Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Voňavá historie punče

20.9.2020 | Autor: Hana Kovaříková

Na vlnách kolonialismu

Málokdo by hádal, že punč byl původně vařen v Indii. Námořníci Britské Východoindické společnosti jej v 17. století dovezli do Evropy a jeho obliba se začala rychle šířit i do dalších zemí. Samotné slovo punč, v hindštině panča, znamená pět. Původní nápoj se totiž zhotovoval z pěti přísad – alkoholu, vody, cukru, citrónu a koření či čaje.

Z čeho všeho se dá punč vařit

V Británii byl punč po svém dovezení na ostrov připravován z vína či brandy, až kolem roku 1655 se začal používat rum, konkrétně jamajský. Vznikla ta správná kombinace punče, který pijeme i dnes. Variantám, kombinacím a poměrům surovin se však meze nekladou. Britové z dovezené receptury vytvořily tzv. bowle, servírované v širokých nádobách. Po bližším prozkoumání obsahu zjistíte, že v nich plave kandované i kompotované ovoce, rum, sekt a alespoň jedna tajná přísada, kterou hostitel či hostitelka bowle ozvláštnila.V oblasti, kde se původní punč vaří od pradávna, tedy v Indickém oceánu, se využívá hlavně jako apetiv, stejně tak v ostatních zemí Pacifiku. Mexičané si dopřávají agua locu, tzv. bláznivou vodu, pořádně sladký punč složený z fermentované cukrové třtiny, tequily či mezcalu a aquas frescas, nealkoholického nápoje z ovoce a obilovin. Sladkost příjemně halí vysoký obsah alkoholu, a tak se zdánlivě nevinné popíjení na pláži rychle přemění v pořádnou kocovinu.

Jamajský rumový punč

Přemýšlíte, jaký podávat po grilovačce dezert? No přece punč! Je v něm vše, co od dezertu chcete –...

Většina z nás má zkušenost především s německým punčem na proslulých vánočních trzích. Jejich punsch kombinuje několik ovocných šťáv s vínem či jinou lihovinou. Doporučujeme vyzkoušet především Feuerzangenbowl. Jeho kouzlo spočívá v polití velké cukrové homole na hladině hrníčku hořícím rumem. Říz tomuto nápoji dodává červené víno a ovoce.

Český punč

Na již zmíněných vánočních trzích se to druhy punčů jen hemží. Mají červenou, nahnědlou či žlutou barvu, což je dáno základní ingrediencí: červeným i bílým vínem, a rumem. Důležitými ingrediencemi jsou především plátky citronu a pomeranče, skořice, badyán, hřebíček a cukr. Punč se ozvláštňuje také rozinkami, medem, černým čajem, oříšky, griotkou, mandarinkami, ananasem či dalším exotickým ovocem. Meze se zkrátka nekladou.

Jablečný punč s proseccem

S punčem neuděláte nikdy chybu! Potěšíte jím svou rodinu, každou návštěvu i kamarádky, které vám přišly...

Ať už dáváte přednost německé či české variantě punče, nebo uznáváte jedině bowle anglického typu, dnes je ideální příležitost uvařit si tento oblíbený horký nápoj i mimo vánoční sezónu. Pokud se k vám punč ještě nikdy nedostal, dá se přirovnat k ovocnějšímu grogu, sladšímu svařenému vínu a rozhodně stojí za ochutnání. Jen si dejte pozor, pije se nebezpečně snadno.

Horké nápoje

Zalézá vám mráz za nehty jen při pohledu na teploměr? Zůstaňte doma a připravte si horký drink. Potěší vás víc než...

Související

Kořeněný punč

Pokud vynecháte likér, můžete punč podávat jako nealko alternativu svařáku.

Jablečný punč

Chutná trochu jako štrúdl, a přitom má pořádný říz. Jablka, med, voňavá skořice a pár panáků whiskey...

Voňavý vinný punč

Oblíbený nápoj vylepšete zázvorem, pomerančem a pomerančovým likérem – ten jej posune do nebeských výšin.

Jablečný punč s kořeněným rumem

Nic vás po procházce městem nezahřeje líp než voňavý punč. Nechte hrnec s pitím na sporáku v pohotovostní...

Punčové řezy

Neprůstřelný recept na punčové řezy nám dala naše food stylistka Milka Volfová. Hlavní trik spočívá v tom...
REKLAMA

Přidat komentář