Jídlo může být mnohem víc než jen prostředek k nasycení – je to zážitek, který vzbuzuje emoce, spojuje lidi a vytváří vzpomínky. A co teprve, když se rozhodnete pro restauraci oceněnou michelinskou hvězdou! Co všechno obnáší jejich návštěva a jak vypadá proces rezervace?
Zajít si na jídlo do dobré restaurace je příležitost vychutnat si delikátní pokrm od nejlepších šéfkuchařů, hezky se obléct a přizvat lidi, se kterými sdílíte nadšení pro dobré jídlo. Čím je restaurace lepší a luxusnější, tím pečlivěji vybíráte a promýšlíte danou příležitost. Někdo ladí outfit, někdo předem studuje menu a jiný zase pravidla etikety – ani jedno není radno podcenit. Ale myslete i na to, že někdo by měl udělat rezervaci, protože ty nejlepší podniky mívají „vybookováno“ na týdny, někdy i měsíce dopředu. Není to tedy spontánní záležitost, ale to těšení stojí za to. A rozhodně neplatí, že do michelinské restaurace je nemožné se dostat. Naopak!
„Obecně se dá říct, že do michelinských restaurací není problém se dostat. Je třeba si uvědomit, že v michelinkách jsou obrovské rozdíly a je jiné, chcete-li navštívit podnik s jednou hvězdičkou, nebo se třemi. Podniky, ve kterých se čeká na rezervaci rok, jsou absolutní špička ledovce – je jich do stovky na světě. Ale michelinských restaurací je jenom v Evropě kolem 10 000,“ říká Tomáš Jilík, autor aplikace Tom's Gastro Guide a zakladatel facebookové skupiny Jídlo & gastrononomie, který za posledních deset let navštívil asi 60 michelinských restaurací. „Když navštěvujete restaurace s jednou nebo některé se dvěma hvězdami, tak většinou stačí rezervaci udělat týden až dva dopředu. Ale je třeba zohlednit i sezónu, například před Vánocemi nebo v turistické sezóně to může být komplikovanější.“
Jak si rezervovat stůl v michelinské restauraci
-
Myslete na návštěvu dopředu: Čím prestižnější a známější restaurace je, tím větší je zájem.
-
Za zkoušku nic nedáte: Ne vždy víte dlouho dopředu, že za pár měsíců budete mít čas, ale klidně zkuste zavolat i den či dva předem, rezervace se můžou uvolnit a na vás se usměje štěstí. Možná nedostanete nejlepší stůl a obědvat budete ve tři odpoledne, ale to není podstatné.
-
Volat nebo rezervovat online? „Když plánuji návštěvu dopředu, tak bookuji online. Většina restaurací má formulář na svém webu. Když ale online místo neseženu, zavolám a třeba v polovině případů nějaké místo dostanu. Dokonce jsem občas na služební cestě zkusil zavolat přímo ten den a jim se nakonec místo uvolnilo a zavolali mi zpět,“ doporučuje svoji taktiku Tomáš Jilík.
-
Záloha předem: O stůl v michelinských podnicích je velký zájem a proto není nezvyklé, že pro potvrzení rezervace je vyžadována záloha. Může jít o 30–50 % stanovené ceny menu. Je proto důležité zapamatovat si nejen termín své návštěvy, ale i do kdy je případně potřeba udělat storno. „Každá restaurace to má nastavené jinak. Někde chtějí předem zaplatit menu, někde vyžadují garanci kartou a pakliže nedorazíte a rezervaci včas nezrušíte, mají právo vám naúčtovat celou částku. Některé, ale těch je minorita, si vyblokují třeba 50 EUR z karty. Ale zažil jsem i výjimečný případ, kdy si americká michelinka nechala zaplatit předem,“ vysvětluje Tomáš a dodává, že zažil situaci, kdy musel pár hodin předem zrušit rezervaci, do restaurace zavolal, omluvil se a předpokládal, že mu blokovaných 50 EUR z karty strhnou. „Nestalo se tak, naopak to pochopili a řekli, že se budou těšit příště.“
Na co před návštěvou myslet?
- Dress code: Návštěva luxusní restaurace si žádá i náležité oblečení. Většina podniků má podle Tomáše Jilíka na svém webu uvedeno, že vyžadují smart casual. „Není nutný oblek, ale například chinos kalhoty, polo tričko nebo košile a pěkné boty,“ vysvětluje Tomáš Jilík.
- Děti: Diskuse na téma děti v restauracích umí být vášnivé a nechceme je tu rozdmýchávat. Pravda je taková, že mnohé michelinské restaurace upozorňují, že nejsou vhodné pro děti do 6 či 8 let. Důvodem není chování dětí, ale například i skutečnost, že restaurace mají často degustační menu, které malé děti neocení. Je vždy lepší se informovat předem.
Michelinské restaurace jsou dostupné, ale zdražily
Pokud jde o dostupnost michelinských restaurací, Tomáš Jilík tvrdí, že není problém si je dopřát a rezervaci uskutečnit. Upozorňuje však na výrazné zdražení v posledních letech, což snižuje jejich finanční dostupnost.
„Gastronomie obecně zdražila, ale michelinské restaurace zdražily úplně extrémně. Před pěti lety stálo obědové menu 20–30 EUR, večerní 60–70 EUR. Dnes se v restauraci s jednou hvězdou pod 150 EUR za večeři nedostanete. A to si uvědomte, že často jdete s partnerem a dáte si i něco k pití. Nakonec tam klidně můžete nechat až 500 EUR, a to je absurdní,“ říká Tomáš Jilík.
Zdroje: autorský rozhovor, Jidloaradost.ambi.cz, Traverse-blog.com