Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový salát jako od profíků? Uvařte kořenovou zeleninu v láku od okurek, jako to dělají šéfkuchaři z Ambiente

Řízek s bramborovým salátem z Ambiente
ZDROJ: Se svolením Ambiente
sdílet:

O recept na ten nejlepší bramborový salát se dokáží lidé i pohádat, spor o to, zda do salátu patří či nepatří uzenina umí být podobně divoký jako legendární spor „se šípkovou, nebo se zelím“. Je jasné, že každá rodina má svůj tradiční postup, někde nedají dopustit na hrášek, jinde zase na jablko. My jsme se letos rozhodli nechat inspirovat vyhlášeným bramborovým salátem z Ambiente – v čem je unikátní?

Receptů na bramborové saláty existuje nepřeberné množství – téměř nikdy nenarazíte na dva totožné. S vajíčky nebo bez, s kořenovou zeleninou nebo s kyselými okurkami či sterilovaným hráškem... Liší se i české a moravské varianty, někdo hledá inspiraci u sousedů za hranicemi a někdo u známých šéfkuchařů. My jsme oslovili s prosbou o recept profíky z Ambiente: jejich bramborový salát je vyhlášený.

Ještě aby ne, vždyť oblíbenou štědrovečerní kombinaci – bramborový salát a kuřecí či vepřový řízek – si v Lokálech můžete dopřát kdykoli, třeba i v červenci. Tento pokrm patří mezi stálice na menu, podobně jako smažený sýr. O recept na bramborový salát se s Apetitem podělil výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba, který nedá dopustit na spojení brambor, kořenové zeleniny, kyselých okurek, vajec a majonézy.

Co je na tomto bramborovém salátu unikátní a proč nás to láká zkusit? Kořenová zelenina se vaří v osolené vodě s trochou láku z okurek. „Lák z okurek salát okoření a dodá mu kyselost. Ta podtrhne a osvěží celkovou chuť jídla, stejně jako citronová šťáva,“ říká Václav Kouba. A dodává, že kořenovou zeleninu můžete uvařit, nakládat, ale taky upéct v troubě. Chuť je pak ještě intenzivnější.

Bramborový salát jako z Lokálu

Ingredience, které budete potřebovat: 1,5 kg brambor, 100 g cibule, 150 g celeru, 150 g mrkve, 150 g nakládaných okurek, 3 vejce, 300 g majonézy, 1 citron, 50 g hořčice, sůl, pepř

Postup:

  • Brambory uvařte a nechte úplně vystydnout. Po vystydnutí oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Kořenovou zeleninu uvařte v osolené vodě s trochou láku z okurek. To dodá zelenině chuť. Vařenou kořenovou zeleninu, cibuli a kyselé okurky nakrájejte na stejně velké kostičky (tyto kostičky musí být menší než brambory).
  • Brambory lehce osolte, opepřete a zamíchejte s nakrájenou zeleninou, okurkou, cibulí.
  • Přidejte hořčici, majonézu, citron a zamíchejte. Pokud se vám salát bude zdát hodně tuhý, přidejte lák z kyselých okurek.
  • Nakonec přidejte vejce uvařená natvrdo nakrájená na kostičky a už jenom zlehka zamíchejte.
  • Salát nechte rozležet do druhého dne, kdy je nejlepší. 
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...