Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Voňavá historie punče

20.9.2020 | Autor: Hana Kovaříková

Na vlnách kolonialismu

Málokdo by hádal, že punč byl původně vařen v Indii. Námořníci Britské Východoindické společnosti jej v 17. století dovezli do Evropy a jeho obliba se začala rychle šířit i do dalších zemí. Samotné slovo punč, v hindštině panča, znamená pět. Původní nápoj se totiž zhotovoval z pěti přísad – alkoholu, vody, cukru, citrónu a koření či čaje.

Z čeho všeho se dá punč vařit

V Británii byl punč po svém dovezení na ostrov připravován z vína či brandy, až kolem roku 1655 se začal používat rum, konkrétně jamajský. Vznikla ta správná kombinace punče, který pijeme i dnes. Variantám, kombinacím a poměrům surovin se však meze nekladou. Britové z dovezené receptury vytvořily tzv. bowle, servírované v širokých nádobách. Po bližším prozkoumání obsahu zjistíte, že v nich plave kandované i kompotované ovoce, rum, sekt a alespoň jedna tajná přísada, kterou hostitel či hostitelka bowle ozvláštnila.V oblasti, kde se původní punč vaří od pradávna, tedy v Indickém oceánu, se využívá hlavně jako apetiv, stejně tak v ostatních zemí Pacifiku. Mexičané si dopřávají agua locu, tzv. bláznivou vodu, pořádně sladký punč složený z fermentované cukrové třtiny, tequily či mezcalu a aquas frescas, nealkoholického nápoje z ovoce a obilovin. Sladkost příjemně halí vysoký obsah alkoholu, a tak se zdánlivě nevinné popíjení na pláži rychle přemění v pořádnou kocovinu.

Jamajský rumový punč

Přemýšlíte, jaký podávat po grilovačce dezert? No přece punč! Je v něm vše, co od dezertu chcete –...

Většina z nás má zkušenost především s německým punčem na proslulých vánočních trzích. Jejich punsch kombinuje několik ovocných šťáv s vínem či jinou lihovinou. Doporučujeme vyzkoušet především Feuerzangenbowl. Jeho kouzlo spočívá v polití velké cukrové homole na hladině hrníčku hořícím rumem. Říz tomuto nápoji dodává červené víno a ovoce.

Český punč

Na již zmíněných vánočních trzích se to druhy punčů jen hemží. Mají červenou, nahnědlou či žlutou barvu, což je dáno základní ingrediencí: červeným i bílým vínem, a rumem. Důležitými ingrediencemi jsou především plátky citronu a pomeranče, skořice, badyán, hřebíček a cukr. Punč se ozvláštňuje také rozinkami, medem, černým čajem, oříšky, griotkou, mandarinkami, ananasem či dalším exotickým ovocem. Meze se zkrátka nekladou.

Jablečný punč s proseccem

S punčem neuděláte nikdy chybu! Potěšíte jím svou rodinu, každou návštěvu i kamarádky, které vám přišly...

Ať už dáváte přednost německé či české variantě punče, nebo uznáváte jedině bowle anglického typu, dnes je ideální příležitost uvařit si tento oblíbený horký nápoj i mimo vánoční sezónu. Pokud se k vám punč ještě nikdy nedostal, dá se přirovnat k ovocnějšímu grogu, sladšímu svařenému vínu a rozhodně stojí za ochutnání. Jen si dejte pozor, pije se nebezpečně snadno.

Horké nápoje

Zalézá vám mráz za nehty jen při pohledu na teploměr? Zůstaňte doma a připravte si horký drink. Potěší vás víc než...

Související

Kořeněný punč

Pokud vynecháte likér, můžete punč podávat jako nealko alternativu svařáku.

Jablečný punč

Chutná trochu jako štrúdl, a přitom má pořádný říz. Jablka, med, voňavá skořice a pár panáků whiskey...

Voňavý vinný punč

Oblíbený nápoj vylepšete zázvorem, pomerančem a pomerančovým likérem – ten jej posune do nebeských výšin.

Jablečný punč s kořeněným rumem

Nic vás po procházce městem nezahřeje líp než voňavý punč. Nechte hrnec s pitím na sporáku v pohotovostní...

Punčové řezy

Neprůstřelný recept na punčové řezy nám dala naše food stylistka Milka Volfová. Hlavní trik spočívá v tom...

Zahřejte se lahodným domácím punčem

Podzimní chladné sychravé dny přímo vybízejí k přípravě teplého drinku na zahřátí. Ať už si lahodný domácí punč...

Nalaďte si adventní náladu svařeným vínem

Kdybychom měli namíchat esenciální vůni Vánoc, jistě by tam vedle voňavého jehličí, rozkrojeného jablíčka a smažené...

Přidat komentář