Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou asi největší klasikou mezi cukrovím, která by neměla chybět na žádné Štědrovečerní tabuli. Pojďte se s námi podívat na to, odkud vlastně vanilkové rohlíčky pochází a na co si dát při jejich přípravě pozor.
Historie
Vanilkové rohlíčky se pečou už přes 300 let. Jejich příběh začal ve Vídni, kde se vanilkové rohlíčky, německy Vanillekipferl, začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Znakem Osmanské říše byl půlměsíc, proto i rohlíčky napodobují svým tvarem půlměsíc. Z Rakouské monarchie se pak pečivo postupně rozšířilo do okolních zemí, včetně Česka, kde se začalo používat jako vánoční cukroví. Tradičně se do vanilkových rohlíčku přidávaly mleté mandle, u nás se používají spíš mleté vlašské ořechy.
Pár užitečných rad
- Ačkoliv většina z nás pravděpodobně používá do těsta jen vlašské ořechy, cukráři doporučují spíše ty lískové, které dodají rohlíčkům unikátní chuť i vůni.
- Do těsta nedávejte celé vajíčko, ale jen žloutky. Díky tomu bude těsto křehčí.
- Mouku nejprve prosejte přes sítko, díky tomu budou rohlíčky nadýchanější.
- Používejte opravdové máslo, náhražkám se vyhněte obloukem.
- Pokud nechcete, aby se vám rohlíčky při obalování v cukru rozpadaly, dejte jim v troubě čas, pečte je při nízké teplotě a delší dobu.
- Rohlíčky obalujte chviličku poté, co je vytáhnete z trouby. Neobalujte je ani příliš horké, ani už vychladlé.
- A jak na hezké, jednotné půlměsíčky? Z těsta si vytvořte silný váleček a ten rozkrájejte na stejně velké kousky. Kousek těsta si položte do dlaně a rozválejte ho pomocí prstů druhé ruky.
- Rohlíčky skladujte v krabici na chladném a suchém místě.
Pracny
Dalším tradičním cukrovím, které pekly už naše babičky, jsou pracny nebo také medvědí tlapky.
Historie
Název pracny pochází z německého Pratz, což v překladu znamená noha. Medvědí tlapky se jim říká proto, že se svým tvarem skutečně medvědí tlapě podobají. To byl pravděpodobně i účel, protože cukroví připomínající zvířata se peklo již v 16. století a sloužilo jako ochrana rodiny, domu i zvířat. Podle pohanů mělo cukroví tajemnou moc, a tak se věšelo na stromy, aby plodily ovoce, na domy, aby se v nich drželo štěstí, a na chlévy, aby byla zvířata zdravá.
Pár užitečných rad
- Pracny budou lepší, když těsto necháte odležet přes noc v lednici.
- Formičky nevymazávejte, v těstu je dost tuku, který se v troubě rozpustí a udělá tak stejnou službu.
- Formičky nikdy neplňte až po okraj a uprostřed nechte důlek.
- Pracny vyklepávejte z formiček ještě horké. Pokud to i tak nejde, klepněte s nimi o stůl nebo prkénko.
- Pracny můžete ale i nemusíte obalovat v cukru. Jsou dobré i bez něj.
- Jste alergičtí na lepek? Máme pro vás recept na bezlepkové pracny.
- Objevili jste na půdě formičky, ale jsou zašlé? Podívejte se, jak je vycídit.
Masarykovo cukroví
Na závěr pro vás máme pár zajímavost o sice tradičním, ale již skoro zapomenutém Masarykovu cukroví.
Historie
Tomáš Garrigue Masaryk byl známí tím, že si nepotrpěl na složitá jídla, preferoval zkrátka jednoduchost. Jeho nejoblíbenějším cukrovím byly právě naprosto jednoduché Masarykovy knoflíky, jak se jim také jinak říká. Na vánoční tabuli prý nesměly nikdy chybět.
Pár užitečných rad
- Jelikož se jedná o skutečně nejjednodušší cukroví na přípravu, není potřeba nějakých zvláštních rad a tipů. Masarykovo cukroví zkrátka nemůžete nijak zkazit.
- Jednu rádu vám ale přece jen dáme. Cukroví po upečení schovejte a vyndejte ho až na Štědrý den. I přes to, že je skutečně jednoduché, je až překvapivě dobré, a tak by se mohlo stát, že o Vánocích už bude snědené.
Přidat komentář