Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Velikonoční beránek - tipy a triky, které vám pomohou s přípravou

Velikonoční beránek je jednou z věcí, která by na velikonočním stole rozhodně neměla chybět, ať už jako roztomilá dekorace nebo tradiční moučník. Prozradíme vám pár tipů a triků, které vám pomohou s jeho přípravou, aby se vám beránek povedl co nejlépe, a nejen krásně ozdobil stůl, ale také dobře chutnal.
29. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Jak na toho nejlepšího beránka?

Rozhodli jste se upéct na letošní Velikonoce beránka, ale nevíte, z jakého těsta ho připravit a jakou formu si vybrat, aby byl výsledek co nejlepší? Připravili jsme si pro vás přehled různých druhů těst i forem, který vám rozhodování usnadní.

Těsto

Říká, se že druhů velikonočních beránků je zhruba stejně jako druhů bábovky, a je to pravda. Pustit se tak můžete do beránka šlehačkového, tvarohového, kynutého nebo třeba třeného. Každé těsto má svá pro i proti, je jen na vás, které se rozhodnete vyzkoušet a které vám nejvíce zachutná.

  • Třené těsto má několik výhod. Je hutnější, takže beránek bude pěkně pevný a nehrozí, že se rozpadne. Jeho hlavní výhodou však je, že je lepší druhý den, když se trochu rozleží. Těsto je pak ještě vláčnější a jemnější. To je u beránka žádoucí, protože než se do něj pustíte, slouží obvykle den či dva jako ozdoba na stole.

Velikonoční beránek

Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje...

  • Beránek z tvarohového těsta bude díky extra dávce tvarohu úžasně vláčný, a také trochu zdravější.

Tvarohový beránek

Díky tvarohu a oleji vydrží beránek vláčný, tedy pokud ho dřív nesníte...

  • Šlehačkové těsto vám zajistí voňavého, vláčného a krásně světlého beránka. Těsto je ale křehké, proto si dávejte pozor, aby se vám beránek nepolámal.

  • Chcete-li, aby se váš beránek chutí podobal mazanci, připravte si ho z kynutého těsta.

Kynutý beránek

Jestli nefandíte jehněčímu masu, upečte si jehně sladké!

Tip: Mouku vždy prosejte, těsto bude jemnější a kypřejší. Ořechy nasekejte až těsně před tím, než je přidáte do těsta, beránek bude voňavější.

Vyberte si tu správnou formu

Existují také různé druhy forem na beránka. Základem je vybrat si buď jednodílné nebo dvoudílné provedení. Záleží samozřejmě na vás, zda chcete mít beránka celého i s pěknou zadní částí. Podle nás na zádech tolik nezáleží. Těsto v troubě trochu vyskočí, takže záda vlastně vytvoří samo a na beránka se nejvíce díváme zepředu. Pokud si ale vyberete dvoudílnou formu, budete mít jistotu, že těsto při vyběhnutí nepopraská, což se jinak může stát.

A co materiál?

Na řadu přichází také výběr toho správného materiálu formy. V obchodech nejčastěji narazíte na formy plechové, keramické a silikonové. Plechové a keramické formy jsou sázkou na jistotu, protože na rozdíl od té silikonové dobře vedou teplo a zaručí vám propečenou kůrku. Při koupi byste také měli vyzkoušet, zda je forma dostatečně stabilní a dobře stojí, aniž by bylo potřeba ji podpírat. To platí především u formy silikonové. Neméně důležitým aspektem je vyzkoušení, zda jste schopní udržet ji v jedné ruce, což bude potřeba při vyklápění beránka.

Tip: Nejlépe uděláte, pokud si vyberete materiál, se kterým už máte zkušenost a dobře se vám s ním pracuje. Pokud tedy například bábovku pečete v plechové formě a jste s ní spokojení, pravděpodobně neuděláte chybu, když si pořídíte plechovou formu na beránka.

Citronový beránek – mazlík

Velikonoce bez beránka si lze těžko představit. Co zkusit tentokrát variantu ze špaldové mouky a vonící po citronu?

Pečení

Beránka pečte vždy podle návodu v konkrétním receptu, ale doba se většinou pohybuje od 45 do 60 minut. Ideální je péct na střední mřížce shora i zdola při teplotě 180 °C. Že je beránek hotový poznáte nejlépe tak, když do něj zapíchnete špejli. Pokud vám na ni nezůstane mokré těsto, je beránek dokonale propečený.

Vyklápění

Základem je formu před tím, než do ní nalijete těsto, důkladně vymazat máslem a vysypat moukou. Po upečení na beránka nespěchejte a vyklopte ho, až když je úplně vychladlý. Jedině tak se vám ho podaří snadno dostat z formy, aniž by popraskal. A jak na to? Do jedné ruky chytněte formu s beránkem, do druhé velký talíř, položte ho na beránka a obojí najednou překlopte. Beránek by měl z formy samovolně vyklouznout. Poté ho nechte ještě chvíli ležet na talíři, aby se zpevnil. Jakmile beránka postavíte, můžete se pustit do zdobení – pocukrujte ho moučkovým cukrem, z rozinek, hřebíčku nebo mandlí udělejte oči a nezapomeňte na veselou mašličku kolem krku.

Držíme vám palce při pečení velikonočního beránka a přejeme hezké Velikonoce.

Související

Babiččin mazanec

Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním...

Velikonoční zajíček

Ke svátkům jara prostě patří stylová ozdoba stolu a zákusek v jednom. My jsme se rozhodli pro zajíčka, snadné a rychlé...

Velikonoční cupcaky

Upečte tyhle malé dortíky a podávejte je po svátečním obědě jako dezert. Lenka Hnidáková neboli Lelí...

Velikonoční dort

Veselý dort s barevnými zvířátky ozdobí nejen velikonoční stůl. Můžete ho upéct také pro ty, kteří své narozeniny slaví...

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto...

Velikonoční nádivka

Na klasickou nádivku zkrátka nedáme dopustit. Zkuste ji ale posunout ještě o krok dál a vylepšit ji nasekanými mandlemi!

Velikonoční koláč

Velikonoční koláč čili torta pasqualina patří k italským Velikonocům podobně jako k našim nádivka. Je lahodně lehký a...

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Po půstu přichází zasloužené období plné dobrého jídla, které oslavuje návrat lehkých a svěžích chutí. Naši předci v...

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických...

Seznamte se s britskými hot cross buns, jsou to jediné buchty, které se mají jíst teplé

V Anglii si Velikonoce bez hot cross buns nedovedou představit stejně jako my bez beránka. Tyto vláčné buchty se často...

Přidat komentář