Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škola pečení pro začátečníky: naučte se křehké těsto

Když si osvojíte přípravu křehkého těsta, můžete každý den podávat jiný dezert. Ovoce babího léta už se do koláčů třese.
29. 9. 2015 | Autor: redakce Apetitu

Křehké těsto je koláčový základ. Princip křehkosti těsta je v tom, že mouka obalí kousky másla, které v těstě zůstanou, ty se potom v troubě rozpustí a vytvoří malé vzduchové kapsičky, jež způsobí onu křehkost a lístkování. Pro úspěšné zvládnutí přípravy křehkého těsta je třeba správné zpracování a chlazení!

NEŽ ZAČNETE

RYCHLE A ZBĚSILE
Těsto zpracovávejte opravdu rychle, jinak se bude trhat a špatně vyvalovat a po upečení bude tvrdé, drobivé a dusivé.

ČÍM CHLADNĚJŠÍ, TÍM LÍP
Máslo musí být vychlazené, klidně je na chvíli dejte do mrazáku. To samé platí pro vodu – ideální je z lednice nebo do ní před odměřením přidejte pár kostek ledu. Těsto je také nutné průběžně chladit – pokud na to nemáte čas, nechte jednoduše pečení na jindy, tohle se nevyplácí ošidit.

Linecký koláč

Je tak dobrý, že je skoro hřích dát si jen jeden kousek. Jen si to představte: křehké a křupavé těsto, ořechy, rybíz...

KŘEHKÉ TĚSTO KROK ZA KROKEM

1 VOLBA INGREDIENCÍ 

Na křehké těsto stačí mít mouku, tuk a tekutiny – voda, mléko, podmáslí, případně vejce. Potom lze těsto různě variovat. Můžete do něj přidat cukr či med, část mouky nahradit mletými mandlemi nebo ořechy, místo tuku použít třeba i pomazánkové máslo atd.

2 ZPRACOVÁNÍ TĚSTA 

Rozhodnout se můžete pro jeden ze tří způsobů zpracování těsta:

  • Robotem: Nejefektivnější a nejpohodlnější je robot s noži, ale pozor! Mouku s máslem zpracovávejte opatrně jednotlivými pulzy tak, aby máslo nebylo do mouky úplně zapracované. V těstě by měly zůstat kousky másla (velké asi jako zrnka čočky). Pak ho vyklopte na vál a splácejte do tvaru koule.
  • Ručním hnětačem: Nemáte-li robot, pracujte nejlépe se speciálním hnětačem na přípravu křehkého těsta. Rychle zapracujte máslo do mouky, přilijte vodu a stěrkou těsto zpracujte dohromady. Přesuňte ho na vál a vytvarujte do tvaru koule.
  • Nožem: Na pracovní ploše nasekejte velkým ostrým nožem máslo v mouce na co nejmenší kousky a pak těsto co nejrychleji splácejte rukama do tvaru koule. Nehněťte! Dokončení rukama: Těsto potřebujete udržet co nejchladnější, proto omezte přímý kontakt s těstem na minimum, aby ho vaše ruce nezahřívaly. Ruce si před kontaktem s těstem můžete ochladit pod tekoucí ledovou vodou. Nakonec zabalte kouli z těsta do fólie a dejte vychladit.

 

3 VYVALOVÁNÍ TĚSTA 

Nejjednodušší je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru. Těsto se tak nebude lepit ani k pracovní ploše, ani k válečku, a navíc ho nebude třeba podsypávat, a tím do něj přidávat mouku navíc, která mu ničí strukturu. Nevadí, když vám popraskají okraje, vždy je jen smáčkněte dohromady a pokračujte ve vyvalování. (Pokud je těsto z lednice opravdu hodně tuhé a jde špatně vyvalovat, naklepejte ho nejdříve válečkem.)

4 PŘENÁŠENÍ DO FORMY 

Abyste přenesli vyválené těsto bez úhony, použijte jeden z těchto triků: těsto naviňte na váleček a rozviňte ve vymazané formě, nebo jej přeneste na archu pečicího papíru, do formy překlopte a papír sloupněte, případně plát přeložte na čtvrtiny, přeneste a pak ve formě rozložte.

5 PŘÍPRAVA NA PEČENÍ 

Dno těsta ve formě propíchejte vidličkou, aby při pečení nevyběhlo, a opět dejte chladit. Nakonec těsto vyložte alobalem nebo pečicím papírem, nejlépe potřeným máslem, a vysypte suchými fazolemi pro takzvané pečení naslepo. Dál pokračujte podle konkrétního receptu.

TIPY & TRIKY

  • MÁSLO, NEBO JINÝ TUK? Rozhodně máslo! S tuky na pečení se sice líp pracuje, ve výsledku ale těsto není tak křehké, je drobivější a nechutná po másle.
  • VODKA Některé recepty uvádějí přilít namísto vody vodku. Ta by měla zabránit aktivaci lepku a těsto by s ní mělo lépe lístkovat. Vyzkoušeli jsme obě verze a zásadní rozdíl jsme nenašli. Těsto s vodkou sice dělalo krásné vrstvičky, bylo ale křehké až moc. Zůstáváme u vody a vodku si raději budeme lít do drinků.
  • ZAKYSANÁ SMETANA Kysané mléčné výrobky fungují jako zkřehčovače. Těsto, do kterého jsme přidali zakysanou smetanu, bylo po upečení krásně vysoké, nadýchané, lehké a pěkně vylístkovalo, skoro jako listové těsto. Hodí se do receptů, kde těsto hraje prim, jako jsou třeba taštičky do ruky.
  • ZBYLÉ TĚSTO Pokud vám z pečení zbude trochu těsta, pokaždé ho zamrazte – postupně si tak nastřádáte víc zbytků, které pak použijete najednou. Pokud vám těsta zůstane víc, upečte z něj sušenky.

Související

Snový koláč s ostružinami

Křehké těsto je skvělý základ, kterému sluší různé náplně. Tuhle jsme si zamilovali pro babí léto.

Taštičky do ruky

Padnou vám do dlaně jako ulité!

Koláč s blumami a tvarohem

Rustikální vzhled, luxusní chuť

Tartletky s blumami a mandlemi

Rozkošné podzimní jednoporcovky
REKLAMA

Přidat komentář