Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví

Je zdravé, neobsahuje živočišné produkty, a navíc ho vyrobíte za pět minut dvanáct. Řeč je o veganském a raw cukroví, na kterém si bez ostychu smlsne i zarytý „masožravec“. Dobrou zprávou navíc je, že mnoho druhů veganského a raw cukroví dokážete připravit ze surovin, které už máte ve spíži.
17. 12. 2020 | Autor: Alžběta Rybářová

Zděsili jste se, že Vánoce jsou za rohem a vy ještě nemáte etažér plný lineckého a ořechového cukrovívosích hnízd a košíčků s krémem? Rozhodně nepropadejte panice! Pomocnou ruku vám totiž nabízí raw a veganské cukroví, které oplývá přídavnými jmény jako bezpracnésnadné či rychlé. Zároveň se tímto druhem cukroví zavděčíte všem, neboť si na něm smlsnou nejen klasičtí milovníci cukru, ale také vyznavači veganského způsobu života nebo zarytí zastánci raw stravy. Jednoduše řečeno, pokud hledáte cukroví, které zmizí ze stolu jako první, pak vsaďte svou cukrářskou kartu právě na veganské a raw cukroví. Kdy jindy začít experimentovat než právě dnes?

Arašídové kuličky

Jak už jsme v úvodu zmiňovali, veganským cukrovím se zavděčíte všem! Důkazem je recept na arašídové kuličky, které jsou vhodné pro vegany i alergiky na lepek nebo laktózu. Samotnou třešničkou na dortu je doba přípravy, tedy neuvěřitelných 30 minut.

Z 280 g arašídového másla „crunchy“, 60 g kokosové mouky, 60 g kokosového sirupu, špetky kardamomu, muškátového oříšku, soli a 1/3 vanilkového lusku vypracujte nelepivou hmotu. Odebírejte lžící kousky a z každého vytvarujte kuličku o průměru 2 cm. Následně je rozložte na tác vyložený papírem na pečení a uložte na 30 minut do mrazáku. Po 30 minutách vyjměte kuličky z mrazáku a začněte je obalovat v rozpuštěné veganské čokoládě. Poté obalené kuličky ozdobte kokosovým lupínkem nebo nasekanými arašídy a uchovávejte v lednici do příchodu hostů.

Zdravé cukroví? To jsou raw kuličky

Blíží se Vánoce a spousta z nás se tak chystá na pečení cukroví, které máme většinou spojené se spoustou kalorií,...

Raw brownies

Pravda, čokoládové brownies rozhodně nepatří ke klasickému vánočnímu cukroví. Na druhou stranu jde o výbornou sladkost, kterou můžete nakrájet na malé čtverečky a podávat společně s dalšími druhy cukroví. Pokud navíc zvolíte tuto raw verzi, pak z vánočního mlsání nebudete mít ani jednu výčitku.

Do mixéru nasypejte jeden hrnek vlašských ořechů a mixujte tak, aby zůstaly asi půlcentimetrové kousky. Přidejte 1 hrnek čerstvých datlí a mixujte dál. Následně vznikne lepivá a hrubší drobenka, do které přidejte ½ hrnku nepraženého kakaa, 2 lžíce medu (agávového sirupu), 1 lžičku himalájské soli, 1 lžičku skořice, 3 lžíce sekaných nepražených kakaových bobů a 5 lžic strouhaného kokosu. Hotové těsto musí být stále ve formě drobenky, ale prsty už se musí dát tvarovat.

Připravenou hmotu přemístěte do zapékací misky vystlané potravinářskou fólií a prsty rovnoměrně rozetřete a urovnejte těsto. Posypte kakaem a můžete poklást půlkami ořechů. Podávejte hned nebo nechte vychladit. V lednici vydrží až pět dnů.

Trend raw dortů a dezertů

Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy,...

Veganské „raffaelo“

Kdo by neznal oblíbený kokosový výrobek s mandličkou uprostřed? Pokud jsou domácí raffaelo kuličky nedílnou součástí vašeho vánočního hodování, pak zkuste vyzkoušet recept na jejich veganskou sestřičku.

Ve vodní lázni rozehřejte ½ hrnku panenského kokosového oleje, který následně přelijte do mixéru. Ke kokosovému oleji přidejte 1 hrnek raw strouhaného kokosu a 3 polévkové lžíce medu (agávového sirupu). Směs mixujte tak dlouho, dokud nevznikne pevná hmota, kterou lze tvarovat do kuliček. Vzniklé kuličky obalte ve strouhaném kokosu a vložte do papírových košíčků.

Veganské marokánky

Křupavé, ovocné, a především chuťově výborné. Marokánky patří k oblíbenému druhu vánočního cukroví, který bez problému můžete připravit ve veganském hávu. Jak na to?

V misce smíchejte 20 g nasekaných lískových ořechů, 20 g nasekaných zelených pistácií, 100 g plátkových mandlí a 45 g nasekaných sušených brusinek. Do malého hrnce nalijte 100 g agávového sirupu a 60 g neslaného nálevu z cizrny – tzv. aquafaby. Jakmile bude mít rozvar teplotu 105 °C, stáhněte hrnec a vmíchejte sypké ingredience. Vzniklou hmotu tvarujte na pečicím papíru do malých koleček. Následně pečte zhruba 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C. Po vychladnutí je můžete namočit v rozpuštěné veganské čokoládě.

Související

Dvojnásobně čokoládový cheesecake - vegani

Popis receptu: 
Veganská dobrota! :)

Veganstvím ke zdraví a štěstí

Pod slovem veganství si většina lidí představí zeleninu a luštěniny. Nejedná se však pouze o způsob stravování, ale o...

Vege Vánoce aneb Co mají na štedrovečerní tabuli vegani?

Vánoce bez kapra, salátu s vejci a majonézou? Ano. Pro vegany a vegetariány naprostá samozřejmost. Co mají na...

Šest důvodů, proč přejít na raw čokoládu

Blahodárné účinky čokolády či spíše kakaa jsou známé již dlouhou dobu. Konzumací tabulky mléčné čokolády však našemu...

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakaový prášek pravděpodobně nechybí v kuchyni žádné domácnosti. Nejen, že děti milují horký kakaový nápoj, ale...

Malinovo-banánový raw dort

Popis receptu: 

Před létem chce každý hubnout a stejně tak i já proto jsem se pustila do mého prvního raw dortíku a byla jsem nadšená, pro milovníky sladkého může být i zdravější varianta dortu a navíc moc dobrá .   Všechny raw dorty vypadají skvěle tenhle je navíc děsně jednoduchý :-)

Jak pečovat o formičky na cukroví, aby vám vydržely jako nové?

Oprášili jste po roce oblíbená vánoční vykrajovátka, ale s hrůzou zjišťujete, že pod nánosem prachu se ukrývá...

Tipy pro zdraví: odlehčené cukroví

Nejen představa nabytých kil, která budeme hned od Nového roku poctivě shazovat, nás přivedla na myšlenku odlehčeného a...

Chcete vidět zlaté prasátko?

Děti, chcete vidět zlaté prasátko? Ptáme se na Štědrý den. Ano! Odpovídají děti. Pak se celý den musíte postit a večer...

Domácí kondenzované mléko připravíte snadno, vynechat můžete velké množství cukru i laktózu

Chystáte se na výrobu vaječného likéru, ale nemáte doma koupené kondenzované mléko? Poradíme vám, jak si jej vyrobit...

Přidat komentář