0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bez okázalosti, přesto dokonalá: Skromná rodinná jídla, která vařily už naše babičky a dědečkové

Babička v kuchyni
ZDROJ: CDC/Unsplash
sdílet:

O tom, jak naše babičky uměly hospodařit a z několika základních surovin vařit pro celou rodinu, svědčí dobové kuchařky. V dobách nedostatku se vůně pečínky linula domem jen v neděli, ostatním dnům vévodila skromná kuchyně. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty na lahodná a vydatná jídla za pár korun. 

Naše babičky musely umět vyjít s málem z nejrůznějších důvodů, které s sebou přinášela doba. Nezáleží, do jaké věkové kategorie vaše babička nebo dědeček spadají, s nějakým druhem potravinového nedostatku se pravděpodobně setkali. Co chybělo v obchodech, se vypěstovalo na zahradě a uskladnilo, případně nahradilo. I přesto (nebo možná proto) vznikala zajímavá, lahodná a skromná jídla, na která se vážou nostalgické vzpomínky. 

Chcete-li , pak by ve vaší spíži neměly chybět základní suroviny: mouka, sůl, cukr, koření, brambory, sušené luštěniny, obiloviny a sezónní (v zimě dobře uskladněné) ovoce a zelenina

Polévka je grunt

Motto “polévka je grunt” platí v mnoha domácnostech a vy si podle našich receptů můžete připravit na každý den jinou tradiční polévku dle chuti a surovin, které máte zrovna po ruce. Přesně tak, jak to dělávaly i naše babičky.

  • První místo na našem žebříčku staročeských polévek zastává bramboračka, polévka z pár dostupných uskladnitelných surovin, která spolehlivě vydá i za hlavní chod. Potřebovat budete hlavně brambory, sušené houby a česnek.
  • V těsném závěsu za bramboračkou stojí kulajda a trio oblíbených staročeských polévek završuje česnečka, která je záreň přírodním „lékem“ na neduhy spojené s trávením a bacily.
  • A když už jsme u příznivých zdravotních účinků, pak nesmíme zapomenout na zelňačku, vydatnou polévku bohatou na vlákninu. Vlastní kysané zelí měly babičky v kameninovém hrnci ve sklepě celou zimu, takže kdykoli po ruce

Slané a sladké pokrmy z brambor

Babičky dovedly doslova kouzlit ze základních surovin. Není se tak čemu divit, že právě brambory měly své pravidelné místo na rodinném jídelníčku.

  • Vedle pečených brambor s tvarohem a bramborové kaše připravovaly naše babičky také poctivé domácí knedlíky, bramboráky, bramborové placky nebo luxusní taštičky z bramborového těsta. 
  • Brambory nebo všestranné bramborové těsto můžete doplňovat slaninou, kysaným zelím, tvarohem, sýrem či povidly nebo ovocem.

Skromná jídla z obilovin a luštěnin

Dnes je díky příznivým výživovým hodnotám a všestrannému využití řadíme mezi superpotraviny, dříve však byly obiloviny i luštěniny základem našeho jídelníčku.

Ruce od mouky

Návštěva u babičky v nás vyvolává vzpomínky na vůni dobrot a v kuchyni všudypřítomný jemný bílý prach, za který mohla usilovná práce s moukou a těstem. Babičky dříve nebyly vybavené moderními přístroji, a tak jejich ruce nezdobila jen mouka, ale často také mozoly a otlaky z ručních prací.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč