Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cesta k dokonalému cukroví začíná u volby plechu: Jak se liší a jak vybrat ten pravý?

Plechy na pečení
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Při pečení cukroví a drobného pečiva nezáleží jen na receptu a troubě, ale i na plechu, který používáte – zda má vyšší či nižší okraj, je černý nebo světlý... Jeho výběr proto nepodceňte, výsledek pečení může ovlivnit víc, než byste čekali. 

Není plech jako plech! A když jeho výběr nepodceníte, máte šanci ovlivnit nejen to, jak se vaše cukroví propeče, ale i jeho barvu nebo křupavost. Naopak špatně zvolený plech možná může za to, že se vám sem tam něco poláme, přilepí nebo spálí. 

Druhy plechů a jejich využití

  • Plech bez okraje nebo jen s jednou zvýšenou stranou je dobrý na sušenky a cukroví, ale i na chleba, rohlíky a tlačené koláče. Zkrátka na všechno, co potřebujete z plechu přesunout rovnou na mřížku a nechat vychladnout. Výborně se hodí i na tenké piškoty (třeba na roládu), které potřebujete rozetřít, anebo na kynuté těsto, které můžete na plechu rovnou vyválet.
  • Plech s nízkým okrajem a zešikmenou stranou je univerzální plech na nižší buchty i na cukroví nebo sušenky. Díky zkosené straně můžete vše z plechu bez většího poškození sesunout na mřížku, okraje ale udrží i lité těsto, třeba na ovocný koláč.
  • Vyšší okraj udrží nejen těsta. V plechu můžete péct i zeleninu a maso, třeba kuřecí paličky nebo hovězí žebra. Vyšší okraj zajistí, že vám z plechu při promíchávání ani při přenášení nic nevypadne. Plech s vyšším okrajem navíc můžete přetáhnout alobalem, a chránit tak jídlo před spálením.

Sušenkový experiment

O troubách se často říká, že každá peče jinak. To samé by se dalo říct i o plechu. Jak ovlivní pečení navíc nezáleží jen na použitém materiálu (rozdíly jsou ale minimální), ale také na barvě plechu a výšce okraje. Plechy za vás otestovala redakce časopisu Apetit.

  • Tmavé plechy přitahují víc tepla, a tak se i rychleji rozpálí a pečou. Budete-li péct sušenky ze stejného těsta na černém a na světlém plechu, budou ty z černého plechu hotové dříve (to ostatně platí nejen pro plech, ale pro jakoukoli pečicí formu) a pravděpodobně budou mít i tmavší spodní část. 
  • Výška plechu, zvlášť v horkovzdušné troubě, také ovlivňuje dobu pečení. Při pečení totiž v troubě proudí horký vzduch (nejen v horkovzdušných, ale ve všech typech) a okraj plechu působí jako překážka. Sušenky se tak na plechu s vyšším okrajem pečou pomaleji. Rozdíl může být i v řádu několika minut, proto berte dobu pečení vždy jen jako orientační a křehké pečivo – jednoduché sušenky i vánoční cukroví – ze začátku bedlivě hlídejte.

Tip: Při nákupu plechu nezapomeňte na nejdůležitější věc – aby se vám vešel do trouby!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín