Předvánoční čas je období, kdy v kuchyni začínají platit tak trochu jiná pravidla hry. Sice u sporáku a trouby trávíte víc času než obvykle, ale paradoxně máte často hlad, protože cukroví a zase cukroví. Klidně se při nákupu surovin zaměřte na mouky, cukry a vanilku a svoje plánovací schopnosti soustřeďte na linecké a rohlíčky. Vaše lednička, mrazák a spíž ocení generální předvánoční úklid, tak nahlédněte do jejich útrob a zásoby spotřebujte. My pro vás máme hned několik menu, která nezaberou příliš času.
K tomu, abyste připravili zajímavé menu na nedělní oběd, nemusíte trávit hodiny hledáním složitých receptů a sháněním exotických surovin, ani věnovat celé dopoledne přípravě. Někdy máte vše potřebné přímo před nosem – tedy v ledničce, mrazáku a spíži – a stačí chvilka, abyste servírovali zajímavé tříchodové menu.
La cucina italiana u vás doma
Máte chuť na trochu Itálie? Není nic snazšího. Italové si potrpí na antipasti, primo, secondo i dolce, což vy nemusíte úplně dodržet, ale italskou inspiraci využijte, a během chvilky budete mít hotové menu jako z italské trattorie.
- Jako předkrm podávejte například pečenou dýni s chilli: rozpálí vás i troubu, do které pak můžete vložit první plech s vykrájenými perníčky.
- Co by to bylo za italské menu bez pasty. Pokud jste si v minulosti do mrazáku uložili několik porcí boloňské omáčky, máte vyhráno. Pokud ne, vsaďte jednoduchou klasikou a servírujete aglio e olio - stačí spaghetti smíchat s olivovým olejem, česnekem a chilli. My se letos nemůžeme nabažit skvělé a hlavně rychlé zimní těstovinové variace Zdeňka Pohlreicha. Suroviny na jeho linguine s karamelizovanou cibulí máte určitě doma a příprava vám zabere čtvrt hodiny.
- A co dezert? Najdete v mrazáku zmrzlinu a v lednici trochu čerstvého ovoce? Máte vyhráno!
Poskládejte menu z oblíbenců
Už jste doma připravovali steak Wellington, pekli husu přes noc i si hráli s odpalovaným těstem na věnečky? A zkusili jste se někdy zamyslet nad tím, co jsou skutečně nejoblíbenější jídla vás a vašich blízkých? Jedno takové menu jsme si dovolili navrhnout
- Brambory a několik mrkví doma jistě najdete a navíc jste si letos usušili i pár hub na zimu? Pak máte skvělý základ pro domácí bramboračku.
- Jako hlavní chod kuřecí řízky s kaší? Kdo by to nemiloval? Z mrazáku včas vyndejte kuřecí maso, děti povolejte k obalování a vy mezitím připravte jemnou smetanovou bramborovou kaši.
- A co je klasičtějším dezertem než pudink? Pokud máte piškoty a tabulku čokolády, jste hvězda dne.
Neděle po francouzsku
Francouzská kuchyně patří k vyhlášeným a má staletou historii. Vy se nebojte si populární pokrmy trochu zjednodušit a inspirujte se především tím, že Francouzi si jídlo hlavně umí užít. Oběd klidně protáhněte až k večeři, otevřete si lahev dobrého vína a buďte spolu.
- Cibule je základ mnoha pokrmů, ale může být i hlavní ingrediencí. Připravte rychlou a lahodnou cibulačku s bagetkou nebo upečte cibulový koláč.
- Coq au vin je sice skvělý, ale vy se vůbec nemusíte děsit, že byste měli shánět kohouta a všechny další suroviny. Připravte zjednodušenou verzi, tedy kuře na víně s česnekem a cibulí.
- Jednoduchý dezert, kterým oslníte i Francouze? Tím se netrapte, okouzlit Francouze je takřka nemožné. Stačí okouzlit vaše nejbližší a to zvládne hravě čokoládová pěna. Rozpuštěnou čokoládu vyšlehejte se smetanou a následně dejte zchladit do ledničky. A voilà!
Vegetariánské menu za 3, 2, 1...
Jste vegetariáni nebo se snažíte množství masa ve vašem jídelníčku omezit, i pro vás máme inspiraci na zajímavé menu.
- Zeleninová polévka ze zmražených zásob? Ideální! Ať už máte v mrazáku hrášek nebo zeleninovou směs, stačí ji povařit s vývarem a následně dle libosti pomixovat, případně doladit smetanou.
- Variant jednoduchého bezmasého hlavního chodu pro vás máme hned několik. Zkusíte risotto se zeleninou? Vytuníte bramborák zelím nebo špenátem a zakysanou smetanou? Dopřejete si exotiku v podobě kari s rýží? Nebo si dáte klasiku všech klasik, tedy knedlíky s vajíčkem? Je to na vás.
- A zbytky jablíček doporučujeme využít do jablečného štrůdlu nebo žemlovky s jablky.
Zdroj: Apetit