Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Snídaňová kaše – z čeho si ji můžete připravit?

Rána už začínají být chladná, a tak je opravdu příjemné dopřát si hřejivou, vydatnou snídani, abychom tělo hned po ránu pěkně nastartovali. Snídaní, která nejen že zahřeje, zasytí, ale je zároveň zdravá a lehce stravitelná, je obilná kaše. Většina z nás zná především klasickou kaši z ovesných vloček, ale připravit si ji můžete například i ze stále populárnější quinoy, jáhlů, pohanky či amarantu. Jakou surovinu zvolit a jak z ní kaši připravit?
3. 9. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Klasika v podobě ovesných vloček

Ovesné vločky mají skvělé nutriční složení, kromě vysokého obsahu vlákniny obsahují také větší množství bílkovin a tuků než ostatní obiloviny a jsou nabyté vitaminy. Pomáhají při zácpě, snižují hladinu cholesterolu v krvi a stabilizují krevní cukr. Do své stravy je tedy určitě zařaďte. Naše tipy, jak s ovesnými vločkami lahodně zahájit den, najdete v článku níže. 

10 luxusních snídaní s ovesnými vločkami

Přecházíte v obchodě pytlíky s ovesnými vločkami s nezakrývaným nezajmem coby fádní a nezajímavou surovinu? Stop!...

Kaše z ovesných vloček je známá klasika. Její příprava je snadná a nezabereme vám ani moc času. Vločky stačí krátce povařit s mlékem nebo vodou a občas zamíchat. Když přidáte hustý jogurt a med, budete mít dokonalou krémovou kaši. Pokud ráno nemáte čas, můžete kaši připravit večer předem. Přes noc se vločky rozleží a všechny chutě se krásně prolnou. Jestliže máte naopak čas a chuť se rozmazlit, inspirujte se naším receptem na hříšně dobrou ovesnou kaši s karamelizovanými jablky a griliášem.

Stále populárnější quinoa

Ačkoliv je quinoa spíše známá jako surovina do salátů nebo příloha k masu, skvěle se hodí i pro přípravu sladkých nebo slaných snídaňových kaší. Díky spoustě zdraví prospěšných látek se quinoa řadí mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje obrovské množství bílkovin, všech 9 esenciálních aminokyselin, minerály, vitamíny B2 a E, vysoký obsah vlákniny a lysin. Pomůže vám s migrénou, snížením krevního tlaku či diabetem. Neobsahuje lepek, je tudíž vhodná i pro celiaky.

Doba vaření quinoy je trochu delší než u ovesných vloček, potřebuje zhruba 20 minut. Povařit ji můžete v poměru 1 : 2 s vodou, obyčejným mlékem nebo vyzkoušet třeba mandlové. Ráno si skvěle pochutnáte na naší čokoládové kaši s banány a mandlemi. Pokud chcete víc oříškové chuti, místo bílé quinoy použijte tu červenou, nebo je jednoduše nakombinujte.

Tradiční jáhly

Jáhly patří mezi dříve hojně využívané suroviny v tradičních českých pokrmech, jako je třeba jahelník nebo jahelná kaše. Tato bezlepková obilovina je bohatá na minerály, obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a je zdrojem důležitého minerálu křemíku, který podporuje růst nehtů a vlasů. Krom toho jsou jáhly velmi dobře stravitelné a působí léčebně při žaludečních potížích.

Jáhly se musí před vařením spařit horkou vodou, jinak by byly kvůli své hořké chuti nepoživatelné. Vaří se v poměru 1 : 2 zhruba 20–30 minut. A jak vykouzlíte skvělou jáhlovou kaši? Stačí jáhly povařit s mlékem a přidat švestky a skořicový cukr.

Oříšková pohanka

Pohanka je známá pro svou typicky oříškovou chuť. Obsahuje vysoké množství rutinu, který posiluje pružnost a odolnost cév. Dále je bohatá na vlákninu a bílkoviny.

V kuchyni z ní můžete připravit rizoto, různé kaše, použít ji jako přílohu nebo ji přidat do salátu. Vaří se v poměru 1 : 1,5 přibližně 10-15 minut. Jako ideální podzimní snídaně poslouží pohanka s jablky, mrkví, rozinkami a skořicí.

Neznámý amarant

A nakonec tu máme zatím málo známý amarant – zrno pocházející z rostliny zvané laskavec. Zajímavostí je, že se jedná o pseudoobilovinu, tudíž mezi obiloviny nepatří, ale v kuchyni se s ní zachází úplně stejně. Amarant je další bezlepkovou superpotravinou plnou bílkovin, vlákniny, vápníku a železa.

Pro přípravu kaše je potřeba vařit amarant v poměru 1 : 3, tedy 1 díl amarantu a 3 díly vody nebo mléka. Doba vaření je asi 15 minut. Vyzkoušejte třeba naši super zdravou amarantovou kaši s malinovou omáčkou, která potěší nejen vaše bříško.

Jednotlivé suroviny ovšem můžete i libovolně kombinovat – zkuste třeba pětizrnnou kaši!

Související

Ovesné vločky 5× jinak

Ovesné vločky 5× jinak

Že jsou dobré jen na kaši? Klidně je přisypte i do polévky, koláčků, karbanátků nebo sušenek, a uvidíte, kolik podob má...

Blesková kaše s ananasem a kokosem

Namíchejte si do misky vločky podle chuti, zalijte je horkou tekutinou a nechte chvíli odstát. Ano, až takhle...

Ovesná kaše s uzeným lososem a tzatziki

Ovesné vločky nasladko jsou pro mnohé snídaňovou stálicí a určitě je znáte v různých úpravách. Zkoušeli...

Snídaně a svačiny

Od teď budete vstávat i pracovat s úsměvem a elánem! Nová kuchařka Snídaně a svačiny, která vychází 16. 3. 2017, vám...

Fenomén zvaný BIO

V současné době jsme obklopeni nespočtem možností, jak se správně stravovat. Není však vždy snadné si z nabízených...

Pestrá strava jako prevence proti bacilům

Společně s podzimním sychravým počasím přicházejí otázky, jak můžeme podpořit naši imunitu a odvrátit útoky zákeřných...

Multifunkční ovesné vločky – co všechno si z nich můžete připravit?

Ovesné vločky patří mezi oblíbenou surovinu zejména pro přípravu snídaní. Není divu, mají totiž skvělé nutriční složení...

Rostlinné jogurty jako chutná alternativa mléčných výrobků

Musíte se vyhýbat laktóze, ale přesto si chcete pochutnat na jogurtu? Na našem trhu se dají bez větších potíží sehnat...

Přidat komentář