Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vařit s malým rozpočtem: Řízky, které vám neudělají průvan v peněžence

Kedlubnové řízky s bylinkovou polentou a mrkvičkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nakupování jídla v poslední době dělá radost málokomu. Může za to hlavně rychlý růst cen. Ovšem i s malým rozpočtem se dají v kuchyni vymyslet divy. V našem seriálu si ukážeme, že lze vařit opravdu levně. Tentokrát si posvítíme na řízky.

Řízky jsou rakousko-uherskou klasikou, která má kořeny ve Vídni. Pod pojmem řízek si ale většinou jako první vybavíme vepřovou kýtu či krokovici nebo kuřecí prso v trojobalu. Řízky ale nemusí být jen z masa.

  • Skvělou a levnou obměnou jsou řízky ze zeleniny, především z brambor, květáku, celeru, cukety nebo kedlubny.

My jsme se rozhodli představit vám poslední variantu, která nás všechny v redakci uchvátila.

Kedlubnové řízky s polentou

Polentu můžete v receptu vyměnit za brambory, drahá není, 500 g stojí okolo 40 Kč (sehnat ji můžete například v drogérii DM). Na tento recept budete na porci potřebovat 30 gramů, což znamená zhruba 3 Kč na porci.

  • Do nákadů je potřeba připočíst i další suroviny, které na polentu budete potřebovat.
  • Vynechat můžete čerstvé bylinky, pokud je nemáte zamražené z léta a vyměnit je za sušené. 
  • Parmazán vyměňte za strouhanku, při druhém vaření jsme to udělali stejně.  
  • Pokud neseženete kedlubnu, nahraďte ji celerem, který také chutná skvěle. Momentální průměrná cena kedlubny je 16 Kč (150 g). Stačit by vám na dvě porce mohla jedna větší nebo raději kupte dvě.

Tipy k smažení

  • Do strouhanky můžete přidat koření a bylinky.
  • Řízky nejlépe chutnají smažené na přepuštěném másle, ale každý dává přednost jinému tuku. S žádným (kromě klasického másla, které se přepaluje) neuděláte chybu. Skvělé je třeba sádlo. 
  • Důležité je řízky smažit na rozpáleném oleji, do něhož se musí celé potopit. Samotné fritování už by mělo trvat pouze zhruba 2–3 minuty z každé strany, záleží na tloušťce řízku.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...