Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Tradiční ořechové cukroví

Polovina prosince je za námi a Štědrý den nás čeká přesně za týden. To znamená, že v kuchyni je všude mouka, vajíčka, rozemleté ořechy, zkrátka všechno, z čeho právě pečete cukroví, a z trouby se line úžasná vůně, která vám připomíná, že Vánoce jsou za dveřmi. Určitě máte v kuchařce po babičce osvědčené rodinné recepty na tradiční ořechové cukroví jako jsou rohlíčky, pracny, plněné ořechy nebo třeba Masarykovo cukroví. My vám ale povíme něco o historii a prozradíme vám pár tipů, které vám zaručí perfektní výsledek.
15. 12. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou asi největší klasikou mezi cukrovím, která by neměla chybět na žádné Štědrovečerní tabuli. Pojďte se s námi podívat na to, odkud vlastně vanilkové rohlíčky pochází a na co si dát při jejich přípravě pozor.

Historie

Vanilkové rohlíčky se pečou už přes 300 let. Jejich příběh začal ve Vídni, kde se vanilkové rohlíčky, německy Vanillekipferl, začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Znakem Osmanské říše byl půlměsíc, proto i rohlíčky napodobují svým tvarem půlměsíc. Z Rakouské monarchie se pak pečivo postupně rozšířilo do okolních zemí, včetně Česka, kde se začalo používat jako vánoční cukroví. Tradičně se do vanilkových rohlíčku přidávaly mleté mandle, u nás se používají spíš mleté vlašské ořechy.

Pár užitečných rad

  • Ačkoliv většina z nás pravděpodobně používá do těsta jen vlašské ořechy, cukráři doporučují spíše ty lískové, které dodají rohlíčkům unikátní chuť i vůni.
  • Do těsta nedávejte celé vajíčko, ale jen žloutky. Díky tomu bude těsto křehčí.
  • Mouku nejprve prosejte přes sítko, díky tomu budou rohlíčky nadýchanější.
  • Používejte opravdové máslo, náhražkám se vyhněte obloukem.
  • Pokud nechcete, aby se vám rohlíčky při obalování v cukru rozpadaly, dejte jim v troubě čas, pečte je při nízké teplotě a delší dobu.
  • Rohlíčky obalujte chviličku poté, co je vytáhnete z trouby. Neobalujte je ani příliš horké, ani už vychladlé.  
  • A jak na hezké, jednotné půlměsíčky? Z těsta si vytvořte silný váleček a ten rozkrájejte na stejně velké kousky. Kousek těsta si položte do dlaně a rozválejte ho pomocí prstů druhé ruky.
  • Rohlíčky skladujte v krabici na chladném a suchém místě.

Vanilkové rohlíčky

O "tech svých" rohlíčcích každý tvrdí, že jsou zkrátka ty nejlepší. Totéž tvrdíme i my o našich malinkatých...

Pracny

Dalším tradičním cukrovím, které pekly už naše babičky, jsou pracny nebo také medvědí tlapky.

Historie

Název pracny pochází z německého Pratz, což v překladu znamená noha. Medvědí tlapky se jim říká proto, že se svým tvarem skutečně medvědí tlapě podobají. To byl pravděpodobně i účel, protože cukroví připomínající zvířata se peklo již v 16. století a sloužilo jako ochrana rodiny, domu i zvířat. Podle pohanů mělo cukroví tajemnou moc, a tak se věšelo na stromy, aby plodily ovoce, na domy, aby se v nich drželo štěstí, a na chlévy, aby byla zvířata zdravá.  

Pár užitečných rad

  • Pracny budou lepší, když těsto necháte odležet přes noc v lednici.
  • Formičky nevymazávejte, v těstu je dost tuku, který se v troubě rozpustí a udělá tak stejnou službu.
  • Formičky nikdy neplňte až po okraj a uprostřed nechte důlek.
  • Pracny vyklepávejte z formiček ještě horké. Pokud to i tak nejde, klepněte s nimi o stůl nebo prkénko.
  • Pracny můžete ale i nemusíte obalovat v cukru. Jsou dobré i bez něj.
  • Jste alergičtí na lepek? Máme pro vás recept na bezlepkové pracny.
  • Objevili jste na půdě formičky, ale jsou zašlé? Podívejte se, jak je vycídit.

Pracny

Asi na ně máte recept. My vám však nabízíme tu nejvybroušenější verzi!

Masarykovo cukroví

Na závěr pro vás máme pár zajímavost o sice tradičním, ale již skoro zapomenutém Masarykovu cukroví.

Historie

Tomáš Garrigue Masaryk byl známí tím, že si nepotrpěl na složitá jídla, preferoval zkrátka jednoduchost. Jeho nejoblíbenějším cukrovím byly právě naprosto jednoduché Masarykovy knoflíky, jak se jim také jinak říká. Na vánoční tabuli prý nesměly nikdy chybět.

Pár užitečných rad

  • Jelikož se jedná o skutečně nejjednodušší cukroví na přípravu, není potřeba nějakých zvláštních rad a tipů. Masarykovo cukroví zkrátka nemůžete nijak zkazit.
  • Jednu rádu vám ale přece jen dáme. Cukroví po upečení schovejte a vyndejte ho až na Štědrý den. I přes to, že je skutečně jednoduché, je až překvapivě dobré, a tak by se mohlo stát, že o Vánocích už bude snědené.

Související

Kokosovo-medové pracny

Nejspíš tradičně na Vánoce pečete tmavé pracny s kakaem a ořechy. Dejte šanci i těmto zlatavým pracnám s kokosem a...

7 rad, jak skladovat cukroví

Kam uložit sladké kousky, aby zůstaly dokonalé až do Štědrého dne?

3 tipy, které vám urychlí a usnadní pečení vánočního cukroví

Již od dob našich babiček se traduje, že se pečení rovná těžké a zdlouhavé práci. Ve spoustě případů ale je sice třeba...

Dvoubarevné pracny

Láska mnoha generací

Zdravé cukroví? To jsou raw kuličky

Blíží se Vánoce a spousta z nás se tak chystá na pečení cukroví, které máme většinou spojené se spoustou kalorií,...

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Kam uložit suché kousky a kde schovat trubičky s krémem? A jak zajistit, aby perníčky změkly, linecké se proleželo a...

Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám

Je libo marokánky nebo florentýnky? Většina z nás v těchto názvech nevidí rozdíl a často je používáme podle toho, jak...

Přidat komentář