Jak na toho nejlepšího beránka?
Rozhodli jste se upéct na letošní Velikonoce beránka, ale nevíte, z jakého těsta ho připravit a jakou formu si vybrat, aby byl výsledek co nejlepší? Připravili jsme si pro vás přehled různých druhů těst i forem, který vám rozhodování usnadní.
Těsto
Říká, se že druhů velikonočních beránků je zhruba stejně jako druhů bábovky, a je to pravda. Pustit se tak můžete do beránka šlehačkového, tvarohového, kynutého nebo třeba třeného. Každé těsto má svá pro i proti, je jen na vás, které se rozhodnete vyzkoušet a které vám nejvíce zachutná.
- Třené těsto má několik výhod. Je hutnější, takže beránek bude pěkně pevný a nehrozí, že se rozpadne. Jeho hlavní výhodou však je, že je lepší druhý den, když se trochu rozleží. Těsto je pak ještě vláčnější a jemnější. To je u beránka žádoucí, protože než se do něj pustíte, slouží obvykle den či dva jako ozdoba na stole.
- Beránek z tvarohového těsta bude díky extra dávce tvarohu úžasně vláčný, a také trochu zdravější.
- Šlehačkové těsto vám zajistí voňavého, vláčného a krásně světlého beránka. Těsto je ale křehké, proto si dávejte pozor, aby se vám beránek nepolámal.
- Chcete-li, aby se váš beránek chutí podobal mazanci, připravte si ho z kynutého těsta.
Tip: Mouku vždy prosejte, těsto bude jemnější a kypřejší. Ořechy nasekejte až těsně před tím, než je přidáte do těsta, beránek bude voňavější.
Vyberte si tu správnou formu
Existují také různé druhy forem na beránka. Základem je vybrat si buď jednodílné nebo dvoudílné provedení. Záleží samozřejmě na vás, zda chcete mít beránka celého i s pěknou zadní částí. Podle nás na zádech tolik nezáleží. Těsto v troubě trochu vyskočí, takže záda vlastně vytvoří samo a na beránka se nejvíce díváme zepředu. Pokud si ale vyberete dvoudílnou formu, budete mít jistotu, že těsto při vyběhnutí nepopraská, což se jinak může stát.
A co materiál?
Na řadu přichází také výběr toho správného materiálu formy. V obchodech nejčastěji narazíte na formy plechové, keramické a silikonové. Plechové a keramické formy jsou sázkou na jistotu, protože na rozdíl od té silikonové dobře vedou teplo a zaručí vám propečenou kůrku. Při koupi byste také měli vyzkoušet, zda je forma dostatečně stabilní a dobře stojí, aniž by bylo potřeba ji podpírat. To platí především u formy silikonové. Neméně důležitým aspektem je vyzkoušení, zda jste schopní udržet ji v jedné ruce, což bude potřeba při vyklápění beránka.
Tip: Nejlépe uděláte, pokud si vyberete materiál, se kterým už máte zkušenost a dobře se vám s ním pracuje. Pokud tedy například bábovku pečete v plechové formě a jste s ní spokojení, pravděpodobně neuděláte chybu, když si pořídíte plechovou formu na beránka.
Pečení
Beránka pečte vždy podle návodu v konkrétním receptu, ale doba se většinou pohybuje od 45 do 60 minut. Ideální je péct na střední mřížce shora i zdola při teplotě 180 °C. Že je beránek hotový poznáte nejlépe tak, když do něj zapíchnete špejli. Pokud vám na ni nezůstane mokré těsto, je beránek dokonale propečený.
Vyklápění
Základem je formu před tím, než do ní nalijete těsto, důkladně vymazat máslem a vysypat moukou. Po upečení na beránka nespěchejte a vyklopte ho, až když je úplně vychladlý. Jedině tak se vám ho podaří snadno dostat z formy, aniž by popraskal. A jak na to? Do jedné ruky chytněte formu s beránkem, do druhé velký talíř, položte ho na beránka a obojí najednou překlopte. Beránek by měl z formy samovolně vyklouznout. Poté ho nechte ještě chvíli ležet na talíři, aby se zpevnil. Jakmile beránka postavíte, můžete se pustit do zdobení – pocukrujte ho moučkovým cukrem, z rozinek, hřebíčku nebo mandlí udělejte oči a nezapomeňte na veselou mašličku kolem krku.
Držíme vám palce při pečení velikonočního beránka a přejeme hezké Velikonoce.
Přidat komentář