
Noví kulináři, restaurace, suroviny a foodblogy – co nás letos zaujalo? Ani nevíte, jakou máme v redakci vždy radost, když objevíme něco nebo někoho nového, kdo se rozhodl věnovat jídlu. A vždy je rádi podpoříme, protože si uvědomujeme, jak je práce v gastro oblasti krásná a náročná zároveň. Co jsme objevili letos, kdo nás nadchl a co dostalo naše chuťové pohárky do kolen?
Kamkoli jedeme, pídíme se po zajímavých gastro místech. S kamarády mluvíme rádi o jídle, doporučujeme si zajímavé recepty i suroviny. K Vánocům si přejeme kuchařky. Náš život se kolem jídla točí a my to milujeme. Co nás letos zaujalo tak, že bychom to chtěli předat dál? Gastronomické objevy letošního roku podle redakce Apetitu, dámy a pánové!
Eva Tichá doporučuje Brno
„Pro mě je Brno vlastně staronový objev, kam se vždy ráda vracím. Tentokrát po tříleté pauze. Něco zůstává při starém – zdravím do Sorry, pečeme jinak, mnohé je tu jiné, lepší. V rámci unikátního gastronomického průvodce Gourmet Brno jsem čtyři dny testovala nabídku několika brněnských restaurací a bister a konečně se tak dostala tam, kam už jsem to dlouho plánovala. A objevila jsem i zcela nová místa,“ říká Eva.
- Jedním z mých objevů jsou restaurace Element a Kohout NA VÍNĚ, který se stal zaslouženě vítězem kategorie.
- Zjevením pro mě bylo bistro Bango: „Podnik, kde dostanete pořádnou porci japonské kulinařiny zabalenou do lehkého evropského hávu. Já jsem v létě byla ještě v původním miniaturním a trochu punkovém prostoru, od podzimu Bango působí ve větším v Botanické ulici. Novinkou, která jejich nabídku zcela jistě ještě povýší, je čerstvá posila v kuchyni. Od nového roku tam bude vařit účastnice Hell's Kitchen Daniela Bystrická, jež dosud působila v olomouckém podniku Entrée. O důvod víc, proč se do Brna v novém roce vydat.“
Jana Kopecká doporučuje Prague Sweet Festival
„Nadchl mě Prague Sweet Festival, několikadenní cukrářská akce, která se konala poprvé a na kterou se v budoucnu budu rozhodně vracet,“ pochvaluje si novou akci šéfredaktorka Apetitu.
- Nikde jinde nemáte pohromadě tolik špičkových cukrářů a ukázek jejich práce, cukrářských potřeb a surovin, které jinak seženete výhradně na internetu.
- Nakoplo mě to tak, že jsem letos upekla nejvíc druhů vánočního cukroví v životě.
Objevem Darinky Sieglové je Corpinnat
- Corpinnat jsou španělské bublinky připravované tradiční metodou, tedy jako šampaňské.
- Zatímco cava je dnes vyráběná ve velkém a o původu hroznů si můžeme nechat zdát, corpinnat jsou nádherné bublinky, u kterých se na lahvi dočtete vše o víně i o vinařově ženě a dětech.
- Kvalitou se corpinnat vyrovná šampaňskému, cenově jste ale ani ne na polovině. „Corpinnat nejde nemilovat,“ zasněně říká Darinka.
Míša Englišová fandí Boxxi
„Stále na mne vyskakovaly facebookové stránky Boxxi a já objednala poprvé teprve nedávno. Mají ryby z Islandu – losos byl vynikající a ceny jsou tak akorát,“ říká Míša. A vy mrkněte na Boxxi.
Anita Ponešová zasvětila rok fazoli tonka
„Tonka fazoli jsem znala už dřív z ochutnávek a vyprávění šéfkuchařů, letos jsem ji ale poprvé zkusila použít ve své kuchyni a zamilovala jsem si ji už navždy. Kudy chodím, tudy šířím její slávu – vnutila jsem ji už tchýni a všem známým a doma ji přidávám téměř do všech pokrmů: špetka dokáže neuvěřitelně pozvednout žloutkový krém na buchtičky i smetanovou zmrzlinu. V létě byla dokonalá v bublanině a ve šlehačce na jahodách, na podzim vylepšila koření do chai latte. Přidala jsem ji i do domácího vanilkového cukru na tradiční rohlíčky a do vaječňáku. I jednoduchý perník na plech chutná s špetkou tonky exkluzivněji.“