Nová registrace Zapomenuté heslo

Co dělat o velikonočním volnu? Vyrazte na brunch, velikonoční menu i za tradicemi nebo si připravte svěží jarní risotto

18. 4. 2025
Chřestové risotto z Hliněné bašty
Se souhlasem restaurace Hliněná bašta
Velikonoční brunch v Mama Shelter Velikonoční brunch v Mama Shelter si užijí malí i velcí Vypadá to lákavě, že? Dalších
6 fotek

Čtyřdenní velikonoční volno vyloženě vybízí k tomu, abyste si naplánovali prima program a dohnali resty. Tím nemyslíme úklid garáže a třídění zimních bund. Máme na mysli resty v podobě společných zážitků, rodinných výletů i návštěv zajímavých podniků. 

Jsou tu čtyři vzácné volné dny, které voní jarem a je jen na vás, zda je prožijete v přírodě, nebo se budete toulat městem a co chvíli se stavíte na dobrém jídle. Je to ideální čas na to zpomalit, načerpat energii a užít si s nejbližšími společný čas, kterého bývá v běžném provozu tak málo. Kde se dobře najíte a kde si můžete připomenout velikonoční tradice a smysl křesťanských svátků?

    Kam v Praze na velikonoční brunch?

    • Velikonoční brunch v pražské džungli: The Monkey Bar zve na výjimečný sváteční zážitek, kdy na vás od 18. do 21. dubna 2025 čekají speciální à la carte menu, živá hudba i bezedné brunchové koktejly.

    • Barevný velikonoční brunch v Mama Shelter: Vezměte rodinu či přátele a přijďte si užít jarní atmosféru do pražských Holešovic. Těšit se můžete na menu ve stylu all you can eat, tematickou výzdobu i dětskou soutěž v hledání velikonočních vajíček. Nebude chybět ani doprovodný program pro nejmenší návštěvníky! Speciální Velikonoční all you can eat brunch se podává pouze v neděli 20. dubna. 

    • Velikonoční brunch ve Four Seasons Hotel Prague: Luxus, elegance a kouzlo českého jara? Ano, v takové atmosféře můžete prožít sváteční dny ve vyhlášeném pražském hotelu. Těšit se můžete na propojení tradičního folkloru s prvotřídním servisem a kulinářským uměním. Užijte si sváteční brunch v restauraci CottoCrudo, který se uskuteční v neděli 20. dubna 2025 od 12:30 do 15:00 hodin a v nabídce bude bohaté česko-italské menu zahrnující živé kulinářské stanice, prémiové maso připravované přímo na místě a široký výběr ručně vyráběných dezertů a pečiva.

    Jarní menu v Hliněné baště

    Přivítejte jaro se vší parádou a užijte si pečlivě sestavené menu, na kterém pracoval šéfkuchař Hynek Vávra, v pražských Průhonicích. Sezonní plodiny snoubí s delikátním masem mláďat a svěžími dezerty. Zároveň zůstává věrný i své lásce k mořským plodům a králům moří – humrům. 

    • Intenzivní chuť jara přináší svěží hráškový krém s kapiovým olejem a pikantní řeřichou. Naopak tradiční velikonoční moravská polévka šmigrustovka voní uzeným masem, klobásou a křenem.
    • Sílu vám dodá také jehněčí kolínko s výraznou omáčkou demi glace a jemným batátovým pyré nebo grilované jehněčí kotletky se šťouchanými bramborami s lístky petrželky. Na pečené mléčné kůzlátko s mačkaným bramborem a listovým špenátem se sjíždějí gurmáni ze širého okolí. Trojlístek mladých mas doplňuje trhaný králík na zázvoru, podávaný s bramborovými plackami a špenátem.
    • Čerstvý špenát, petrželka, pažitka, sladký hrášek či medvědí česnek se objevují nejen v přílohách, ale i v hlavních chodech, a dokonce i v dezertech.
    • O velikonočních svátcích doplní jarní menu mladé kopřivy a pečené kukuřičné kuřátko. Zlatá křupavá kůže na kuřecím supreme zazáří vedle glazované mrkvičky a velikonoční nádivky. Na svátečním stole samozřejmě nechybí domácí nadýchaný mazanec a medové jidášky

    Chřestové risotto podle Hynka Vávry

    A pokud byste si naopak rádi udělali dobrý oběd doma a ven vás to netáhne, máme pro vás svěží jarní recept podle šéfkuchaře z Hliněné bašty.

    Ingredience: cca 500 g zeleného chřestu, cca 500 g bílého chřestu, 1 cibule, 125 g másla, 2–3 lžíce olivového oleje, 500 g rýže arborio, 150 ml dobrého bílého vína, 150 ml vývaru z bílého chřestu, sůl, pepř, 80 g parmazánu

    Postup:

    • Bílý chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce stonků a oloupejte. Čerstvý zelený chřest pouze zbavte konců a neloupejte. Vhoďte je do vroucí osolené vody a cca 3–4 minuty povařte. Sceďte a nechte okapat. Bílý vraťte zpět do vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem. Vývar si schovejte.
    • V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a osmahněte si cibulku nadrobno nakrájenou do sklovata. Přidejte rýži, osmahněte ji cca 3 minuty a zalijte vínem. Nechte odvařit a postupně přidávejte chřestový vývar.
    • Rýži stále podlévejte vývarem a míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to asi 15 minut.
    • Risotto odstavte z plotny a vmíchejte zbylé studené máslo, nakonec parmazán, poté opatrně vmíchejte zelený chřest nakrájený na 3centimetrové kousky. Podle potřeby dosolte a opepřete. Risotto má být krémové, aby trošku teklo.

    Kam za velikonočními tradicemi a kde se v blízkosti najíst

    • Velikonoce na Veselém kopci: Program přiblíží, jak naši předkové vnímali období půstu a Velikonoc. Užijte si ukázku lidových zvyků, pověr a úkonů v souvislosti s křesťanskými tradicemi, výzdobu, předměty a pokrmy spojené s tímto obdobím. Dozvíte se, co to je popelec či pučálka nebo proč děvčata utíkala od potoka, kde na Smrtnou neděli utopila figurínu ztělesňující zimu. Na oběd si zajděte do malebné hospůdky U Kováře Matěje, která je hned vedle.
    • Velikonoce v Centru Eden: Vyrazte na tradiční akci do Bystřice nad Pernštejnem, kde na vás čeká den plný jarní pohody, zvyků a tvoření. Namalujte si kraslice, upleťte pomlázku a ozdobte perníčky. Chybět nebudou ani živá zvířátka a určitě využijte možnost velikonočního nákupu v místní Biolíkárně a občerstvení v restauraci či kavárně s nabídkou velikonočních dobrot a domácích specialit.

    • Veselé Velikonoce v Levandulovém údolí: Na jarní stezce pro děti i dospělé se dozvíte víc  o velikonočních rituálech, tradicích a zvycích. Upleťte si věneček, vyfoukněte si a nazdobte vejce desítkami technik, ozdobte si velikonoční košík a zažijte bylinkové Velikonoce na talíři

    Zdroje: Hlinenabasta.cz, Ttg.cz, Cs.mamashelter.com, Iluxus.cz, Nmvp.cz, Edencentrum.cz, Levanduloveudoli.cz

    Doporučujeme článek s videem

    Jak se správně dělá rizoto a co do něj patří? Dokonalý výsledek je krémový s rýží al dente

    Sdílet článek

    Velikonoce Brunch Velikonoční menu Tradice

    Související články