Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

Milujete sekanou, karbanátky, burgery, boloňskou omáčku, chili, pljeskavicu, musaku, bifteki či masové kuličky? Jedno mají společné. Ano, je to mleté maso! Je základem nespočtu populárních pokrmů z celého světa. Právě proto jsme pro vás připravili menší přehled jeho druhů a využití a přidali pár rad, na co si při jeho výběru dát pozor.
26. 8. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Úprava mletého masa je směšně jednoduchá a hravě si s ní poradí i naprostý začátečník. Můžete z něj vytvořit nespočet lahodných pokrmů, které potěší všechny mlsné jazýčky. Důležité je si uvědomit, jaký pokrm chcete připravovat. Od toho se potom odvíjí výběr druhu masa. Pak už jen stačí správně nakoupit a můžete se pustit do vaření. 

Druhy mletého masa

Různé druhy masa se samozřejmě hodí na různé pokrmy, u mletých mas se ale rozdíly často poněkud stírají. Když přijde na věc, záleží spíše na chutích každého z nás. Někdo preferuje tmavší a výraznější hovězí či tučnější vepřové, jiný zvolí dietnější drůbeží. 

  • Hovězí maso Nejčastěji se setkáte s mletým hovězím zadním, kde by měl obsah tuku tvořit maximálně 20 % váhy. Takové maso se výborně hodí například na boloňskou omáčku. Na burger budete potřebovat maso trochu tučnější a to v poměru 30 : 70. Do namleté směsi můžete přidat i nakrájenou slaninu nebo kousek špeku, což zaručí, že bude finální výsledek správně štavnatý. Využijete ho ovšem při přípravě pokrmů ze všech koutů světa – vyzkoušet můžete koftynaan s mletým masem, zapečenou rýži z trouby, originální steakburger, gulášovou polévku, či korejský bibimbap.  
     
  • Telecí maso I jemné a málo tučné telecí maso seženete v mleté variantě. Připravit z něj můžete skvělé máslové řízky, karbanátky nebo kuličky.
     
  • Vepřové maso Mělo by obsahovat přibližně 35 % tuku, díky němuž je nepřekonatelně šťavnaté a chutné. Skvěle se hodí třeba na holandský řízek, masové závitky, kuličky nebo karbanátky.  
      
  • Drůbeží maso Jedná se z pravidla o krůtí mleté maso obsahující minimum tuku. Právě proto je vhodné i jako součást redukčních jídelníčků. Nemá příliš výraznou chuť, což je možná důvod, proč je tolik oblíbené i u dětí. Připravíte z něj báječné chili, šťavnaté kofty, exotické burgery či odlehčené koule.
     
  • Jehněčí maso Mezi velmi oblíbená mletá masa patří i jehněčí, které se často objevuje v arabské kuchyni. Jeho delikátní chuť si můžete užít například díky koftám nebo marockému ragú.
     
  • Mix Druhy masa můžete i libovolně kombinovat. Nejpopulárnější a nejvyužívanější je určitě mix hovězího a vepřového mletého masa. Nejoblíbenější jsou poměry 20 % hovězího : 80 % hovězího a 30 % : 70 %, nezřídka se používá i 50 % : 50 %. Hovězí zaručuje výbornou chuť a barvu, vepřové zase šťavnatost. Dalo by se říct, že je to to nejlepší z obou světů. Použijte ho na neodolatelnou sekanoukarbanátkymasové kuličky, bifteki nebo směs do plněných paprik.  

50 nejlepších receptů s mletým masem

Mleté maso je ideálním startem pro začátečníky. Má spoustu podob, můžete ho variabilně dochucovat a vždycky si...

Kde mleté maso koupit a na co si dát pozor

U mletého masa je zásadní čerstvost, protože se kazí výrazně rychleji než maso vcelku. Proto ho nikdy nekupujte příliš dopředu, skladujte ho vždy v lednici, a v případě, že ho nespotřebujete podle plánu, uložte ho ihned raději do mrazáku. U masa kupovaného v prodejně také vždy pečlivě zkontrolujte nejen datum výroby/dobu spotřeby, ale i barvu masa a zda je obal neporušený.

  • Nejjistější volbou je zajít si pro maso ke svému oblíbenému řezníkovi. Můžete si přesně vybrat kousky masa, které se vám líbí a následně si je u něj nechat i namlít. Navíc ho můžete poprosit o doplnění tuku, který vám pomele společně s masem, které je třeba trochu libovější, než potřebujete. A pokud si nejste jistí, jaký druh masa se nejvíce hodí na vámi vybraný pokrm, vždy vám fundovaně poradí.
     
  • Pokud vlastníte mlýnek na maso, určitě se nebojte koupit u řezníka maso a namlýt si ho doma. Můžete si sami zvolit kvalitu masa, požadovaný obsah tuku a hrubost namletí. Jen si vždy musíte dát pozor na opravdu důkladné a pečlivé umytí mlýnku. Výsledek ovšem stojí za veškerou námahu! 
     
  • Mleté maso dnes nabízí i každý obchod či supermarket. Vaničky najdete v chladícím boxu. Většinou se jedná o vepřové a hovězí mleté maso nebo jejich směs. Vždy ovšem důsledně čtěte složení, abyste si byli jisti tím, co kupujete. Maso často obsahuje sůl, což byste měli mít na paměti během vaření, aby finální pokrm nebyl přesolený. Bohužel u takto kupovaného masa často vůbec nemáte přehled o typu a původu použitého masa. 
     
  • Ve farmářských prodejnách a stáncích také naleznete připravené vaničky mletého, ale prodejce by vám měl být schopen podat podrobnější informace. Většinou tedy víte, že se nejedná jen o odřezky. Zjistíte i, jak bylo zvíře chováno a o jaký kousek masa se jedná. Díky tomu pak snáze odvodíte, jak se maso bude při tepelné úpravě chovat. 

Hrubost mletí 

Ruční mlýnky se prodávájí ve velikostech 5, 8 a v posledních letech i 10. Číslo udává velikost otvorů na desce v milimetrech. Pro jemnější namletí je nutné maso prohnat strojkem opakovaně.

  • Hrubší se hodí do pokrmů, kde chcete více textury a vytékající šťávy. Nahrubo namleté maso je ideální do lasagní, musaky, tacos a burgerů. Cílem zde totiž není jednolitá, soudržná hmota, ale spíše malé kousky masa.
     
  • To jemnější zase lépe drží pohromadě, takže z něj uděláte perfektní plnění papriky a kuličky. Nemusíte se bát, že se maso při tepelné úpravě rozpadne.
     

S dochucováním masa nemusíme čekat na tepelnou úpravu, můžete se o něj postarat už během mletí. Naopak ochucení už během mletí zaručí, že se všechno koření roznoměrně rozprostře a prolne s masem. Zkuste tedy přidat sůl, pepř, majoránku nebo česnek. Možností existuje nepočítaně.

Související

Nejlepší masové burgery

V zásadě je to jen houska s masovou placičkou, udělat dobrý hamburger je ale hotové umění. Tady totiž...

Masové kuličky

Masové kuličky jsou vždycky dobrý nápad! Milují je totiž bez výjimky děti i dospělí. Ať už zvolíte českou,...

Sekaná 4× jinak

„Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná,“...

Karbanátky 10x jinak

Troufáme si tvrdit, že svého favorita si mezi naší desítkou najde každý. Karbanátky podávejte s bramborami, kaší – může...
REKLAMA

Přidat komentář