Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hráškový hummus podle Radka Davida: Připravíte ho doma, nebo vyrazíte ochutnat, jak ladí s vínem z Vinografu?

Podzimní menu ve Vinografu ladí s vínem
ZDROJ: Se svolením Vinograf
sdílet:

Přemýšlíte, kam na skvělé víno a dobré jídlo k tomu? Již nemusíte. Oblíbený vinný bar a restaurace Vinograf změnil koncept a s novými šéfkuchaři přišlo i nové menu, které vás ohromí. Skvěle ladí s pečlivě vybranými víny a na vás už je jen vybrat si společnost a datum. 

Míst, kde si dávají záležet nejen na výběru vína a dokonalém menu, ale kde víno s pokrmy i párují, není stále mnoho. O to více si zaslouží vaši pozornost pražský Vinograf. Navíc prošel rekonstrukcí, která mu velmi prospěla. K zajímavým vínům z celého světa si zde dáte i výborné jídlo inspirované italskou, francouzskou a španělskou kuchyní s moderními prvky. Co vás čeká a co byste měli ochutnat?

„Vinograf mám moc ráda. Je v centru, takže pro všechny tak akorát daleko,“ říká redaktorka Apetitu Darina Sieglová.

Vína z menších vinařství

Kolekci vín ve Vinografu má na starosti someliér Tomáš Melich, který už deset let dováží do Čech vína z význačných vinařských regionů, kde se zaměřuje na méně známá vinařství. Vybírá je všechna osobně a dbá nejen na to, aby skvěle chutnala a voněla, ale zajímá ho i jejich potenciál při snoubení s pokrmy. Na párování jídla s vínem se pak zaměřuje provozní manažer Michal Štangler. A společně se rozhodli, že si vinný bar Vinograf zaslouží pestřejší sezonní menu

„Baví mě, že si tu můžu dát po skleničce i drahé víno, které jinde prodávají jen po lahvi,“ pochvaluje si Darinka. 

Sezonní kuchyně s hravým nádechem

Postavit menu na surovinách aktuálního ročního období není v dobrých restauracích novinkou, ale spíš standardem. Co nabízí Vinograf? Nejen nečekané kombinace, ale i nádhernou prezentaci. Kreativní šéfkuchař Radek David a jeho pravá ruka šéfkuchař Andrej Mišutka mají zkušenosti z michelinských podniků, prestižních hotelů a při skladbě menu vycházejí z italské, francouzské a ze španělské kuchyně.

  • Tapas a drobná jídla posouvají na úroveň atraktivních a hravých předkrmů, hlavních chodů a dezertů.
  • Stálé sezonní menu doplňuje ve všední den obědová nabídka a každý měsíc speciální degustační večeře.
  • Každý chod můžete doplnit českým, moravským či světovým vínem (např. dle výběru someliéra Tomáše Melicha, který ke každému pokrmu vína předem vybral)

Vyladěné sezonní menu

„Jídlo musí mít myšlenku, každým soustem ji objevujete a to vás obohacuje,“ popisuje svůj rukopis šéfkuchař Andrej Mišutka.

  • V sekci tapas neboli malá jídla doporučujeme vybrat z vícero pokrmů a rozdělit se s blízkými (nezapomeňte, že sharing is caring). Určitě zkuste např. hráškový hummus s avokádem a sušenými olivami nebo smažené kuřecí krokety s lanýžovou majonézou a marinovanou okurkou. 
  • Chladnější počasí skvěle vyrovnají hřejivá zemitá jídla jako třeba dušená hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině s polentovými kroketami s parmazánem a comté nebo dančí hřbet rossini s kachními foie gras, pečeným celerovým pyré a glazé s madeirou a lanýži.
  • Byla by ale škoda nenechat si místo na dezert – dokonale vyladěné pistáciové tiramisu nebo hříšná kořeněná čokoládová pěna, která hebce pohladí po jazyku.

Hráškový hummus podle Radka Davida

Jedním z malých jídel na stálém menu Vinografu je „Hráškový hummus, avokádo, sušené olivy a petrželkový olej“. Zkusíte si ho připravit doma?

Budete potřebovat: 400 g zeleného mraženého hrášku, 15 g cukru krupice (do vody), 40 g tahini, 15 g citrónové šťávy, 40 g olivového oleje, 5 g soli, 5 g cukru krupice, 80 g vody, ve které se vařil hrášek, 40 g černých oliv bez pecek, 20 g hladkolisté petrželky, 50 g olivového oleje, 1 ks avokáda

Postup:

  • Ve vroucí vodě s 1 polévkovou lžící cukru povařte hrášek 1 minutu, sceďte tak, abyste uschovali vodu, ve které se hrášek vařil.
  • Do mixéru dejte hrášek, tahini, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a cukr krupici. Rozmixujte, a pokud je konzistence hustší, přidejte podle potřeby trochu vody, ve které se vařil hrášek. Ještě jednou promixujte, propasírujte přes jemný cedník a dejte do lednice co nejrychleji zachladit.
  • Olivy nechte okapat a dejte do sušičky nebo do trouby, usušte je do tvrda. Po usušení rozsekejte najemno. 
  • Olivový olej ohřejte v malém rendlíku na 80 °C, přidejte petrželku a mixujte 1 minutu ponorným mixérem. Přeceďte přes cedník.
  • Avokádo rozpulte, vyndejte pecku. Opatrně odstraňte slupku a nakrájejte na měsíčky.

Jak podávat? Do středu talíře dejte hráškový hummus a lžící do středu udělejte důlek. Do něho dejte petrželkový olej, okolo dejte měsíčky avokáda a posypejte sušenými olivami. Ozdobte bylinkami.

Zdroj: Vinograf

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín