Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovenská klasika v plné parádě: Kompletní víkendové menu od sousedů

Živáňská jehla
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přemýšlíte, že byste o víkendu zkusili něco jiného než českou klasiku, ale exotických receptů se obáváte? Co takhle slovenské menu? Většinu surovin určitě máte doma a zbytek snadno seženete v nejbližším obchodě. Naše chutě jsou si blízké, takže je víc než pravděpodobné, že si pochutná celá rodina. Co rychlého a chutného uvařit? My máme jasno!

Začněte něčím k zakousnutí

Jakmile se první hladoví nedočkavci přiženou ke stolu, určitě ocení malý předkrm. Jeho účelem není zasytit, ale spíše navodit pohodovou víkendovou atmosféru u dobrého jídla. Naservírujte obloženou mísu s nakrájenou uzeninou a slovenskými sýry – oštiepok, korbáčky nebo parenica jsou k dostání i v českých obchodech. Nebo zvolte kombinaci jemně křupavých pagáčků s liptovskou pomazánkou, která je vhodná nejen jako předkrm, ale také jako slané mlsání k pivu nebo vínu.

Bez polévky by to nešlo

Slovenská kuchyně je svými sytými polévkami vyhlášená a především v zimním období se bez nich žádný oběd neobejde. Neodmyslitelnou součástí slovenských Vánoc je jednoznačně kapustnica. Kombinace kysaného zelí, uzeného masa, klobásy a hub je natolik oblíbená a navíc snadno dostupná, že si ji můžete dopřát kdykoliv, i teď, na sklonku zimy.

Mezi další favority patří také fazulová polévka. Hustá, voňavá, plná fazolí a uzeného masa, doplněná majoránkou a trochou smetany, je synonymem rodinné pohody. Hledáte-li ovšem polévku, která bude jednoduchá na přípravu a nezabere příliš času, pak je to rozhodně česnečka. Doporučujeme ji podávat s krutony ze staršího pečiva nebo dozlatova opečenou topinkou s česnekem. Postavte doprostřed stolu terinu s horkou polévkou a nechte každého, ať si nabere podle své chuti.

Hlavní chod? Poctivé jídlo, které zasytí

Asi každému se jako typické slovenské jídlo okamžitě vybaví halušky s brynzou, avšak existují i další dobroty, které si zaslouží vaši pozornost. Jednou z nich je živáňská pečeně. Maso, slanina, cibule a paprika se pečou dohromady, dokud se chutě dokonale nepropojí, a to bez ohledu na to, zda je naskládáte do pekáčku, napíchnete na jehlici jako špíz nebo rozdělíte na jednotlivé porce a zabalíte do alobalu. Ve všech případech tento recept jistě sklidí úspěch u celé rodiny.

Pokud i přes to na haluškách trváte, vyzkoušejte je v této vegetariánské verzi s tvarohem a osmaženou cibulkou. Dětem je můžete připravit na sladko – zasypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem – podobně jako nudle s mákem.

Sladká tečka na závěr

Pořádný oběd si zaslouží sladkou tečku. Jedním z moučníků, který odkazuje na doby Rakousko-Uherska a na Slovensku se těší velké oblibě, jsou bratislavské rožky – malé pečené rohlíčky z kynutého těsta, plněné ořechovou nebo makovou náplní. Mají typický tvar půlměsíce, popraskanou strukturu a během pečení krásně provoní celý byt.

Pokud ale nemáte čas na tvoření jednotlivých rohlíčků, vsaďte na ořechovník. Tato další slovenská klasika z kynutého těsta s bohatou ořechovou náplní zajistí, že závin zůstane dlouho vláčný. V jednoduchosti můžete zajít ještě dál, a to upečením klasického jablečného štrúdlu – z křehkého, listového nebo taženého těsta, plného jablek, ořechů a rozinek. Ten jistě neurazí ani toho nejnáročnějšího člena rodiny.

Věříme, že sestavit víkendové menu po vzoru našich sousedů pro vás bude hračka a u všech strávníků sklidíte zasloužený úspěch.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín