Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Domácí sladké pomazánky z kvalitních surovin potěší nejen vás

Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme si domácí pohodu v kruhu rodinném. Sladké pomazánky využijete na mazání lineckého cukroví, ale i na vylepšení perníku, sušenek, vánočky, nebo zkrátka jen tak, na chuť. A pokud si ji připravíte doma z kvalitních surovin, nedá se o nějakém velkém hříchu ani uvažovat. Poradíme vám, jak na to.
9. 12. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Napoleonova Gianduja

Napoleonova vláda dala vzniknout i něčemu sladkému. Když v roce 1806 Napoleon zakázal přijímaní britského zboží v evropských přístavech pod francouzskou nadvládou, dodávky kakaa byly ohroženy. Michele Prochet byl výrobcem čokolády v Turíně. Aby se svou zásobou kakaa vystačil, smíchal čokoládu s pastou z lískových oříšků sklizených na nedalekém kopci. Lískoořísková pasta tvořila min. 30 % celkového obsahu pomazánky. A tak byla poprvé připravena sladká Gianduja. Její název je odvozen od stejnojmenné loutkové a karnevalové postavy, která představuje archetyp Piedmontese, obyvatele severozápadního kraje Itálie, kde jsou cukrovinky z lískových oříšků tradiční pochoutkou. Gianfuju si můžete snadno připravit i vy. Nechte 200 g loupaných lískových oříšků opražit v troubě či na pánvi. Poté je v robotu rozmixujte na dohladka, pro ty, co chtějí pomazánku křupavou, postačí hrubé nadrcení. Hořkou čokoládu, nejlépe tu kvalitní min. 70 % a v množství 400 g rozpusťte ve vodní lázni. Až bude mít hladkou konzistenci, přidejte špetku soli a cukr dle libosti. Nahradit jej můžete medem či sirupy. Do směsi přidejte rozmixované ořechy a přilijte olivový olej, aby směs byla dokonale hladká. Vše stačí už jen promíchat a přelít do vymytých sklenic. V lednici či chladné spíži vydrží i 6 týdnů. Skleničky pomazánky ovázané mašlí udělají radost pod stromečkem každému milovníkovi čokolády, sladkého i francouzských dezertů, skvěle se hodí do croissantů, palačinek, těstovin či na toast.

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové máslo

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú máslo. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových másel se k nám...

Domácí nutela

O ořechovém másle jsme vám již řekli skoro všechno. Jeho výroba snadná, stejně tak rychle si vyrobíte domácí nutelu. Italská pomazánka Nuttela se vyrábí z lískových oříšků od roku 1940 vylepšením původního receptu na Gianduju. První sklenice s názvem Nuttela opustila továrnu v Piemontu až 20. dubna 1964. Domácí přípravou nutely si můžete být jisti kvalitou použitých surovin, také ovlivníte podíl cukru a vylepšit můžete i výslednou chuť přidáním něčeho navíc. Základní recept na domácí nutelu obsahuje 100 g loupaných lískových oříšků, konzervu kondenzovaného slazeného mléka, 2 tabulky mléčné čokolády, 3-4 lžíce medu a špetku mletého kardamomu. Takto připravenou pomazánku můžete ochutit tím, co máte rádi. Skvěle se hodí švestky, pomeranč, chilli, kokos, vanilka, či mořská sůl.

Čokoládová "nutela" s pomerančem

Když si čokoládovou pomazánku (nebo cokoli jiného) uděláte doma, víte, co jste do ní dali, a dopřejete si...

Zdravější alternativou může být sladká pomazánka připravená z rozmixovaného avokáda, banánu, 5 lžic kakaa, 5 lžic medu a oříškového másla či drcených oříšků. Výsledná směs je dokonale hladká a velice chutná. Podobný postup je také u přípravy domácí nutely z cizrny. Potřebovat budete hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce ořechového másla a med dle chuti. Tyto zdravější alternativy skvěle poslouží těm, co se vyhýbají laktóze, nezdravým tukům či cukru.

Ať už se rozhodnete připravit jakoukoli verzi sladkých pomazánek s ořechy a čokoládou, jistě ji oceníte jako polevu na vánoční cukroví, ale také jako jedlý dárek pro vaše blízké. 

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

Související

Švestková pomazánka

Výtečná rychlá švestková pomazánka se hodí jako náplň do buchet, knedlíků, ale i jako poleva na koláč anebo k masu. Má...

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakaový prášek pravděpodobně nechybí v kuchyni žádné domácnosti. Nejen, že děti milují horký kakaový nápoj, ale...

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola

Odlehčete s našimi dnešními tipy svůj jídelníček a snídejte zdravě. Připravte si křupavou domácí granolu, která vás...

Domácí pesto: poradíme vám jak na něj a kde ho využít

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech sice běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených...

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už...

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně všech sladkostí –...

Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat...

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Darujte pod stromeček sirup plný zdraví a vyzrajte na nápor bacilů v období zimních měsíců. Připravili jsme si pro vás...

Jedlé dárky

Rozmazlujte své nejbližší a obdarujte je vlastnoručně připravenými a krásně zabalenými dobrotami, které si opravdu...

Přidat komentář