Přesné tvary a jednotná velikost korpusů jsou pro dokonalý vzhled dortů a dezertů klíčové. Jedním z nejjednodušších triků, jak docílit perfektně kulatých korpusů u stříkaných a roztíraných těst, je použití předkreslených šablon na pečicím papíře.
Dokonalé kulaté korpusy nejsou rozhodně jen estetickou záležitostí – rovnoměrný tvar zajistí i stejnoměrné pečení a optimální chuť dezertů. Pokud se vám nedaří tvarovat těsto do perfektních kruhů od oka, nebojte se využít malý trik s předkreslením šablony na pečicí papír.
Podívejte se, jak na to:
- Na rub pečicího papíru položte talíř, formu nebo jiný kruhový předmět požadovaného průměru a obkreslete ho tužkou.
- Papír s předkresleným kruhem položte na plech, ale nezapomeňte ho otočit pokreslenou stranou dolů, aby tuha nebyla v kontaktu s těstem.
- Těsto navršte doprostřed a rozetřete k okrajům vyznačeného kruhu – tuha bude dostatečně prosvítat.
Další tipy pro perfektní výsledek:
- Těsto nanášejte cukrářským sáčkem s kulatou špičkou ve spirále od středu ke kraji.
- Aby se pečicí papír na plechu nepohyboval, připevněte ho v rozích kousky těsta.
- Pokud potřebujete stejně vysoké korpusy, použijte cukrářskou stěrku s nastavitelnou výškou.
- Pro korpus na dezert Pavlova, který by měl mít vyšší okraje a nižší střed, můžete obrys kruhu použít jako vodítko a nanést po obvodu vyšší vrstvu těsta. Poté sněhové těsto naneste od středu ke kraji a okraje vytvarujte do požadované výšky.
- Pokud připravujete korpusy na menší dezerty, můžete si předkreslit více menších kruhů najednou, aby byly všechny stejně velké a rovnoměrně upečené.
U kterých dezertů se vám bude hodit trik s předkreslením?
- Nadýchaná Pavlova: Záleží jenom na vás, zda ze sněhového těsta vytvoříte jeden velký korpus, nebo několik menších tak akorát pro jednoho. Předkreslený kruh udrží těsto v přesných hranicích a vy můžete dokonce připravit několik stejně velkých plátů a vytvořit luxusní dort.
- Mandlový dort krále Oscara II., neboli oblíbený IKEA dort. Korpusy jsou obohacené mandlemi a s předkreslenou šablonou budou jeden jako druhý.
- Na domácí větrníky podle Heleny Fléglové možná zvládnete nastříkat korpusy od oka, práce s předkreslenou šablonou bude ale vždy přesnější, a tenhle recept si precizní práci zaslouží.
- Dobošův dort, klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu náročnější, tenké korpusy se pečou jednotlivě a dezert vyžaduje špetku trpělivosti. I tady vám pomůže předkreslená šablona (a pomyšlení na to, jaké ovace sklidíte s hotovým dezertem).