Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se s hvězdami, které míří na Apetit piknik: Josef Maršálek & Vojtěch Vrtiška

Vojtěch Vrtiška & Josef Maršálek
ZDROJ: Česká televize, Apetit
sdílet:

Další dvě tváře, které se 15. června 2024 objeví v Grébovce na hlavní stage 13. Apetit pikniku, jsme je několik týdnů vídali na televizní obrazovce. V pořadu Peče celá země byl Josef Maršálek přísným porotcem 3. řady oblíbeného pekařského klání, Vojta Vrtiška byl zcela zaslouženým vítězem soutěže. Moderátorka Kristina Kloubková oba uvítá na letošním piknikovém pódiu.

Chci jít na Apetit piknik

Josef Maršálek

Na přání rodičů vystudoval učitelství a chvíli se mu také věnoval. Táhlo ho to však k cukrařině. Vyučil se, vystudoval vysokou školu hotelovou a začal sbírat zkušenosti po světě. V Anglii zakotvil v londýnském Harrods. A víc než to – během sedmi let zde inovoval cukrářskou nabídku, vysloužil si uznání a řadu ocenění. Nabízený post šéfa nepřijal, místo toho odjel poznávat východní cukrařinu do Indie.

V roce 2016 se vrátil do Čech. Od té doby se nezastavil. Stal se jedním z porotců soutěže Peče celá země a protagonistou televizního pořadu Buchty po ránu, ve kterém každý týden vystupuje s Terezou Bebarovou. Stal se lektorem cukrářských kurzů v Gourmet Academy, vydal několik kuchařek (tři z nich opět spolu s Terezou Bebarovou) a v loňském roce dokonce ovládl taneční parket v pořadu Stardance – když hvězdy tančí. Na stupně vítězů se nakonec neprotančil, ale v očích své početné fanouškovské základny rozhodně triumfoval. Ve spolupráci s manželi Herufkovými přišel se třemi unikátními druhy čokolády, které nesou jeho jméno. A ve svých projektech rozhodně nepolevuje a nezpomaluje!

  • Nemá moc rád hrníčkové vaření. Cukrařina je podle něj precizní obor. Konzistentních výsledků lze dosáhnout pouze díky vážení surovin s přesností na gramy.
  • Inspirací jsou pro něj prvorepublikoví mistři cukráři. „Tehdy byla cukrařina výsadním právem mužů, bylo to skutečné umění. Až pak, s válkami, přišla průmyslová výroba a řemeslo ztratilo lesk. Je čas ho vrátit zpátky. Vrátit se k tomu, co fungovalo, co bylo normální,“  prozradil nám Josef Maršálek v jednom z rozhovorů.

Kromě mistrů cukrářů často sahá i do kuchařských knih svých ženských předků. „Já jsem dostal od babičky první vydání Rettigové a tam její maminka, moje prababička, která za první republiky sloužila v Praze, zapisovala poznámky. Do kuchařky a sešitu si je zanášela průběžně. Díky tomu vím, že už v roce 1926 používala citron, pomeranč, vanilku, mleté mandle, hřebíček, skořici. To všechno v Praze bylo. Zatímco já jsem první vanilkový lusk viděl v Anglii, když mi bylo pětadvacet. Do té doby jsem znal jen vanilin.“ 

Když jsme se návštěvníků loňského Apetit pikniku ptali, koho by si přáli na hlavní stage vidět, jméno Josef Maršálek padalo nejčastěji. A protože přání se mají plnit, hned jsme Pepovi volali. Dopoledne tak po boku Kristiny Kloubkové vystoupí na piknikovém pódiu. Nenechte si rozhovor s ním ujít! 

Skryt pre seznam

Vojtěch Vrtiška

Když jsme v lednu 2024 sepisovali medailonky účastníků pořadu Peče celá země, vůbec jsme netušili, jak se celé klání vyvine. Věděli jsme ale, že 10 týdnů nebudeme v redakci v pondělí řešit prakticky nic jiného. Vojta se vyšvihl záhy mezi favority – jak naše redakční, tak v očích veřejnosti. Student 3. ročníku medicíny na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy nás každý týden překvapoval originálními kreacemi a neotřelými chuťovými kombinacemi. 

Od malička jsem se motal mamince i babičce v kuchyni. Zatímco si jiné děti hrály s plyšáky, já měl svoji vařečku, která mě doprovázela všude, i při návštěvách lékaře. Baví mě mnohanásobná radost, kterou dokáže jeden sladký výrobek dát. Pečení je pro mě ventil. Je to kreativita, seberealizace. A když jsem smutný, tak i terapie,“ prozdradil na sebe Vojtěch před začátkem soutěže.

Pečení ovšem není jeho jediným koníčkem, z televizních obrazovek jsme se dozvěděli, že mezi jeho další vášně patří kaligrafie a jízda na koni. V napínavém klání, které všechny pekařské nadšence držela doslova na okraji židlí, nakonec zaslouženě zvítězil.

„Cukrařina je pro mě pocitem štěstí v nešťastné době, možností nekonečné seberealizace, ventil od náročného studia medicíny. Je to vášeň, posedlost... láska,“  prozrazuje o svém vztahu ke sladkému oboru na svých webových stránkách. Obdivuje cukráře, jako jsou Cédrica Grolet nebo Josef Maršálek, na jejichž výrobcích je vidět jejich osobní rukopis a originalita.

Po svém vítězství talentovaný pekař z Mladé Vožice rozhodně nezahálí. Čemu se po soutěži věnuje?

  • Dále pokračuje ve studiu medicíny.
  • Stal se lektorem cukrářských kurzů v Gourmet Academy.
  • Pracuje na své první kuchařce.
  • S dalšími účastníky pořadu Peče celá země Terezou Olbrichtovou a Martinem Šlencem každý měsíc pořádá na Instagramu sladkou výzvu pod #sladkatrojka, do které se můžete zapojit i vy.

Pokud také patříte mezi fanoušky sympatického cukráře, můžete ho potkat osobně na Apetit pikniku, kde ho na hlavní stage při dekorování dezertu vyzpovídá Kristina Kloubková. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...