Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tradiční, moderní i historické pojetí velikonoční nádivky

Velikonoční veselí se neobejde bez voňavé domácí nádivky. Odkud se tradice pečení hlavičky vzala, jaké suroviny v ní nesmějí chybět a na které jsme už naopak zapomněli, vám prozradíme v článku o této velikonoční pochoutce.
30. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Původní recept

Svítek, sekanice, ale také jeřábek. To jsou regionální názvy velikonoční nádivky. Proč ji známe také pod pojmem hlavička? V dřívějších dobách se do směsi přidávaly kousky masa z telecí hlavy, odtud tedy nádivka získala své označení. Původní receptura je však odlišná od dnešní podoby. Hlavními ingrediencemi bylo mléko a krupice, ze kterých se uvařila hustá kaše, přimíchalo se vejce, kousky nakrájeného či natrhaného masa (kůzlečí či telecí) a chybět nesměly ani čerstvě vyrostlé zelené bylinky. V nádivce se tedy neobjevilo žádné pečivo.

Tradice uváděla, že by se nádivka měla skládat ze tří druhů masa. Hojně se přidávaly mladé kopřivy a nechyběla ani rostlina zvaná vopenec, kunrtálek či kočičí tlapa. Jedná se o popenec, vytrvalou bylinky s chutnou natí, která vyrůstá v březnu, dosahuje délky až 40 centimetrů, má fialově modré květy podobné hluchavce. Naše prababičky ji přidávaly i do salátů, míchaných vajíček nebo jako koření do polévek.

10x velikonoční nádivka

Velikonoce se kvapem blíží a tak vám přinášíme dobrotami naditou nádivkovou inspiraci. Vyberte si jeden z klasických...

Nádivka jako samostatný chod

V gastronomii se nádivky prosadily na počátku 16. století na anglickém dvoře za vlády Tudorovců. Nadívání se stalo módním výstřelkem i na francouzském dvoře, kde se stalo také symbolem luxusu a prezentace moci. Zářným příkladem je labuť nadívaná holoubětem, ve kterém byl ukrytý živý slavík.

Každá evropská kuchyně pojala nadívání svým vlastním způsobem. Angličané přišli s recepty na nadívané skopové, telecí, kachní či krocaní maso, vídeňský dvůr nedal dopustit na nádivku s omáčkou, český i bavorský strávník si pochutnával na kořeněných nádivkách se smetanou, žampiony i česnekem. Později se nádivka stala samostatným pokrmem, ve kterém se objevovalo maso, bylinky a vejce. Až v 19. století se začaly přidávat také housky a další druhy pečiva. Ze dvorů, zámků a panství se nádivka dostala mezi obyčejný lid, který si na ní s chutí pochutnal a přidával dostupné suroviny podle chuti.

Co v nádivce nesmí chybět

Dnešní velikonoční nádivka zpravidla obsahuje uzené maso, pečivo, vejce, kopřivy a další suroviny dle chuti strávníků. Vytvořená směs se poté zapeče v předehřáté troubě. Pokud nemáte možnost použít mladé kopřivy, sáhněte po čerstvé petrželce, libečku, pažitce či celerové nati. Parádu udělá také řeřicha, sedmikrásky nebo listový špenát. Pečivo by mělo být alespoň den staré, kromě housky či rohlíku můžete zpracovat toustový chléb, bagetu, setkat se můžete i s nádivkou připravenou z chleba.

Pečivo nakrájejte na kostičky a osmažte na másle, získá výraznější chuť a nádivku krásně provoní. Pro nadýchanou konzistenci vyšlehejte bílky, které přidejte do směsi jako poslední. Kromě uzeného masa se do nádivky hodí jehněčí, skopové, telecí, králičí i kůzlečí. V dřívějších dobách se nádivka pekla na Bílou sobotu, poslední desetiletí si na ní pochutnáváme v neděli na Hod velikonoční i na Velikonoční pondělí.

Velikonoční nádivkové muffiny

Originální pojetí nádivky? Ano! Upečte tyhle "jednoporcovky", které padnou akorát do ruky!...

Velikonoční hlavička v moderním pojetí

Směs vajec, pečiva, bylinek a případně také masa je velice všestranná, a tak není divu, že se dnes můžeme setkat s několika moderními úpravami. Velice rychlá, vzhledově zajímavá a chuťově stále tradiční je úprava využívající muffinové košíčky. Recept na muffiny nemusíte nijak zvlášť předělávat oproti tradiční verzi, stačí jen místo pečiva přidat mouku s kypřícím práškem a za 20 minut je upečeno.

Související

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v...

Velikonoční nádivka

Na klasickou nádivku zkrátka nedáme dopustit. Zkuste ji ale posunout ještě o krok dál a vylepšit ji nasekanými mandlemi!

Kopřivová nádivka

Aby byla velikonoční ,hlavička‘ vláčná a zároveň křupavá, použili jsme verzi se sněhem z bílků a posypali ji...

Masová trojctihodná nádivka

Masová nádivka přijde k chuti zastudena kdykoli během velikonočních svátků. Teplou si ji vychutnejte třeba se špenátem...

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku

Máte-li raději nádivku s drobnější mozaikou, nakrájejte pečivo na menší kousky. Konečný výsledek pak bude...

Slepičí pekáček à la nádivka

Velikonoce jsou už na dohled, tak není od věci otestovat nové recepty na nádivky – když vám tahle...

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Pečené kuře je prý naše nové národní jídlo. Na velikonočním stole vynikne v jakékoli podobě.

Svěží a odlehčené velikonoční menu

Velikonoce patří, podobně jako jiné významné svátky, k období bujarého veselí a bohatého hodování. Zkuste to letos...

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických...

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které...

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

Velikonoce jsou svátky hrající všemi barvami. Vzduch je prosycen vůní přírody probouzející se po dlouhé zimě, domov...

Přidat komentář