pozitivní vliv na zdraví

Většina bylinek se používá jak pro kulinářské, tak léčivé účely. I když nás zajímá především chuť, jejich konzumací můžete přispět k prevenci srdečních chorob, rakoviny a cukrovky. Některé mají také protizánětlivé a protinádorové vlastnosti. Výzkumy ukazují, že mnoho bylinek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a jsou užitečné pro lidi s mírně zvýšeným krevním tlakem. Čerstvé zelené bylinky obsahují vitaminy a minerály, mívají také vyšší hladinu antioxidantů ve srovnání se zpracovanými nebo sušenými bylinkami, které jsou zase skvělé v čajích a různých nápojích. 

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se...

Bylinkové know-how

Abyste z čerstvých bylinek dostali opravdu to nejlepší, nasekejte je těsně předtím, než je budete chtít použít, a do jídla je přidávejte ideálně po dokončení tepelné úpravy nebo jimi jídlo posypte rovnou na talíři. To platí především pro jemné bylinky, jako jsou bazalka, pažitka nebo kopr. Ty obsahují těkavé silice, které zahříváním rychle vyprchají. Přidáním těsně před podáváním si zachovají svou skvělou vůni, chuť i svěží barvu.

To neplatí u bylinek s výraznou chutí a vůní, kterými oplývají například libeček, fenykl, estragon nebo celerová nať. Ty můžete do jídla přidat v kterémkoliv okamžiku vaření. Například zmiňovaný libeček či celerová nať jsou skvělé hlavně ve vývarech nebo s vařenou zeleninou, když mají dostatek času se prohřát a uvolnit aromatické látky.

Bylinky vybírejte podle druhu pokrmu, který připravujete. Kopr sluší rybám, bazalka těstovinám, pažitka pomazánkám a taková petrželová nať je pro nás královna čerstvých bylinek. Hodí se do obrovského množství pokrmů, od polévek přes maso, ryby až po zeleninové saláty.

Nápady na svěží bylinková jídla najdete v následujících receptech.

Související

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Jednu kytku do vázy, další do hrnce s polévkou. Naučte se vázat bylinky, které provoní každé jídlo, tak, jak je miluje...

Bazalkové noky s rajčatovou omáčkou

Bazalka a rajčata jsou klasická kombinace, které se nikdy nepřejíte.

Česnekové kuře s rukolovou zálivkou

I obyčejné kuře se dá připravit s velkou parádou! Zkuste třeba česnekové...

Kuře na pažitkovém podmáslí

Čím déle budete maso marinovat, tím bude křehčí.

Kyjevský řízek s petrželkovou strouhankou

Řízky v luxusním provedení. Lahodné máslíčko skvěle ochutí jinak sušší kuřecí maso a strouhanka s petrželkou je voňavý...

Mrkvovokoriandrová polévka

Hustou mrkvovou polévku si všichni zamilují. Když ji doplníte pečivem, vystačí klidně jako lehká večeře.

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Tenhle recept jsme si vypůjčili z blogu naší kolegyně Martiny Sugartown.cz. Eclairky jsou totiž velký hit!

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů...

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů...

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Pokud mluvíme o aromatických bylinkách, čerstvé nemusí vždy znamenat to nejlepší. Kdy použít čerstvé a kdy sušené...

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

Jak jíst více zeleniny: klasická jídla v nové úpravě

Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili...

Přidat komentář