Nová registrace Zapomenuté heslo

Chystáte se projíst eurovíkendem? Víme, kde v Evropě si nejvíc pochutnáte

15. 5. 2025
Sušená šunka
Shutterstock

Někdo cestuje za památkami, někdo za přírodou. Někdo se nejvíc těší na odpočinek na pláži, jiný zase v horách. A foodies ti si ze všeho nejvíc během svých výletů za hranice užívají jídlo. Mají dlouho dopředu jasno, kde v dané oblasti narazí na nejlepší kávu, co je tradiční lokální pokrm a kde se stravují místní, takže je to sázka na jistotu a ne lákadlo z turistického průvodce.

Co bylo první: letenky nebo gastro plán? Pokud nejdřív řešíte, kde si po Evropě pochutnáte, a až následně se poohlížíte po levných letenkách, rozumíme vám. Ve chvíli, kdy dostaneme chuť na paellu, zjišťujeme, jaké je zrovna v Barceloně počasí, a když nás honí mlsná, díváme se, kdy by se dalo odletět do Paříže. Protože nás zajímalo, kam na eurovíkend za dobrým jídlem a pitím míří foodies, oslovili jsme cestovní kanceláře.

Některé lokality nás mile překvapily, stejně jako to, jak rozličné způsoby cestování za jídlem jde i s cestovními kancelářemi zvolit. A jak vybírat restauraci, do které zavítáte? Nejvíc nápomocné jsou staré dobré recenze. Ať už mrknete na Google Maps, Tripadvisor nebo třeba Foursquare, autentické zážitky o restauracích obvykle vypovídají víc než jejich webové stránky. 

„Naši klienti nejčastěji cestují za gastronomickými zážitky na eurovíkendy do Říma ochutnat prvotřídní těstoviny, na tradiční cibulovou polévku do Paříže nebo za klobásami a langoši do Budapešti. Velmi oblíbené je u nás v tomto ohledu také Polsko. Tyto typy zájezdů nabízíme pouze se snídaní, aby zde byla možnost vychutnat si místní kuchyni dle individuálních preferencí. V posledních letech se pak mezi populární destinace pro gastro nadšence zařadila také Gruzie, kde mohou naši klienti v rámci poznávacích zájezdů ochutnat například tradiční gruzínský chléb chačapuri nebo plněné knedlíčky chinkali,“ říká tisková mluvčí Čedok Klára Divíšková.

„Mezi nejoblíbenější destinace pro krátké gastronomické pobyty patří Francie – především Paříž a Provence. Dále italské Toskánsko či maďarská Budapešť. Tyto lokality lákají nejen bohatou kulturou, ale zejména výjimečnou kuchyní, čerstvými lokálními surovinami a autentickým způsobem stolování. Rostoucí oblibu si získávají také kratší pobyty v Turecku a Egyptě. Cestovatelé zde často volí hotely s all inclusive službami, které kromě pohodlí nabízejí i pestrou přehlídku místních specialit a tradičních chutí,“ vysvětlila Iva Svobodová, ředitelka Student Agency Travel.

Itálie není jen pizza a gelato

„Lidé neprahnou po suvenýrech, ale po vzpomínkách – a k těm patří i ty spojené s kulinářským zážitkem. Nejvíc to klienty táhne tradičně do Itálie. A to nejen za pizzou a gelatem, ale za autentickými zážitky z trhů a domácích kuchyní. Mezi novodobé favority patří Bologna, město, ke kterému patří ragú alla bolognese a těstoviny se vyrábí ručně, nejčastěji u místní babičky v zástěře. Čím dál oblíbenější jsou místní kulinářské akademie, kde si můžete výrobu pasty sami vyzkoušet,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

  • Ragú bolognese: Původ boloňské omáčky se sice váže k francouzskému pokrmu zvanému ragoût, ale nejstarší známý recept na ragú servírované s omáčkou pochází z města Imola nedaleko Bologni. Co do ragú alla bolognese patří? Tučnější mleté maso, pancetta, rajčata, červené víno, mrkev, řapíkatý celer a cibule, mléko a vývar. 

Francie má neskutečnou atmosféru

„Paříž se pak řadí ke klasice, která nikdy neomrzí – sýry, víno, croissanty a bistro atmosféra, kterou jinde nenajdete,“ vysvětlila Ekrt Jirušková.

  • Cibulačka: Tradiční francouzskou cibulovou polévku s rozpečeným sýrem navrchu najdete na menu i těch nejlepších restaurací, ale na rozdíl od mnoha dalších typicky francouzských delikates není náročná na přípravu. Vzešla z chudých poměrů a říká se, že spojuje lidi z různých sociálních vrstev, protože si na ní pochutná zkrátka každý. Turistu pak zahřeje i vyléčí z případné kocoviny, pokud to přežene s francouzským vínem.

Řecko je gastroskokanem

Překvapivým skokanem jsou podle Invia letos Athény. „Souvlaki do ruky, sklenka ouza a výhled na Akropoli – to je gastro zážitek, který láká víc než suvenýry.“

  • Souvlaki: Marinované maso grilované na špejli je typické řecké jídlo, které je rychlé a zároveň lahodné. Tradičně se k jeho přípravě používá vepřové maso, ale běžně se setkáte i s kuřecím, jehněčím a hovězím. Můžete si je vychutnat přímo ze špízu jako kebab, v teplé pitě s oblíbenými přílohami nebo na lůžku z čerstvé zeleniny.

Španělsko, kde tapas je život

Do popředí se podle Ekrt Janouškové čím dál víc dostává i Barcelona, „kde tapas nejsou jen jídlo, ale způsob života. Vyhlášené hovězí pak najdete v Gironě, která se nachází necelou hodinku vlakem od katalánské metropole.“

  • Tapas: Spolu s paellou jsou tapas pro Španělsko skutečně typické. V nejširším slova smyslu se jedná o způsob stolování. Ale jsou to v podstatě malé talířky s jídlem, barové občerstvení, které se tradičně podává k pivu nebo vínu (dokonalé ve spojení se sangriou).

Zdroje: Citylifemadrid.com, Catandcook.cz, Cs.wikipedia.org, Allrecipes.com

Sdílet článek

Cestování

Související články