Jak nejlépe vyčistit troubu plus něco o historii plynové i elektrické

Trouba
ZDROJ: Trouba
sdílet:

Bez elektrické trouby už bychom si neuměli žádnou kuchyni představit. Ať už pečete sporadicky nebo často, troubě se musíte za její služby také odvděčit. Abyste předešli nánosům mastnoty a dalších nečistot, je lepší čistit ji pravidelně. Ale i na zanedbanější kousky máme taktiku, jak z nich udělat zase zářivě čisté!

  • Troubu před čistěním nahřejte – ideální je pustit se do čištění po pečení, když trouba trochu vychladne. Mastnota bude rozehřátá a půjde lépe dolů.  
  • Nepoužívejte škrabky ani drátěnky – i když to vypadá, že by trouba potřebovala z nečistot oškrabat, vyhněte se používání veškerých ostrých a abrazivních předmětů. Povrchy uvnitř trouby byste mohli nenávratně poškodit.  
  • Na čištění si připravte houbičku a hadřík – houbičkou budete špínu drhnout, navlhčeným hadříkem stírat uvolněné nečistoty.

Koupit, nebo vyrobit? 

Na troubu můžete použít přípravky, které jsou k jejímu udržování určené. Při výběru buďte ohleduplní k přírodě a vybírejte co nejšetrnější produkty. Ideálně takové, které obsahují přírodní účinné látky jsou ocet, soda a citron a co nejméně škodlivých látek jako např. fosfát, borát, formaldehyd, EDTA nebo halogenové organické sloučeniny.

  • Doporučit můžeme Frosch odmašťovač s grepem, který zatočí se špínou, mastnotou a v troubě dokáže vyleštit i sklo (dvířka lze u většiny trub rozebrat a vyčistit i špínu usazenou uprostřed). Lahve jsou navíc z recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Pokud se chcete poprat s mastnotou a nečistotami bez zakoupených přípravků, vyrobte si vlastní přírodní produkt.

  • Smíchejte půl hrnku sody a teplé vody.
  • Vzniklou pastu natřete na nejznečištěnější místa v troubě a nechte ji působit několik hodin.
  • Pokud chcete účinek ještě zvýšit, nastříkejte na sodu ještě trochu octa.
  • Reakcí látek vznikne pěna, kterou po pár hodinách z vlažné trouby jen setřete.

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

Více

Tip redakce: Když už jste se pustili do úklidu, nezapomeňte také na myčku! Tu naštěstí nemusíte drhnout jako troubu, dokáže se vyčistit téměř sama. Potřebuje akorát účinnou kapsli.

Zkuste třeba nové prémiové multifunkční kapsle Somat Excellence 4v1, které v sobě kombinují prášek s aktivním kyslíkem a tři unikátní tuhé gely. Díky této jedinečné kombinaci poskytují hned čtyři funkce najednou – hloubkové čištění připálenin, dokonalý lesk, ochranu nádobí a péči o vaši myčku.

Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?

Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?

Více

Zajímavosti o troubách

Plynová

  • Zásluhy za první plynovou troubu se připisují německému vynálezci Zachausu Winzlerovi. 
  • Jeho nápad ale převzal a vylepšil Brit James Sharp, který v roce 1834 představil první model plynové trouby, který si nechal patentovat. 
  • Novou technologii brzo začal používat i reformní kuchař viktoriánské Anglie Alexis Soyer. 
  • Rozvoj plynové sítě však nebyl tak rychlý a komerční úspěch plynové trouby se tedy dostavil až v 80. letech. 19. století.

Elektrická

  • Elektrické trouby začaly konkurovat plynovým troubám až na přelomu 20. a 30. let 20. století, objeveny byly však mnohem dříve (1882).
  • Vynález se připisuje Kanaďanovi Thomasi Ahearnovi. Ten si ho však nenechal patentovat.
  • Chytřejší byl William Hadaway, který patent na elektrickou troubu dostal v roce 1896.

Související recepty

Související články

Kyselina citronová – levný pomocník do každé kuchyně
  • Novinky a zajímavosti

Kyselina citronová – levný pomocník do každé kuchyně

Kyselina citronová je krystalický bílý až průsvitný prášek, který se používá k úpravě kyselosti pokrmu. Setkáte s ní v receptech na džemy a návodech na zpracování ovoce, hojně se však používá v potravinářství. Na obalech...
Autor: Karolína Waberová

Obchod Apetit