Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se zbytky ze Silvestra? Sýr využijte na zapékání, uzeniny do quiche a z pečiva připravte krutony

Quiche
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Vítejte v roce 2025, milí čtenáři, zapálení kuchaři a vášniví foodies. Z redakce Apetitu vám přejeme chutný a voňavý nový rok a těšíme se na všechno, co spolu zažijeme. Než se ale pustíme do nových receptů a zajímavostí ze světa jídla, pojďme udělat tlustou čáru za rokem minulým a zbavit se silvestrovských zbytků, které pravděpodobně zaplňují vaši ledničku. Udržitelnost je trend, který se vyplatí následovat.

Vzhledem k tomu, že jsme vás v posledních dnech roku 2024 hojně zásobovali tipy na silvestrovské pohoštění, považujeme za fér doporučit vám i to, jak využít, co po večírku zbylo. Že je sýr oschlý a na dně lahve vína jen poslední deci, takže byste to nejraději vše vyhodili a věnovali se novoroční čočce? To by byla škoda! My vám poradíme, jak s zbytky kreativně pracovat, jak je využít a zároveň si na nich pochutnat.

Tvrdý sýr

Po silvestrovských oslavách vám možná zbyly sýry typu čedar nebo eidam, které byly součástí obložených mís. Co s nimi?

  • Do karbanátků: Zkuste kostičky sýra použít do směsi mletého masa na výrobu sekané či karbanátků. 
  • Na gratinování: Posypte kostičkami sýra pekáč s těstovinami nebo zeleninou, doplňte kořením či bylinkami a všechno zapečte v troubě.
  • Na vylepšení polévek: Kostičky sýra můžete použít buď na gratinování polévky přímo v miskách (jako se to dělá u francouzské cibulačky), nebo udělejte delikátní sýrovou omáčku.

Šunky a salámy

Připravili jste toho moc na oblíbené obložené mísy nebo pinterestově dokonalé charcuterie a teď je vám líto, že zbyla šunka i salámy a rozhodně nevypadají nikterak vábně? Nevadí! 

  • Zapečené toasty a panini: Asi nejrychlejší řešení je využít je zbytky na rychlou svačinu, stačí jen přidat máslo, plátek sýra a trochu kečupu nebo hořčice.
  • Domácí pizza: Ať už máte těsto na pizzu koupené nebo ho vyrobíte doma, zbytky šunek a salámů se budou skvěle hodit. Doplňte čímkoli, co máte na pizze rádi: sýrem, houbami, olivami nebo cibulí. Ananas necháme na vaší osobní zodpovědnosti.
  • Slané koláče či quiche: Další možnost, jak zbytky uzenin využít a zapečením jim dodat nový rozměr jsou nejrůznější koláče. Smíchejte do směsi s vejci, smetanou a sýrem a nalijte např. na listové těsto.

Starší chléb a pečivo

Pokud vám po silvestrovských oslavách zbyl chléb nebo pečivo, můžete je přeměnit na chutné krutony, které budou skvělým doplňkem k polévkám nebo salátům.

  • Krutony do polévek nebo salátů: Starší chléb nakrájejte na malé kostičky a opečte je na pánvi s trochou oleje, česneku a bylinkami (například tymiánem nebo rozmarýnem). Krutony jsou skvělým doplňkem k polévkám (například k rajčatové nebo k zimní dýňové) nebo k čerstvým salátům, kterým dodají texturu i chuť.
  • Krutony na snídani: Připravte si sladkou verzi krutonů! Starší pečivo nakrájejte na kostičky, osmahněte na másle a posypte skořicí, cukrem a pokapejte trochou medu. Takto připravené krutony můžete použít do jogurtu, k tvarohu nebo na snídani s ovocem.
  • Do nádivky: Pokud vám zbyly staré rohlíky nebo housky, stačí je nakrájet na malé kostičky, smíchat s vejci, mlékem, sýrem a bylinkami a upéct v troubě jako nádivku.

Víno, likér nebo pivo

Zbyly vám po večírku otevřené lahve vína, piva nebo likérů? Nemusíte je dopíjet a ani je nechat zkazit, využijte je při vaření nebo pečení. 

  • Víno do omáček či do risotta: Víno je skvělý základ pro přípravu mnoha pokrmů. Z červeného vína je dokonalá omáčka k červenému masu, z bílého pak k drůbeži a k rybám a stejně tak se bez něj neobejde žádné risotto.
  • Likér do dezertů: Zbytky likérů skvěle doplní krémy do zákusků, ozvláštní dorty a nemusíte se jich bát ani při přípravě domácí zmrzliny.
  • Pivo do marinády: Podusit na pivu hovězí nebo zbytek alkoholu využít na naložení masa? To je docela běžné využití piva. Co ho třeba zkusit přidat do těsta na chleba nebo vyzkoušet silnou zimní polévku?

Zdroje: Foodblog.mt, Platformgifted.eu, Funcheaporfree.com

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín