Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak docílit kulatých korpusů u stříkaných či roztíraných těst? Pomůže jednoduchý trik s tužkou

Moccacino pavlova
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Přesné tvary a jednotná velikost korpusů jsou pro dokonalý vzhled dortů a dezertů klíčové. Jedním z nejjednodušších triků, jak docílit perfektně kulatých korpusů u stříkaných a roztíraných těst, je použití předkreslených šablon na pečicím papíře.

Dokonalé kulaté korpusy nejsou rozhodně jen estetickou záležitostí – rovnoměrný tvar zajistí i stejnoměrné pečení a optimální chuť dezertů. Pokud se vám nedaří tvarovat těsto do perfektních kruhů od oka, nebojte se využít malý trik s předkreslením šablony na pečicí papír.

Podívejte se, jak na to:

Skryt pre seznam
  • Na rub pečicího papíru položte talíř, formu nebo jiný kruhový předmět požadovaného průměru a obkreslete ho tužkou.
  • Papír s předkresleným kruhem položte na plech, ale nezapomeňte ho otočit pokreslenou stranou dolů, aby tuha nebyla v kontaktu s těstem.
  • Těsto navršte doprostřed a rozetřete k okrajům vyznačeného kruhu – tuha bude dostatečně prosvítat.

Další tipy pro perfektní výsledek:

  • Těsto nanášejte cukrářským sáčkem s kulatou špičkou ve spirále od středu ke kraji.
  • Aby se pečicí papír na plechu nepohyboval, připevněte ho v rozích kousky těsta.
  • Pokud potřebujete stejně vysoké korpusy, použijte cukrářskou stěrku s nastavitelnou výškou.
  • Pro korpus na dezert Pavlova, který by měl mít vyšší okraje a nižší střed, můžete obrys kruhu použít jako vodítko a nanést po obvodu vyšší vrstvu těsta. Poté sněhové těsto naneste od středu ke kraji a okraje vytvarujte do požadované výšky.
  • Pokud připravujete korpusy na menší dezerty, můžete si předkreslit více menších kruhů najednou, aby byly všechny stejně velké a rovnoměrně upečené.

U kterých dezertů se vám bude hodit trik s předkreslením?

  • Nadýchaná Pavlova: Záleží jenom na vás, zda ze sněhového těsta vytvoříte jeden velký korpus, nebo několik menších tak akorát pro jednoho. Předkreslený kruh udrží těsto v přesných hranicích a vy můžete dokonce připravit několik stejně velkých plátů a vytvořit luxusní dort.
  • Mandlový dort krále Oscara II., neboli oblíbený IKEA dort. Korpusy jsou obohacené mandlemi a s předkreslenou šablonou budou jeden jako druhý.
  • Na domácí větrníky podle Heleny Fléglové možná zvládnete nastříkat korpusy od oka, práce s předkreslenou šablonou bude ale vždy přesnější, a tenhle recept si precizní práci zaslouží.
  • Dobošův dort, klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu náročnější, tenké korpusy se pečou jednotlivě a dezert vyžaduje špetku trpělivosti. I tady vám pomůže předkreslená šablona (a pomyšlení na to, jaké ovace sklidíte s hotovým dezertem).
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...