Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Těsto na štrúdl 5x jinak

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i jiné zajímavé kombinace a suroviny, ze kterých vytvoříte chutné těsto a jako bonus ještě leckdy ušetříte čas s přípravou. Máme pro vás celkem 5 variant těst vhodných pro přípravu štrúdlu. Každé z nich je specifické a má něco do sebe. Ať už volíte klasiku nebo chcete vyzkoušet něco nového, podívejte se na naše tipy, ze kterých si určitě vyberete svého favorita.
4. 9. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

1) Listové těsto

Tradiční štrúdl z listového těsta je známá klasika. Nemáte-li času nazbyt a toužíte po rychlém dezertu, těsto si můžete snadno koupit. To ale není předmětem našeho bádání po nejlepších štrúdlových těstech. Zkuste si nedělní dezert ve formě štrúdlu naplánovat dopředu. Začněte s denním předstihem a nebojte se pustit do výroby domácího listového těsta. Jakmile pak vložíte smotaný štrúdl do trouby, okamžitě ucítíte nezaměnitelnou vůni jablíček se skořicí pronikající skrz křupavé máslové těsto. Jeho chuť je nezaměnitelná a s kupovaným těstem naprosto nesrovnatelná.

Závin s podzimním ovocem

Neodolatelně voní máslem, kořením a podzimem! S prvním soustem se zamilujete...

2) Jogurtové těsto

Tento typ těsta si zaručeně oblíbíte. Je svěží, příjemně vláčné a milovníky štrúdlu potěší zejména jeho jemná jogurtová chuť, která příjemně podtrhuje ostatní ingredience. Potěší i jeho snadná příprava, stačí dopředu počítat s 2-3 hodinovým odležením v lednici a můžete se pustit do plnění oblíbenými surovinami. Vyzkoušejte oblíbený jablečný štrúdl z jogurtového těsta, hotový je raz dva a jistě vás nadchne jaho neodolatelná vůně a chuť.

3) Tažené těsto

Mezi tradiční recepty na tuto původem rakouskou pochoutku bezesporu patří také klasický tažený jablečný štrúdl. Tažené těsto je na přípravu o něco náročnější než jogurtové. Pokud však tažené těsto ovládnete a naučíte se ho vytahovat opravdu dotenka – říká se, že skrz vytažené těsto byste měli být schopni přečíst noviny – stane se z vás opravdový profík. A jiné už dělat nebudete. Vláčné těsto vonící máslem s jemným dotekem citronu provoní váš byt a budete překvapeni, jak rychle štrúdl zmizí z plechu. Času stráveného v kuchyni rozhodně nebudete litovat.

4) Bramborové těsto

Štrúdl nemusí být jen s jablky a už vůbec nemusí být pouze sladký. Efektivní volbou na rychlou večeři nebo svačinu je závin z bramborového těsta. Na jeho použití jsou vhodné moučnaté brambory a jeho konzistenci můžete bez problémů v průběhu ladit přidáním vajec nebo mouky. Bramborové těsto doporučujeme zařadit do oblíbených domácích receptů. Jeho využití je obrovsky pestré – zkuste třeba koblížky nebo šneky!

Základní bramborové těsto

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky,...

5) Pivní těsto

Pivo má v kuchyni své nezaměnitelné místo a jeho využití je skutečně všestranné. Zkuste si namísto oblíbené pečínky na pivu připravit domácí pivní těsto. Přinášíme vám několik tipů, jak s pivem v kuchyni vykouzlíte zajímavé a chutné pokrmy nejen pro muže. V těstu si pivo nese originální vůni a chuť. Pivo dokáže těsto krásně nakypřit a výsledný pokrm je pak ještě lehčí a křupavější.

Související

Tažený jablečný štrúdl

K posezení u kávy nebo čaje si upečte pravý tažený jablečný štrúdl.

Tažený závin s višněmi

Pravý maďarský tažený závin je pochoutka, pro kterou stojí za to chvíli umírat hrůzou, jestli se vám bobek těsta...

Jaké jsou nejznámější odrůdy jablek a k čemu se hodí v kuchyni?

Jablka patří k jednomu z nejrozšířenějších ovocných druhů. Pěstují se po celém světě a odrůd existuje více než dvacet...
REKLAMA

Přidat komentář