Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se s hvězdami, které míří na Apetit piknik: Jana Florentýna Pišová & Daren Liew

Daren Liew & Jana Florentyna Pišová
ZDROJ: Lee Kum Kee & Kuchařka pro dceru
sdílet:

Apetit piknik už je opravdu na dohled. V pražské Grébovce se sejdeme už v sobotu 15. června. A proto už nám zbývají pouze dva vzácní hosté, kteří ozdobí hlavní piknikovou stage a vystoupí po boku moderátorky Kristiny Kloubkové. Každý je z jiného koutu světa, ale pojí je společná vášeň – jídlo. Jsou jimi oblíbená česká food blogerka Jana Florentýna Pišová a čínský šéfkuchař Daren Liew.

Jana Florentýna Pišová

Jana stojí za úspěšným českým foodblogem Kuchařka pro dceru. Díky perfektně zpracovaným receptům a detailně popsaným postupům se jí podařilo vybudovat obrovskou fanouškovskou základnu. Když doslova před pár dny oznámila po 10 letech konec blogu ze zdravotních důvodů, zvedla se obrovská vlna solidarity a internet doslova zaplavily děkovné zprávy a přání všeho dobrého do budoucna. V dnešní době plné hejtů všeho druhu, je to to doslova úkaz a vypovídá o tom, jakou péči Florentýna svému blogu i fanouškovské základně věnovala.

Není ale divu, s její stránkou řada z jejích fanoušků doslova vyrostla a naučila se vařit. Její příspěvky totiž neobsahují pouze prostý recept, mají obrovský přesah. Obsahují řadu praktických rad a především vysvětlení, proč jsou dané kroky receptu nutné a k čemu vedou. 

Se stejnou péčí přistupuje Florentýna i ke svým kuchařkám, kterých už má na kontě úctyhodných 7 (a jeden Kuchařský zápisník, do kterého si můžete zapisovat své recepty). Její poslední kuchařka, která vyšla v roce 2023, Čekání na jaro už svým podtitulem – Kuchařka pro nové začátky – předem naznačila, že se v jejím životě odehrají zásadní změny.

Přestože se od lékařů dozvěděla šokující diagnózu, tedy že trpí celiakií a alergií na mléčnou bílkovinu, která jí obrátila život naruby a ukončila i éru Kuchařky pro dceru, kolem jídla se chce točit dál. Její (nejen) gastronomická cesta se sice ubírá jiným směrem, než plánovala, ale je si jistá, že jídlo stále bude v jejím životě hrát zásadní roli.

Na Apetit pikniku můžete Florentýnu potkat i osobně, díky zářivě růžové barvě vlasů, která k ní už neodmyslitelně patří, ji určitě nepřehlédnete ani v davu. Na hlavní stage se s vámi podělí o 3 triky, které zásadně mění domácí vaření.

Skryt pre seznam

Daren Liew

Svou kuchařskou kariéru trvající déle než 20 let zahájil v Malajsii, poté ji dále rozvíjel v singapurské pobočce hotelu Mandarin Oriental. Poté odešel za prací do Anglie. V Londýně pracoval například jako zástupce šéfkuchaře (sous-chef) ve společnosti Hakkasan Limited, byl oporou šéfkuchaře ve všech oblastech kuchyňského provozu a současně se staral o více než 150 zaměstnanců. Za svůj velký úspěch považuje otevření restaurací na řeckém Mykonosu a především pak otevření první zahraniční pobočky michelinskou hvězdou ověnčené hongkongské restaurace Duddell's. Za svojí kariéru získal řadu prestižních ocenění. Nyní otevřel novou restauraci Nanyang Blossom v Londýně u slavného obchodního centra Harrods.

  • Respektuje klasické kuchařské techniky, ale zároveň rád dodává pokrmům moderní švih.
  • Jeho „signature“ pokrmem je 72 hodin připravovaná sarawakská pečená kachna uzená kouřem z třešňového dřeva.

Jeho styl vaření nejvíce ovlivnily dva faktory. V první řadě to byl jeho otec, který byl také šéfkuchařem a majitelem restaurace. Při přípravě pokrmů používal ty nejčerstvější a nejjednodušší suroviny v co nejčistším provedení – jeho jídla měla maximálně pět chutí. „Jednoduchost pokrmů je znakem skvělého kuchaře, protože k tomu, aby pokrm získal originální a opravdovou chuť, je zapotřebí velké zručnosti a úcty k surovinám. To jsou zásady klasické kantonské kuchyně,“ prozradil v rozhovoru pro značku Lee Kum Kee, jejímž je ambasadorem

Druhým významným vlivem je šéfkuchař Joël Robuchon. „Byl velmi precizní a seriózní při přípravě každého pokrmu a každé jeho jídlo mělo své vlastní charakteristiky. V jeho londýnské restauraci jsem byl sedmkrát, ale pokaždé mě překvapila a ohromila kvalita jeho výtvorů a způsob, jakým respektuje každou použitou surovinu,“ vysvětluje Daren Liew.

Na piknikové stage bude mít kuchařskou show s omáčkami Lee Kum Kee. Show bude v angličtině, ovšem překladatel je samozřejmostí. Přijďte nahlédnout pod ruce michelinskému šéfkuchaři.

Zdroj: Apetit, KucharkaProDceruBidfood Lee Kum KeeLuxury Lifestyle Mag

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...