Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vařit venku na ohni? Stačí dobrá příprava a v přírodě zvládnete připravit opravdovou hostinu

Kotlíkový houbový guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Společné vaření na ohni je způsob, jak proměnit výlet s dětmi v kulinární dobrodružství. Máloco je umí zabavit jako outdoorová příprava oběda během celodenního výšlapu. I pokud se pustíte do vaření na výletě s přáteli, odnesete si společný zážitek, na který budete dlouho vzpomínat. Stačí předem dobře promyslet vaření a trasu výletu. 

Prázdniny přímo vybízejí k výletům do přírody s rodinou a přáteli. Pokud je pro vás piknik málo dobrodružný, uvařte si oběd na ohništi. Stačí pečlivě a s rozmyslem sbalit batoh a cestou posbírat suroviny. K hostině pod širým nebem stačí málo.

Co sbalit do batohu

1) Kotlík a ešus

V kotlíku zvládente nejen uvařit, ale cestou může posloužit i jako košík, do kterého nasbíráte houby. Čím víc druhů najdete, tím lepší bude chuť výsledného pokrmu.

2) Zápalky

Nezbytnou součástí vaší výbavy musí být zápalky nebo zapalovač, abyste na místě v ohništi mohli pohodlně rozdělat oheň. Může je nahradit křesadlo, tím získáte další hru pro děti navíc. Pokud s ním ale ani vy neumíte zacházet, raději nespoléhejte výhradně na něj.

3) Nezbytné náčiní

Nezapomeňte přibalit nůž, něco na míchání a taky lžíce a další drobnosti, bez kterých by se špatně stolovalo a vařilo. Na řadu receptů se vám bude hodit také pečicí papír a alobal. 

4) Voda

Vodu budete potřebovat už po cestě, ale volte takový cíl výletu, kde budete moci doplnit zásoby a to jak na pití, vaření, tak následné umytí náčiní, a důkladné uhašení ohně.

5) Suroviny

Outdoorové vaření vybízí ke kombinování doma připravených surovin s plody luk a lesů, ale taky farem nebo rybích sádek na trase výletu.

  • Co nejvíc zapojte děti – nejmenší mohou nasbírat klacky na oheň a drobné ovoce, starší houby či bylinky. Na loukách či vyhřátých stráních lze sbírat řadu býlí, které lze použít jako koření. Běžně roste mateřídouška, dobromysl, luční kmín, máta, meduňka, jitrocel či sedmikrásky. Jídlo zpestří i květy chrpy či divizny a lístky kontryhele.

  • Outdoorové jídlo na delikatesu povýší koření a dobrý tuk. Lahvička s olivovým olejem či dobrým řepkovým olejem a miniaturní dóza se solí, pepřem či jiným oblíbeným dochucovadlem neváží skoro nic.
  • Balte s rozumem. Berete med? Tak se podívejte po lahvičce v plastu nebo si schovávejte malá balení medu, co dávají k čaji v restauracích. Totéž platí třeba pro minibalení sójové omáčky podávané ke kupovanému suši. Váha sklenic a těžkých obalů se při delší cestě pronese.
  • Děti ocení ovocný špíz z kousků jablek, hrušek a švestek, které začnou během babího léta dozrávat kolem cest – ochuťte ho medem, citronem či trochou skořice. Na špíz využijte gril z drátu (viz níže).
  • Snadné jsou rozličné kaše s lesním ovocem a kokosovým mlékem.

Jak plánovat výlet s vařením pod širým nebem

Základem každého gastronomického výletu je dobrá volba cílového místa. Z výběru obratem vyřaďte chráněné oblasti a lokality, kde se nesmí rozdělávat oheň. Potom přichází čas na studium mapy: třeba prameny řek nebo lesní studánky vám ušetří námahu s nošením velkých zásob vody v batohu.

Jednou z nejsnazších metod, jak proměnit ohniště v improvizovanou kuchyň, jsou různé ‚grily‘. Kromě rozpálených kamenů se dá péct třeba na mřížce vytvořené ze silnějšího ocelového drátu. Dobře se na něm připravují kukuřičné klasy či ovoce.

  • Buďte zodpovědní a při velkém suchu a větru oheň vůbec nerozdělávejte! V případě příznivého počasí po vaření ohniště zalijte vodou a důkladně zkontrolujte, že je vyhaslé. Odneste veškerý odpad.

Zdroj: pro časopis Apetit připravila Petra Tajovský Pospěchová

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín