Tvaroh dokázal spojit čtyři naoko znepřátelené tábory - sportovce, dietáře, výživové poradce i profesionální kuchaře. I když každý z nich ke konzumaci a úpravě tvarohu přistupuje jinak, v jednom jsou zajedno. Vědí, že tvaroh vyniká svým vysokým obsahem bílkovin a vápníku.
Vyvážené složení
Sotva bychom našli produkt, který by se složením podobal tvarohu. Tento mléčný výrobek totiž obsahuje nejvyšší biologickou hodnotu mléčných bílkovin. V praxi to znamená, že obsahuje vyváženou směs všech aminokyselin a dodává tak tělu vše, co potřebuje. Zároveň v tvarohu najdeme i další důležité látky jako například draslík, hořčík, selen, měď nebo mangan. Na tvaroh nedají dopustit ani lékaři, kteří ho opěvují za jeho vysoký obsah vápníku. I když už od dětství víme, že vápník je dobrý pro kosti, neměli bychom zapomínat ani na jeho další benefity. Vápník totiž posiluje mezibuněčnou komunikaci a podporuje mladistvý vzhled. V neposlední řadě je tvaroh bohatý na vitamín A, B6, B12, C, D, E nebo třeba na kyselinu listovou a thiamin.
Pokud patříte mezi konzumenty tvarohu, pak asi víte, že vás poměrně snadno zasytí. Za tento fakt může typ bílkoviny zvaný kasein, který tělo tráví déle než jiné bílkoviny. V případě, že se v noci budíte hlady, dopřejte si tvaroh jako druhou večeři. Uvidíte, že vás skvěle zasytí a nic už vám nebude bránit v klidném spánku.
Pomocník při hubnutí
Snažíte se jíst podle zásad zdravého životního stylu, a přesto vás čas od času přepadne mlsná? V takovém případě se nebojte sáhnout po dezertu, ve kterém tvaroh hraje prim. Tvaroh v light verzi na 100 g totiž obsahuje pouze 290 kJ, polotučný tvaroh má 456 kJ a tučná varianta tvarohu obsahuje 770 kJ. Ideálně ale používejte polotučný nebo tučný tvaroh, který na rozdíl od odtučněné verze obsahuje vitamíny rozpustné v tuku, a zároveň vyniká výraznější chutí a jemnější texturou. Pokud se vám nechce do pečení, pak si můžete dopřát sladkou svačinku v podobně tvarohu se sezónním ovocem, oříšky a kapkou medu nebo čekankového sirupu. I tento jednoduchý dezert nenaruší váš zdravý jídelníček.
Kdy se tvarohu vyvarovat?
Tvaroh bohužel není pro každého, a tak se ho musí vzdát lidé, kteří trpí intolerancí laktózy nebo alergií na mléčnou bílkovinu. Pokud vás trápí intoleranci laktózy, můžete na trhu objevit tvarohy bez laktózy. I když je jejich cena vyšší, rozhodně se vyplatí do těchto produktů investovat. U alergiků na mléčnou bílkovinu je bohužel výběr vhodného tvarohu neřešitelným problémem. Tvarohy bez laktózy totiž nezaručují nulový obsah mléčné bílkoviny, a tak není možné najít plnohodnotnou náhražku tvarohu. Na internetu ale koluje mnoho receptů na „tvaroh“, který je vyrobený z jáhel, kešu ořechů a kokosu, a tudíž je vhodný právě pro alergiky na mléčnou bílkovinu.
Přidat komentář