Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Snadná zimní jídla: růžičková kapusta

Geniální zimní zelenina, které sluší krátká tepelná úprava a minimum surovin k dochucení.
29. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Proč si zamilovat růžičkovou kapustu

Růžičková kapusta je výrazným nositelem tzv. umami chuti, která doplňuje základní paletu chutí, jimiž jsou slaná, sladká, hořká a kyselá. Zvláštní druh lahodnosti sluší téměř každému jídlu, do kterého se rozhodnete kapustičky přidat.

Ze zdravotního hlediska pomáhají posilovat imunitní systém, krvetvorbu i regeneraci buněk. Jsou skvělé jako prevence chřipky a nachlazení. Zvyšují pevnost tkání a podporují vylučování vody z těla.

Kapustičky - 6 receptů, které si zamilujete!

Růžičková kapusta dodnes hraje hlavní roli ve vašich nočních můrách ze školní jídelny? Nemůžete zapomenout na podivnou...

Na co si dát pozor při nákupu

Pro růžičkovou kapustu platí to samé jako pro jiné druhy zeleniny. Dopřejte si kvalitu, ne kvantitu. Vybírejte kapustičky, které jsou jasně zelené, bez žlutých skvrn, na dotek pevné a bez náznaku hniloby. Skladujte je v chladu a suchu, ne však příliš dlouho. Lednice jim nesvědčí, při delším pobytu ztrácí barvu u chuť a začnou měknout. V mrazáku se neztratí ani mražené kapustičky, které si déle zachovají své vlastnosti.

Ideální úprava růžičkové kapusty

Krátce, rychle, jednoduše, tak bychom mohli charakterizovat ideální postup při jakékoliv úpravě růžičkové kapusty. 

3 zlatá pravidla pro vaření kapustiček:

  1. Před vařením se doporučuje kapustičky zespodu, u košťálu nakrojit do kříže. Provaří se rychleji i ve středu a jejich úprava se tak výrazně zkrátí. 
  2. Vařte je nejlépe v páře, buď ve speciálně upraveném hrnci nebo si připravte vlastní improvizovaný. Do hrnce s vodou vložte podložku na napařování knedlíků nebo na jeho okraj zavěste kovové sítko. Důležité je, aby se nedotýkaly vody. Skvěle vám poslouží také speciální bambusový nástavec, který se běžně používá na japonské knedlíčky. Kapustičky můžete s úspěchem také opékat, zapékat nebo dusit.
  3. Kapustičky vařte jen nezbytně dlouhou dobu. Jakmile získají jasně zelenou barvu, šup s nimi pryč ze zdroje tepla. Pozor, tady jde o vteřiny! Šéfkuchaři v tomto okamžiku chladí uvařenou zeleninu v misce s vodou a ledem, aby zastavili působení tepla. Vy to můžete vyzkoušet taky nebo ji dejte za okno na parapet. V zimě je na něm chladno víc než dost.

Královna zimních záhonů

Růžičková kapusta je zimní hvězdou, protože vydrží na zahradě až do zámrazy. Často ji můžete vidět, jak se tyčí nad...

Kam s kapustičkami

Univerzální kapustičky jako dokonalá zimní příloha ladí především k masovým pečením. Proslavené jsou kapustičky opékané spolu se slaninou. Tuto kombinaci si zamilovali především v anglosaských zemích a najdete ji jako nezbytný doplněk k pomalu pečenému masu. Kromě slaniny jim sluší také zakysaná smetana.

Nezaměnitelná chuť kapustiček vynikne i jen s máslem nebo olivovým olejem a pár vločkami kvalitní mořské soli. U takové úpravy je opravdu důležité správné vaření, jak jsme popsali výše. Krátce, rychle, al dente.

Díky výrazné chuti svědčí kapustičky jídlům připravovaných z několika surovin. Když je doplníte sýrem, slaninou nebo jinými sytými přísadami, vydají za samostatný chod. Navíc vám jejich úprava zabere opravdu minimum času. Kapustičky jsou opravdu univerzální. Osvědčí se v jídlech s rýží, bramborami i těstovinami. Vyzkoušejte a uvidíte sami. 

Nechte se zlákat následujícími recepty na zimní vaření s růžičkovou kapustou.

Související

Fondue s růžičkovou kapustou

Do rozpuštěného sýra nemusíte namáčet jen chleba. Růžičková kapusta je mnohem zdravější, v kombinaci se slaninou navíc...

Chlebíček kapustičky, cizrna & sýr akawi

Oříšková chuť cizrny vás okouzlí!

Kuře na kapustičkách

Kuře a kapustičky jsou báječní parťáci!

Masové koule se schovanými kapustičkami

Obyčejné masové kuličky vám už přijdou fádní? Vyzkoušejte naše masové koule s překvapením v podobě růžičkové kapusty!

Salát z růžičkové kapusty po italsku

Originální salát poslouží báječná příloha nebo součást většího menu.

Krčková polévka babičky Marušky

Polévku sice můžete uvařit i z kuřecích skeletů na polévku nebo i z masitějších kuřecích dílů, ale...

Kroupový salát s černou ředkví, kapustičkami a kumkvaty

Nádherný luxusní salát se dá připravit i z obyčejných surovin. Stačí je doplnit jednou speciální.

Pečené zimní rizoto s pórkem

Výhodou pečeného rizota je, že nemusíte stát u sporáku, míchat a postupně přilévat vývar, protože trouba...

Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

Růžičková kapusta se už několikátou sezonu hřeje na kulinárním výsluní. Zaslouženě! V kombinaci s topinambury a...

Kotleta se šťouchanými bramborami a kapustičkami

Pokud máte vůči růžičkové kapustě stále předsudky, vyzkoušejte je jako součást přílohy ke kotletě. Uvidíte, že nakonec...

Galetka s růžičkovou kapustou a slaninou

Galetka se ve Francii říká palačinkám z pohankové mouky. Plnit se mohou sladkou i slanou náplní.

Přidat komentář