Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blesková večeře z pánve: Rychlé nudle s tofu a brokolicí nejen pro vegany

Veganské stir-fry s tofu
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Asijské pokrmy typu stir-fry z woku jsou jako stvořené pro rychlé večeře v pracovním týdnu. Nejvíc času vám pravděpodobně zabere krájení surovin, pak je stačí jenom bleskově orestovat, promíchat na pánvi a můžete servírovat. Rychleji už to nejde!

Romantickým duším tento pokrm možná připomene lesní cestu: mezi kousky dohněda osmaženého uzeného tofu a zářivě zelené brokolice sem tam vykukují hlavičky hub. Pragmatici ocení perfektně složený talíř, který obsahuje bílkoviny z tofu, sacharidovou přílohu a porci vlákniny. A je téměř jisté, že tohle veganské jídlo bude chutnat všem: pořádná dávka umami ze sójové omáčky a hub uspokojí i milovníky masa.

Navíc je tento recept velmi variabilní a uplatní se v něm různé druhy zimní zeleniny. Nemáte po ruce brokolici? Použijte růžičkovou kapustu nebo hezkou kedlubnu a přidat můžete i na tenké nudličky nakrájenou mrkev a klínky cibule. Žampiony můžete nahradit houbami shiitake, nebo dokonce hlívou a jako přílohu místo nudlí soba zvolit udon nudle nebo rýži.

Pokud máte v mrazničce boby edamame, přidejte je také. Nezapomeňte na křupavou posypku: hodit se budou sezamová semínka, ale i arašídy, a dokonce plátky mandlí. Všechny suroviny úhledně nakrájejte a pomalu můžete volat strávníky ke stolu.

Rychlé nudle s tofu a zeleninou z woku

Na dvě poctivé porce budete potřebovat: 6 lžic sójové omáčky + trocha navíc, kousek čerstvého zázvoru (oloupaný a nastrouhaný najemno), 2 drcené stroužky česneku, 200 g uzeného tofu (nakrájeného na kostky), cca 300 g brokolice (rozebrané na růžičky), hrst mražených bobů edamame, 4-5 lžic sezamového oleje, 150 g žampionů (nakrájených na plátky), 1 lžíci směsi sezamových semínek
K podávání: Uvařené nudle soba, udon nebo jasmínová rýže

  • V misce promíchejte sójovou omáčku s nastrouhaným zázvorem a drceným česnekem. Ke směsi přidejte tofu a nechte ho chvíli marinovat.
  • Růžičky brokolice a boby edamame krátce spařte ve vařící vodě, sceďte, zchlaďte a dejte na chvíli bokem.

  • Do woku (nebo do hlubší pánve) vlijte sezamový olej, na prudkém ohni orestujte žampiony a pak přidejte tofu i s marinádou. Opékejte asi 4 minuty.

  • Vsypte uvařenou brokolici a boby edamame a ještě krátce prohřejte.

  • Posypte sezamem, zakápněte trochou sójové omáčky a sezamového oleje, promíchejte a ihned podávejte.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín