
Chystáte se na výlet a přemýšlíte, jaký dopravní prostředek zvolit? Z mnoha důvodů je skvělý vlak: máte volné ruce i prostor pro nohy, nikdo nesedí připoutaný, na toaletu můžete prakticky kdykoli a z okna se dají sledovat poetické obrazy české krajiny. A když to dobře vymyslíte s jídlem, je v podstatě jedno, kam se vydáte, protože už cesta bude cíl.
Když jsem nedávno doma nadšeně řekla, že se nemůžu dočkat volného víkendu, který s rodinou po dlouhé době konečně zase strávíme doma, dcera se na mě podívala a řekla: „Doma jsme přes týden, to mi stačí. Navíc víkend doma znamená, že mi vymyslíš úkoly a bude se uklízet.“ Měla pravdu, takže na jednu stranu mě mrzelo, že mě prokoukla, ale zároveň jsem se radovala, že jsme na jedné vlně a cestování nás baví. A máme ověřeno, že vlakem je cestování ideální. Proč? Nikomu se nedělá špatně, v klidu se nají i ten, kdo obvykle řídí, povídáme si, hrajeme hry nebo se jen tak díváme z okna (a číháme na žlutá auta).
A ač na to nejsou data a relevantní výzkumy, jsem přesvědčena, že nic neudělá hezčí začátek nového týdne než plánování dalšího víkendového výletu. Na vás je vymyslet trasu, my jsme tu přes jídlo. Co si do vlaku zabalit a co si dopřát v jídelním voze?
Svačina do vlaku, aby to lépe utíkalo
Jaká jídla zabalit? Cestovní svačinu není radno podcenit, má zásadní vliv na náladu v týmu.
- Zohledněte sezónu: Myslete na to, jak dlouho pojedete a jaká teplota ve vlaku bude.
- Skladovatelnost: Je lepší zabalit více menších krabiček a balíčků a rozdělit je všem do jejich batůžků.
- Myslete na ostatní: Vaše dobroty by neměly být silně aromatické, nejste ve vlaku sami. A neměly by zároveň být extrémně drobivé či mastné, aby po vašem odchodu nemusela být povolána úklidová četa.
Jaké pokrmy jsou na cestu vlakem vhodné a čemu se raději vyhnout?
- Ideální volba: wrapy nebo tortilly (se zeleninou, sýrem či šunkou), mini sendviče, zeleninové a ovocné špízy, oříšky, sušené či lyofilizované ovoce, tyčinky nebo zdravé krekry, kousek domácí bábovky nebo muffiny.
- Raději se vyhněte: česneková či nivová pomazánka, vajíčka na tvrdo, jogurty, rajčatové saláty apod.
Jídelní vůz aneb Když si to chcete udělat pěkné
Podobně jako v letadle, i ve vlaku je jídlo pro mnohé cestující důležité a provozovatelé železniční dopravy na to myslí. „Cenově dostupný a kvalitní catering bývá jeden z důležitých faktorů, proč s námi lidé cestují. Od cestujících máme i zpětnou vazbu, že volí při plánování naše vlaky i proto, že se kvalitně a za výhodnou cenu najedí a nemusí řešit dražší jídlo v odjezdové nebo cílové destinaci. Cesta navíc u dobrého jídla a pití rychleji utíká. I to je důvod, proč lidé dávají přednost stravování ve vlaku,“ říká za RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová. A zájem potvrzuje i Pavel Moravec za České dráhy, který říká, že denně obslouží tisíce zákazníků na spojích do Hamburku, Lince, Warszawy, Grazu nebo Budapešti.
O co je největší zájem?
- Ve vlacích RegioJet je oblíbený např. tvarohový koláč, sushi set, svíčková s karlovarským knedlíkem nebo pivo Pilsner Urquell. „Menu ve vlacích pravidelně obměňujeme. V nabídce však nadále zůstávají nejoblíbenější produkty našich zákazníků. K jarním novinkám patří šunková pizzata, batátová polévka, bagel s houbami, medový dort Marlenka a z nápojů lehké osvěžující pivo Proud.“
- Cestující s Českými drahami si zase oblíbili „vyhlášenou svíčkovou, samozřejmě české pivo, ale i Davelské párky od Dolejších, které najdete ve snídaňových menu. A platí, že servis na porcelánu je pro zákazníky atraktivní“.
Zdroje: Cd.cz, Regiojet.cz