Kutná Hora je dokonalý cíl pro víkendový výlet a jste-li foodie, což tak trochu předpokládáme, máte se opravdu na co těšit. Kromě chrámu svaté Barbory nebo galerie GASK tu totiž najdete spoustu skvělých kaváren a restaurací a také jedno sladké muzeum, které vás potěší zejména v případě, že vám čokoláda není cizí. I když, existuje vůbec někdo, kdo by se čokoládě bránil?
Hledáte místo, kam byste vyrazili s partnerem, rodinou či přáteli na výlet nebo dokonce na celý víkend? Chcete se projít, umělecky vyžít, nasát trochu historie a něco dobrého ochutnat? Málokteré město vám to splní do puntíku tak jako Kutná Hora. Na své si tu přijdou milovníci historie, umění i gastro nadšenci, zabaví se tu děti i dospělí.
Co v Kutné Hoře vidět, navštívit a kde jíst?
- Milovníci historie: Kutná Hora je již třicet zapsaná na na Seznamu UNESCO a součástí zápisu je mimo jiné Chrám sv. Barbory. Kromě návštěvy tohoto gotického unikátu doporučujeme Kostnici v Sedlci, České muzeum stříbra nebo Vlašský dvůr.
- Nadšenci do umění: Jen pár kroků od svatobarborského chrámu se nachází Jezuitská kolej a v ní Galerie středočeského kraje (GASK), která se zaměřuje na výtvarné umění 20. a 21. století. A pozor, myslí tu i na děti, které se vyřádí ve vizuálních hernách.
- Foodies a mlsalové: Oběd si dejte v Restauraci V Ruthardce, kávu v Kafírnictví a večeři pak v Dačickém restaurantu.
„O Kutné Hoře se říká, že tu máme nejvíc hospod na obyvatele, a myslím, že to je pravda. My jsme si dali předsevzetí pravidelně střídat naše oblíbené podniky. Pro milovníky masa je v Kutné Hoře Restaurace v Ruthardce s pořádným kusem historie a nádhernou zahrádkou v srdci města. Když si chcete užít mezinárodní kuchyni včetně vegetariánských a veganských jídel, navštivte Čtyři sestry. Na rychlou polévku hodnou králů je pak nejlepší místní kavárna Blues Café, kde mají i skvělé kafe a jako bonus ohromný výběr LP desek a svérázného kavárníka. Ať už ale půjdete kamkoliv, neměli byste minout místní Turistku a jejich vlastní variaci na Mimosu. A taky horkou čokoládu u nás v muzeu, protože lepší jste určitě ještě neměli,“ doplnila naše tipy Lada Bartošová, zakladatelka Muzea čokolády.
A máte velké štěstí, protože tento čokoládový ráj právě zahájil další sezónu. Muzeum čokolády v Kutné Hoře opět zavoní luxusem první republiky a láká na ochutnávky i lahůdky oceněné na světové čokolatiérské soutěži. A my jsme Ladě Bartošové položili pár otázek.
Jak se žije čokoládový sen?
Lado, jak se stane, že vystudovaná historička změní tak razantně své pole působnosti?
Před lety jsem bádala v kutnohorském archivu v rámci své dizertační práce a zaujalo mě, že na stejném místě, kde je dnes kutnohorský archiv, se ještě před pár desítkami let vyráběly čokoládové bonbony. Genius loci domu mě okouzlil natolik, že jsem práci nechala rozepsanou a místo toho začala pátrat po historii čokoládovny Koukol & Michera, která kdysi Lidku vyráběla. Šlo o jednu z nejlepších čokolád na světě už od roku 1918 a kutnohorští výrobci jí zásobovali celý československý trh a orientovali se i na export.
Po delší pauze, kterou přineslo znárodnění továrny po roce 1948, jsme s manželem výrobu čokolády Lidka v roce 2018 obnovili. V rodinné manufaktuře ji vyrábíme ručně a ručně ji i balíme. Od sklizení kakaových bobů na plantáži po čokoládu připravenou k mlsání uběhne zhruba půl roku.
Vaše čokolády získávají ocenění, pochlubíte se?
Už dvakrát získaly naše čokolády zlatou medaili na evropské soutěži, pětkrát stříbrnou medaili na celosvětové čokolatiérské soutěži a pravidelně bodují i na dalších místech.
Kvalitní čokoláda? Poznáte ji po sluchu
Jaké jsou výhody metody „bean to bar“, tedy od kakaového bobu po tabulku u jediného výrobce, kterou používáte?
Bean to bar čokoláda má oproti průmyslově vyráběné čokoládě hned několik výhod.
- Je vyráběna z pečlivě vybíraných kakaových bobů té nejvyšší kvality, které často pocházejí z konkrétního místa, tzv. single origin. Jiná odrůda kakaa, jiné místo pěstování nebo metoda sušení a fermentace kakaa vedou k pokaždé diametrálně odlišné vůni a chuti čokolády.
- Navíc máme kontrolu nad celým procesem zpracování od bobu až po tabulku, což zajišťuje vysokou kvalitu zpracování kakaa i šetrný přístup, díky čemuž v kakau zůstává velké množství zdraví prospěšných látek.
- V poctivé bean to bar čokoládě nenajdete lecitiny ani žádné náhražky jako v masové produkci, je tedy často výživově hodnotnější a zdravější než průmyslové alternativy.
- Navíc můžete mít i čisté svědomí. Výrobci těchto čokolád často spolupracují přímo s farmáři, podporují férový obchod a ekologické zemědělství. To znamená, že nákupem této čokolády přispíváte k etické a udržitelné produkci a často podporujete menší výrobce, kteří kladou důraz na kvalitu a poctivost – na rozdíl od velkých průmyslových korporací.
- Bean to bar čokoláda představuje vlastně návrat k tradici, autenticitu surovin a péči o detail, což ocení každý, kdo hledá opravdový čokoládový zážitek.
Je pravda, že dobrou čokoládu lze poznat sluchem?
Říká se, že dobrá čokoláda má při zlomení lupnout a do jisté míry je to pravda. My říkáme, že čokoláda má svůj hlas. To ovšem platí jen v případě, že obsahuje kakaové máslo a je kvalitně vyrobená. A když čokoláda obsahuje kakaové máslo a je dobře natemperovaná, opravdu má výrazný hlas.
Čokoládové nepravdy? Litry alpského mléka
Setkáváte se s mýty a polopravdami v souvislosti s čokoládou?
Do čokolády se například nelijí hektolitry alpského mléka, jak to vídáme v reklamách. Do čokolády se přidává zásadně jen mléko sušené. Taky rozhodně neplatí, že kvalitní čokoláda je jen ta tmavá. Kvalitní může být klidně i ta mléčná, když je vyrobená poctivě a z kvalitních surovin. A v neposlední řadě slýcháme, že „vaříme“ čokoládu. Čokoláda se ale nevaří, mele se.
Narážíme i na to, že bílá čokoláda prý vůbec není čokoláda. Opak je ale pravdou, pokud obsahuje kakaové máslo, ne jen palmové a jiné tuky. Málo se to totiž ví, ale kakaové boby, i když jsou tmavě hnědé, obsahují kakaové máslo, které po vylisování a vychladnutí změní svoji barvu na krémově bílou. No a protože správná bílá čokoláda potřebuje právě toto kakaové máslo – ze zákona minimálně 20 % – a k tomu sušené mléko a cukr, které také nejsou tmavé, může i bílá čokoláda být čokoládou.
Vaší specialitou je čokoláda s pálenkou, je to tak?
Ano a slavíme s ní úspěchy na světových soutěžích. Jdeme cestou macerace kakaových nibsů v sudech s alkoholem po mnoho týdnů. Tyto přirozeně ochucené boby pak teprve používáme pro výrobu čokolády. Chuť alkoholu se do ní tak dostává zcela přirozenou cestou.
Dubajská čokoláda? Jde o pomíjivý trend
Vysvětlila byste mi, prosím, co se to děje u dubajské čokolády?
Je to bublina, která vznikla na sociálních sítích a je dokladem toho, že by se lidi měli odpoutat od svých monitorů a začít si víc vychutnávat skutečný život. Pravá Dubajská čokoláda se vyrábí „překvapivě“ v Dubaji a vyrábí ji společnost Fix Dessert Chocolatier. Pojem Dubajská čokoláda je tedy z více než 99,9 % jen marketingový brand, něco jako „belgická čokoláda“, která se vyrábí z velké části v Polsku. Podobné haló bylo pár let zpátky i kolem tzv. ruby chocolate, na niž si dnes už téměř nikdo nevzpomene.
Chystáte se dubajskou čokoládu vyrábět?
Pravá Dubajská čokoláda má zajímavou texturu, ale nás osobně nijak zvlášť nezaujala. Napodobování cizích produktů není cesta, kterou by se kdy naše čokoládovna vydala. I když by to určitě po nějakou dobu znamenalo zajímavé navýšení obratů. My raději vymýšlíme a experimentujeme sami. Ostatně v naší nabídce už několik let máme třeba velbloudí čokoládu, která je geniální: má specifickou chuť, která je méně sladká a jemně slaná. Díky nižšímu obsahu laktózy a vyššímu obsahu zdravých tuků je považována za zdravější alternativu klasické čokolády, navíc ji na světě vyrábí jen pár čokoládoven. Takže taková naše verze „dubajské čokolády“, která se v Kutné Hoře vyrábí už několik let.
Zdroje: Chocomuseum.cz, Kudyznudy.cz