Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vychytaný upgrade pokrmů ze školní jídelny

Vyzkoušejte staré známé klasiky ze školní jídelny, na které více či méně rádi vzpomínáte. Potřebujete nasytit více strávníků a zároveň stihnout distanční výuku a home office? Máme pro vás spoustu tipů na vaření ve velkém s maximální úsporou času.
12. 3. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Spousta maminek dnes dobře zná časový kolotoč okolo distanční výuky, zabavení dětí, zvládnutí pracovních povinností na home office a do toho všeho obstarání domácnosti. Bez časového plánu může snadno vypuknout chaos, který nikomu v současné době na psychice nepřidá. Proto jsme pro vás dnes připravili 5 hlavních jídel, kterými tak trochu připomínáme stravování ve školní jídelně, ovšem přidali jsme pár vychytávek pro jedinečnou chuť a poctivost „jako od maminky“.

5 tipů pro rychlé vaření na homeoffice

Práce na homeoffice je v tuto chvíli běžná praxe pro nejednoho z nás. Při stejném objemu práce musíme najednou fungovat...

Dokonalá rajská  

U rajské se bez časového plánu neobejdeme. Pro přípravu masa je nezbytné vyhradit si čas před zahájením dopoledních povinností spojených se školou a prací. Maso k rajské očistěte dle receptu, opečte, aby se zatáhlo a vložte do trouby. Nechte tři hodiny péct, stačí ho jen po očku kontrolovat, a nechte se unášet jedinečnou vůní pečeného telecího masa. Tato chvíle vám dává prostor pro řešení nezbytných domácích povinností, při kterých se vám zároveň připravuje oběd. Půl hodiny před plánovaným podáváním oběda si připravte omáčku a v mezičase uvařte kolínka, která jsou jednoznačně nejrychlejší a přesto chutnou formou přílohy k rajské. Vyzkoušet můžete i naši expresní verzi rajské s rychlým rostbífem.

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Jedinečné kuře na paprice

Kuře na paprice zná každý, kdo kdy navštěvoval školní jídelnu. Omáčky totiž patří mezi evergreeny závodních jídelen. Pokud vám to časové možnosti dovolí, pusťte se do tradičního receptu na kuře na paprice, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud však nemáte času nazbyt, připravili jsme pro vás jednoduchý a časově nenáročný recept, ke kterému si jen připočtěte 30 minut na vaření masa do požadovaného změknutí. Přípravu však zvládnete raz dva včetně přílohy v podobě lahodných máslových noků.  

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází...

Milovaná i nenáviděná koprovka

Část spolužáků se radovala a druhé části se křivila ústa při pomyšlení na koprovou omáčku. Koprovka dělí naši společnost na milovníky kombinace smetany a kopru a na zaryté odpůrce této české klasiky. Rozhodně ale nechybí při vzpomínkách na školní obědy. U tradiční koprovky platí, stejně jako u rajské, že je nutno počítat dopředu s časem na přípravu masa. Můžete si ji však zpříjemnit ve vegetariánské verzi jemné polévky, kterou snadno připravíte do deseti minut. Je lehká, svěží a při tom skvěle zasytí. Vyzkoušejte náš recept na cuketovou koprovou polévku a dopřejte si tuto klasiku ve zdravějším pojetí.   

Jemná hrachová kaše s párkem

Hrachová kaše patřila vždy mezi neutrální jídla, která takzvaně neurazí a často ani nenadchnou. Pojďte s námi připravit tu nejjemnější hrachovou kaši, na které si pochutnají děti i dospělí. My si hrachovou kaši rozhodně nedovedeme představit bez křupavé opečené cibulky a kvalitní masové klobásky. Při přípravě kaše sáhněte po žlutém půleném hrachu, který má jemně nasládlou chuť a na talíři lahodí nejen chuti, ale také zraku. Vyzkoušejte náš vylepšený recept na tento jídelnový pokrm a věřte, že naši hrachovou kaši si zamilujete vy i vaše ratolesti.

Oběd nasladko: luxusní šišky s mákem 

Ve výčtu školních jídel nesmíme opomenout ani sladkou klasiku v podobě šišek s mákem. Ingredience na toto jídlo nabídne téměř každá domácí spíž, čímž pomůžete i jarnímu úklidu prostor pro uchovávání potravin. Pokud plánujete šišky s mákem na oběd, nezapomeňte si večer předem uvařit brambory a nechat je přes noc vychladnout. Po oloupání a nastrouhání brambor vám půjde příprava jako po másle. My jsme makové šišky vyšperkovali o švestková povidla s kapkou rumu, což dodává tomuto jídlu ten správný šmrnc.

Vyzkoušejte i další jídelnové menu, které jsme pro vás připravili v receptech pod článkem. 

Související

Španělský ptáček

Náplně se dost odlišují podle kraje a rodiny. Okurka a uzenina, případně vejce ale patří ke stálým notám tohoto hitu.

Krupicová kaše

Znáte trik školních kuchařek – dětskou krupičku nahradit krupicí a část mléka vodou? Někdo sice na jejich verzi...

Sekaná 4× jinak

„Pryč s nudou! Stačí obměnit pár surovin, a vaše sekaná může být ode dneška pokaždé jiná, a přitom vždycky skvostná,“...

Pravý vídeňský řízek

Ve Vídni bydlí pan Schnitzel. Je z telecího a má k sobě rád brambory na řadu způsobů, ale i rýži. Vyzkoušejte, jak se...

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Jitka Rákosníková vyzkoušela desítky receptů, desítky svíčkových ochutnala. Ta její je klasická a vyladěná k...

5x dokonale vypečená žemlovka

Málokterý moučník umí být tak dobrý jako ‚zemlbába‘. Pokud se vám toto tvrzení zdá vzhledem ke školním a kantýnovým...

Mléčná rýže s čerstvým ovocem

Pokud touhle pochoutkou pohostíte partu malých kamarádů, rovnou si dopředu nakopírujte recept pro ostatní maminky...

Bramborová kaše s cibulkou

Běžnou bramborovou kaši jsme vylepšili osmaženou cibulkou. Je to zdánlivá drobnost, ale sami uvidíte, že tohle málo...
Křupavý bramborák

Křupavý bramborák

Jak docílit toho, aby byl bramborák krásně křupavý?

Přidat komentář