0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vařit s malým rozpočtem: Řízky, které vám neudělají průvan v peněžence

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nakupování jídla v poslední době dělá radost málokomu. Může za to hlavně rychlý růst cen. Ovšem i s malým rozpočtem se dají v kuchyni vymyslet divy. V našem seriálu si ukážeme, že lze vařit opravdu levně. Tentokrát si posvítíme na řízky.

Řízky jsou rakousko-uherskou klasikou, která má kořeny ve Vídni. Pod pojmem řízek si ale většinou jako první vybavíme vepřovou kýtu či krokovici nebo kuřecí prso v trojobalu. Řízky ale nemusí být jen z masa.

  • Skvělou a levnou obměnou jsou řízky ze zeleniny, především z brambor, květáku, celeru, cukety nebo kedlubny.

My jsme se rozhodli představit vám poslední variantu, která nás všechny v redakci uchvátila.

Kedlubnové řízky s polentou

Polentu můžete v receptu vyměnit za brambory, drahá není, 500 g stojí okolo 40 Kč (sehnat ji můžete například v drogérii DM). Na tento recept budete na porci potřebovat 30 gramů, což znamená zhruba 3 Kč na porci.

  • Do nákadů je potřeba připočíst i další suroviny, které na polentu budete potřebovat.
  • Vynechat můžete čerstvé bylinky, pokud je nemáte zamražené z léta a vyměnit je za sušené. 
  • Parmazán vyměňte za strouhanku, při druhém vaření jsme to udělali stejně.  
  • Pokud neseženete kedlubnu, nahraďte ji celerem, který také chutná skvěle. Momentální průměrná cena kedlubny je 16 Kč (150 g). Stačit by vám na dvě porce mohla jedna větší nebo raději kupte dvě.

Tipy k smažení

  • Do strouhanky můžete přidat koření a bylinky.
  • Řízky nejlépe chutnají smažené na přepuštěném másle, ale každý dává přednost jinému tuku. S žádným (kromě klasického másla, které se přepaluje) neuděláte chybu. Skvělé je třeba sádlo. 
  • Důležité je řízky smažit na rozpáleném oleji, do něhož se musí celé potopit. Samotné fritování už by mělo trvat pouze zhruba 2–3 minuty z každé strany, záleží na tloušťce řízku.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč