Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vařte a servírujte maso s červeným vínem

Podzim a zima je pro mnoho milovníků vína tzv. červeným obdobím, tedy časem, kdy se vychutnávají červené zemité odrůdy. Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy i třeba tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám, jaké vinné odrůdy se hodí k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině, a dalším druhům masa.
12. 11. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Předtím se však zastavme u pár obecných rad. Pokud červené víno použijeme při přípravě masa, je nejlepší jej také servírovat k jídlu. Červené víno se skvěle hodí ke kořeněnému, tmavému masu, sýrům a těstovinám. Je dobré dodržet barevnou harmonii jídla i vína. Aromatické pokrmy doplní aromatické víno, pokud však používáte při vaření mořskou sůl, červenému se vyhněte. Slané jídlo se sladkým vínem netvoří požadovanou harmonii, naopak je dobré ke sladkému pokrmu přidat sladké víno. Tučná jídla se skvěle doplňují s mladými víny vyšších tříslovin, vzájemně se totiž neutralizují. Naopak hořkou chuť tříslovin pohltí uzená či grilovaná masa. Pokud pod maso dáte houby či z nich připravíte omáčku, podávejte k jídlu Pinot noir. Výsledná omáčka na těstovinách rozhodne o vašem výběru vína, má tedy přednost před samotným masem. Není tedy náhodou, že do boloňské omáčky červené zkrátka patří. Jaké maso se tedy hodí k červeným odrůdám? Čím tmavší maso je, tím zralejší a plnější potřebuje víno.

Hovězí

Hovězí maso vyžaduje červená vína s vyšším obsahem kyselin. Dušené hovězí maso si skvěle rozumí s odrůdou Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré. Pečeně ladí s Merlotem. Steak servírujte také s Cabernetem, tataráku sluší třeba Frankovka. Dokonalé snoubení červeného vína a hovězího masa však naleznete v tomto vyhlášeném francouzském receptu.

Hovězí po burgundsku

„Hovězí po burgundsku je klasika všech klasik. Pokud ho z vás ještě někdo neumí, má nejvyšší čas to napravit!...

Vepřové

Smetanová omáčka s vepřovým masem se s červeným vínem příliš nesnese. Dušené vepřové si však velice dobře rozumí s Pinotem noir, ušlechtilou odrůdou, které se také říká Rulandské modré a pěstovala se v oblasti Burgundska. K vepřovým steakům se hodí kořenitější odrůdy, jakými jsou Cabernet Sauvignon nebo francouzské Carmenere. Při vaření i dušení však neuděláte chybu, když přidáte Modrý Portugal, jenž je hojně pěstován v Rakousku i u nás na Moravě. A jaké víno přidat do guláše? Frankovku, pro výraznější chuť kabinetní nebo barrigue. A na červené nezapomeňte ani přivaření boloňské omáčky. Co se nevyvaří, to se vypije.

Gianfrancova boloňská omáčka s tagliatelle

Ragú alla Bolognese podle italského standardu a s vůní italského původu. V souboji ostatních omáček získalo u naší...

 

Jehněčí

Maso jehněčí i skopové přímo vybízí ke kombinaci s červeným vínem. Aroma masa se totiž dokonalé snoubí s chutí aromatických vín. Doporučuje se tedy podávat zralá vína, jakými jsou Rulandské modré či Svatovavřinecké. Pro francouzský nádech jej propojte s Bordeaux, pro španělský zase s Riojou. Skopové si zaslouží víno s bohatou tříslovinou, zkuste již zmiňovaný Cabernet Sauvignon či Merlot. A pokud si k jehněčímu chcete servírovat opravdu plné aroma, vyzkoušejte Shiraz nebo Syrah.

Jehněčí plec na víně

Jehněčí maso si dopřejte ke slavnostním příležitostem – jeho příprava si totiž zaslouží váš čas...

Zvěřina

Plná chuťově vyzrálá červená vína podtrhnou divokost zvěřiny. Srstnatá zvěřina (daněk, divočák, muflon, jelen, srnec) se hodí k těžkým vínům starších ročníků či vínům školených v barrigue. Nejlépe se hodí Frankovka či Cabernet Sauvignon. Pernatá zvěřina (bažant, koroptev, křepelka, divoká husa, kachna) se v chuti nejlépe snoubí s opravdu kvalitními červenými víny. Cabernet Moravia či Sauvignon či Svatovavřinecké školené v barrigue vám na jazyku připraví samu dokonalost. Zajíce na divoko doporučujeme servírovat s výrazným vínem André. Chybu však neuděláte, když zvěřinu při dušení či pečení podlijete, a budete servírovat s Frankovkou nebo Rulandským modrým,

Jelení ragú s ostružinami

Vyzkoušejte neotřelou kombinaci jeleního masa, navinulé vinné omáčky a sladkokyselých ostružin. Nemá chybu!

Drůbež

Ke kuřecímu a krůtímu masu se hodí vína bílá, ke grilovaní se však může podávat i Merlot. K červenému masu z krocana naopak ladí pouze červené odrůdy, Modrý Portugal i Rulandské modré. Pečenou husu i kachnu skvěle doplníte vyzrálými červenými víny typu Frankovka, Pinot Noir či Svatovavřinecké. V listopadu se však nebojte sáhnout ani po Svatomartinském.

Nadívaná kachna na švestkách

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte...

Máte oblíbenou kombinaci masa a červeného vína, které se hodí k přípravě i servírování? Podělte se o ní s námi v komentáři pod článkem. Najdete zde také další recepty, které jsou vhodné k pohoštění i těch největších gurmánů.

Související

Pomalu pečené maso: zvěřina

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...

Pomalu pečené maso: hovězí

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...

Pomalu pečená srnčí kýta

Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek.

Kančí paštika

„Paštiku můžete podávat jako předkrm při opulentní hostině i jako pohoštění k pivu či vínu. Naši hosté Na Pekárně...

Králík marinovaný v červeném víně

V alpském podhůří na severu Itálie je tahle domácí úprava nesmírně oblíbená – hlavně v zimě. Velmi lahodný způsob...

Zvěřina po burgundsku

Známá francouzská úprava hovězího masa je vynikající i s různými druhy zvěřiny! Často se přidávají i žampiony –...

Kuře dušené na červeném víně

Skvělá večeře. A navíc ideální do mrazáku, plná chuť tohoto jídla se zmrazením ještě rozvine.

Jehněčí nožičky v červeném víně

Tak jako každé dušené jídlo chutnají líp druhý den – vůně a chuti se pěkně rozleží. Jehněčí nožičky jsou klihovité,...

Svatomartinská hostina

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, ale z jediné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu i...

Přidat komentář