Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Velikonoční příprava v plném proudu

Velikonoce jsou již za týden a je tedy největší čas se na ně patřičně připravit. Hladký a pohodový průběh vám zajistí předem promyšlený plán. Jak se připravit na velikonoční pečení s předstihem jsme shrnuli do několika snadných úkonů.
28. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Čím letos zazáříte?

Velikonoce v letošním roce budou oproti těm předchozím netradiční kvůli současným opatřením v souvislosti s covidem-19. Klasické koledování od chalupy k chalupě letos neproběhne, pro mnohé bude znemožněno navštívit příbuzné, přesto by si každý měl vytvořit velikonoční atmosféru tak, jak ji zná a má rád.

Na pečení ve velkém množství se díky omezeným návštěvám nemusíte chystat, spíše si určete jeden či dva oblíbené velikonoční moučníky, na které letos budete mít dostatek času, a tak jejich přípravu dovedete k dokonalosti. V klidu si promyslete, co vám i vašim nejbližším vykouzlí úsměv po prvním zakousnutí a méně oblíbené druhy pečiva, které většinou rozdáváte koledníkům, letos klidně vynechejte. Experimentovat můžete také s druhy těsta, pokud budete péct beránka z klasického třeného těsta, pusťte se do netradiční či nové podoby mazance. Pořadí pečení sladkých velikonočních pochutin je dobré naplánovat podle zvyklostí, jidáše jíme na Zelený čtvrtek, jejich přípravou tedy začněte. Pečení mazance probíhalo o Bílé sobotě, beránek se připravuje na Hod boží velikonoční, tedy v neděli.

Mazanec 4x jinak

Neumíte si představit Velikonoce bez mazance, ale netroufáte si na přípravu kynutého těsta nebo se vám v tuto chvíli...

Domácí zásoby

Po určení tradičních pochutin si vezměte k ruce recepty a sepište si suroviny i jejich množství, které budete potřebovat. Než se vydáte do obchodu, je dobré se podívat do spíže, špajzu i komory, kde se jistě mouka, cukr, lahev rumu či ořechy najdou. Přednostně použijte domácí zásoby, zkontrolujte, v jaké jsou kondici, zda již jejich expirace neprošla či se do ořechů nepustili nežádoucí moli.

Nakupujte, ale s rozvahou

Po kontrole domácnosti si sepište nákupní seznam nezbytných věcí. Je dobré se poohlédnout o trochu dříve po másle, hladké či polohrubé mouce, mandlích či vejcích, které s blížícími se Velikonocemi stanou žádaným artiklem. Nenakupujte však zbytečně velké množství, místo v lednici i chladné spíži se bude ještě hodit. Před kvantitou byste měli dát přednost kvalitě surovin, nešetřete tedy na poctivém másle, osvědčené mouce ani na vajíčkách od šťastných slepiček, které všem pokrmům dodají ten správný tradiční nádech.

V té nejlepší formě

Zapomenout byste neměli ani na formu na beránka či zajíčka. Zkontrolujte, zda se vaší keramické, skleněné či plechové formě přes rok nic nestalo, omyjte je vodou , nechte oschnout či ji stačí vytřít starými novinami. Silikonové formičky můžete vložit do myčky. Pokud jste si pořídili novou formu či jste v pečení velikonočních „zvířátek“ nováček, je dobré si nejprve odměřit objem formy vodou. V případě těsta bez kypřícího prášku se můžete držet pravidla jednoho vejce na 500 ml objemu. Pokud se do vaší formy vejdou 2 litry těsta, přichystejte jej tedy ze 4 vajec a podle toho upravte poměr ostatních surovin.

Naložte se do rumu nebo marinády

Čím dříve ponoříte rozinky, brusinky či švestky do rumu, tím lepší budou. Misku zakryjte potravinou folií či talířkem, abyste předešli zájmu nenechavých octomilek. Chystáte-li se na pečení kůzlečího, jehněčího či skopového masa, je dobré jej s předstihem naložit do marinády, především pokud máte maso ze staršího zvířete. Díky bylinkám se nemusíte bát nepříjemného pižma, u mladých jehňat či kůzlat toto ale nehrozí.  

20x velikonoční jehněčí

Voňavé jehněčí maso patří odpradávna na velikonoční stůl. Poradíme vám, jak ho nejlépe upravit - máme recepty pro ty,...

Bílá vajíčka

Velikonoce bez barevných vajíček by byly asi jako Vánoce bez cukroví. S předstihem se tedy poohlédněte po vejcích s bílou skořápkou, které vám barvení značně usnadní. Skořápky i tmavších vejcí můžete využít na vytváření velikonočních dekorací, nevyhazujte ani slupky od cibule, červené řepy či zbylé hlávkové zelí, skvěle poslouží na přírodní barvení.

A co s vyfouknutými vejci z kraslic? Voňavého beránka či mazanec upečený o pár dní dříve vaši strávníci jistě ocení, stejně jako oblíbenou bábovku, buchtu nebo palačinky. Kromě pečení sladkých moučníků můžete z vajec připravit rychlou večeři v podobě omelety, frittaty či hemenexu.

Přejeme vám poklidné přípravy i příjemně strávené velikonoční svátky.

Související

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Tradiční jarní dekorace. Jak a kdy zasít velikonoční osení?

Velikonoce už jsou téměř za dveřmi, ale venku ještě stále vládne studené počasí. Nenechte si pokazit sváteční náladu...

Sladké Velikonoce!

Velikonoční svátky jsou tu a s nimi spousta tradičních i netradičních dobrot. Mezi nejoblíbenější sváteční jídla patří...

Vajíčková pomazánka 7x jinak

Vajíčková pomazánka zazáří nejen během svátků jara. Sklenice této dobroty se hodí jako rychlé jídlo na malý hlad...

Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

I kdyby lednice zela prázdnotou, vejce vám vždy zachrání hladový večer. Nabízí bezpočet variant na snadné a rychlé...

Citronový beránek – mazlík

Velikonoce bez beránka si lze těžko představit. Co zkusit tentokrát variantu ze špaldové mouky a vonící po citronu?

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto...

10x velikonoční nádivka

Velikonoce se kvapem blíží a tak vám přinášíme dobrotami naditou nádivkovou inspiraci. Vyberte si jeden z klasických...

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických...

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které...

Přidat komentář