„Vánočka má mezi sladkým pečivem výjimečné postavení už od 16. století, kdy ji pekli jen mistři pekařského cechu a sloužila jako dar šlechtě a radním. Stala se tradičním symbolem českých Vánoc, i když její vzácnost na štědrovečerním stole trochu vzala za své, protože se v současné době prodává po celý rok. U nás doma je ale jen na Vánoce a ráda si s její recepturou pohrávám,“ prozrazuje Mirka. Její vánočka je voňavá a vláčná, kromě rozinek a mandlí v ní najdete i pražené lískové oříšky a marcipán. Navíc se s námi podělila i o recept na čokoládové cookies, které v sobě ukrývají překvapení v podobě ganache. „Inspiraci na čokoládové cookies jsem si přivezla z amerického Massachusetts. Tyhle sušenky narozdíl od vánočky příliš dlouhou historii nemají, ale naprosto nás ovládly. Vždy je dobré mít něco po ruce, když není čas péct, a tyhle sušenky jsou to pravé,“ dodává. Více o Mirčiných oblíbených receptech a plánech do budoucna se můžete dočíst v našem rozhovoru.
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 125 g másla
- 250 g mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 8 g soli
- 4 žloutky
- 14 g sušeného droždí
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 100 g pražených lískových oříšků, drcených
- 80 g plátkových mandlí
- 300 g marcipánu
- 1 vejce na potření
Příprava jídla
1 Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém jsou rozmíchané žloutky a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit. Nakonec zapracujeme rozinky a lískové oříšky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Během kynutí těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout. Ze čtyř upleteme základ vánočky. Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky. Do každého plátku vložíme váleček marcipánu, zabalíme a zapleteme cop, který položíme na základ potřený vejcem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.
2 Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkem pečeme asi 40 minut.
Čokoládové cookies
Ingredience
- 125 g másla
- 110 g hnědého cukru
- 100 g moučkového cukru
- 70 g vajec
- 90 g kukuřičného škrobu
- 140 g hladké mouky
- 3 g soli
- 2 g kypřicího prášku do pečiva
- 25 g kakaa holandkého typu
- 140 g čokolády
- 200 g nadrcených kakaových bobů
NA GANACHE
- 115 g tmavé čokolády
- 90 g smetany ke šlehání
Příprava jídla
1 Nejprve připravíme ganache. Smetanu ke šlehání přivedeme k varu, nalijeme na rozlámanou a změklou čokoládu a mícháme, až je čokoláda hladká. Z krému připravíme kuličky o průměru 2,5 cm a necháme je zmrazit.
2 Utřeme máslo s hnědým a moučkovým cukrem, přidáme celá vejce, pak sůl, kakaový prášek, kukuřičný škrob, kypřicí prášek do pečiva a hladkou mouku (suchou směs nejdřív prosijeme). Vymícháme pečlivě těsto.
3 Když je těsto hladké, přidáme nasekanou čokoládu. Vytvarujeme asi 40g kuličky. Zmrazenou kuličku ganache vmáčkneme do hmoty čokoládové sušenky a vytvoříme kouli. Tu obalíme v drceném kakaovém bobu. Lehce stlačíme do placičky a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Komentáře
Veronika Kůrková
19. Prosinec 2020 08:27
Martina Zajícová
27. Prosinec 2020 19:28
odpovědi jsme zjistili a recept upravili.
Moc děkujeme a přejeme krásný závěr roku i start toho nového,
redakce Apetitu