Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Zelí červené k huse jako stvořené

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí. Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces zpracování červeného zelí včetně tipů, jak na to nejlepší zelí k svatomartinské huse.
8.11.2020 | Autor: Šárka Měřičková

Věděli jste, že sytost výrazné barvy červeného zelí určuje pH půdy, ve které je vypěstováno? Pokud vás láká pěstování této košťálové zeleniny, doporučuje se spíše méně kyselé pH půdy, vzhledem k tomu, že zelí je snadným terčem různých nežádoucích škůdců. Zároveň si zelí žádá živiny v podobě dostatečného hnojení humusem. Jak zelí uskladnit a co se hodí vědět o práci na zahrádce v měsíci listopadu se dozvíte na stránkách našeho partnerského titulu Naše krásná zahrada.   

Kysané zelí a jeho vliv na lidský organismus

Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Vyrábí se využitím bakterií mléčného kvašení, která dodává...

Příprava kysaného červeného zelí

Kysané zelí je možné zakoupit hotové v jakémkoli supermarketu, jedná se o potravinu cenově dostupnou a koupené zelí pak máte bez námahy připraveno ke spotřebě. Jakmile však okusíte kouzlo domácího kvašeného zelí, už nikdy nebudete chtít jiné. Správný postup přípravy kysaného zelí začíná jeho pokrájením nebo nastrouháním na malé kousky. Zelí je velmi tvrdé a je potřeba jej důkladně rozmačkat. V menším množství vám postačí ruce, mačkejte zelí vší silou několik minut, aby hezky změklo. Případně vezměte na pomoc paličku a zelí tlučte v míse do změknutí. Důležité je, aby zelí pustilo šťávu. Při výrobě většího množství se používá tradiční osvědčený proces šlapání zelí. Výsledné zelí je připraveno ke kvašení a vězte, že výroba kysaného zelí má svá pravidla a tento proces není radno uspěchat. Připravené rozmačkané zelí už stačí jen společně s kořením přenést do vysterilizovaných sklenic, uzavřít dle postupu pro kvašení zeleniny, kontrolovat a čekat na finální chuť a konzistenci. Ve sklenicích připravené zelí je však možné ochutnávat průběžně, je jedlé v jakékoli fázi kvašení. Postup přípravy kysaného zelí je stejný jak u bílého, tak červeného. 

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

S barvou téhle polévky si můžete vyhrát. Zelí totiž mění svou barvu podle prostředí. Čím kyselejší prostředí (...

Ochutnejte to nejlepší červené zelí!

Zelí je cenným zdrojem vitaminu C a dalších látek příznivě působících na lidský organismus. Zařazením zelí do jídelníčku si tak nejen pochutnáte, zároveň pomůžete dobrému trávení a silné imunitě. Ať už máte kysané červené zelí vlastní výroby nebo koupené, vyzkoušejte naše tipy, jak jej finálně upravovat třeba ke svatomartinské huse. Naším favoritem se jednoznačně stal recept na zelí s brusinkami. Díky brusinkám a medu má příjemně nasládlou chuť a přidáním červeného vína ještě podtrhnete jeho sytě rudou barvu. Pokud vás láká zelí hutnější konzistence, zkuste například zahuštěné zelí, které tak trochu připomíná kaši. Přidaná slanina mu dodává ten správný říz a finální chuť je velice vyvážená. Na závěr jsme si pro vás připravili recept na chutné červené zelí bez kvašení. Stačí vám hlávka čerstvého červeného zelí a pár dalších běžně dostupných ingrediencí a můžete si připravit výtečné červené zelí pečené v troubě. Dejte nám v komentářích vědět svého zelného favorita. 

Související

Vyrobte si vlastní kysané zelí

Jedinečnou zimní zásobárnu vitaminu C můžete mít i ve své spíži.
Ochutnejte v sezoně: kysané zelí

Ochutnejte v sezoně: kysané zelí

Kvašené zelí vás v zimě zásobuje nejen vitaminy a vlákninou, ale také chutí. Šup s ním do hrnce!
Škola vaření: dušené zelí

Škola vaření: dušené zelí

Sladkokyselé křehké zelí, to je klasika! Záleží jen vás, jak ho dochutíte a použijete – jako přílohu, náplň do koláčů,...

Dušené červené zelí s řepou

Šťavnatá příloha k masu nebo karbanátkům všeho druhu
Jak skladovat zelí

Jak skladovat zelí

Celé zelné hlávky vám v ledničce nebo na chladném, tmavém a suchém místě vydrží až dva týdny.
Ochutnejte to nejlepší zelí!

Ochutnejte to nejlepší zelí!

Dnes se do Vsetína opět sjedou milovníci valašských tradic, aby vyhodnotili soutěž o nejlepší ‚hňápané zelé‘. Hodnotit...
Tajemství hlávky zelí

Tajemství hlávky zelí

Zelí je výtečné jako příloha k vepřovému masu, ale nabízí mnohem širší využití. Co takhle zkusit zelnou polévku,...

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se...

Kontroverzní delikatesa foie gras

Už jste někdy ochutnali foie gras? Název připomíná spíše nějakou exotickou surovinu. Ve skutečnosti se však jedná pokrm...

Podle čeho si vybrat skutečné svatomartinské víno

Svátky svatého Martina nejsou spjaty pouze s voňavou pečenou husou. Jsou také první možností, jak ochutnat...

Proč si koupit svatomartinskou husu z české farmy?

Svatomartinské hody jsou v plném proudu. Oficiálně se slaví 11. listopadu, ale radovánky spojené s tímto dnem si...

Přidat komentář