Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybrat perfektní krevety: Čerstvé vs. mražené a jak poznat jejich kvalitu

Krevety
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Nejsou krevety jako krevety. Kromě desítek druhů lišících se barvou, velikostí nebo místem výlovu, můžete vybírat krevety čerstvé, mražené, předvařené, ve skořápce nebo již vyloupané a v mnoha dalších variantách, mezi nimiž je často obtížné si vybrat. Čím se liší a jaké krevety jsou ty nejlepší?

Udržitelný chov a šetrný výlov jako základ kvalitních krevet

Stejně tak, jako je tomu v případě zpracování masa a ryb, podléhá i chov a výlov krevet určitým pravidlům. Vzhledem k vysoké poptávce však dodržování těchto pravidel nemusí vždy znamenat šetrný přístup ke krevetám a životnímu prostředí

  • Chcete-li si pochutnat na kvalitních krevetách, raději se vyhněte masovému oceánskému výlovu a zaměřte se na chovy
  • V České republice můžete vybírat například ze sortimentu čerstvých krevet české krevetové farmy Pure Shrimps s dovozem po celé ČR. 
  • Chcete-li si pohlídat udržitelnost krevet, vybírejte krevety schválené nezávislou organizací s certifikáty jako MSC (Marine Stewardship Council) nebo ASC (Aquaculture Stewardship Council).

Čerstvé vs. mražené

V kamenných a internetových obchodech se setkáte s čerstvými i mraženými krevetami. Jaké vybrat, aby byla zachována jejich kvalita, vůně a chuť?

  • Čerstvé krevety jsou zárukou úspěchu zejména v případě, že je koupíte v osvědčených obchodech. Chcete-li si pochutnat na čerstvých krevetách, poohlédněte se po krevetových farmách, případně navštivte specializované obchody, kde vám sdělí datum výlovu. 
  • Ve většině supermarketů najdete krevety hluboce zmrazené. I mražené krevety se ale mohou lišit nejen druhem, ale i způsobem zamrazení. Buď se krevety mrazí ve velkých sáčcích po více kusech nebo bývají zmrazeny metodou IQF (Individually Quick Frozen). Odborníci doporučují vybírat právě krevety mražené metodou IQF, jelikož bývají při zmrazování obecně méně poškozovány oproti hromadnému mražení.

Pokud nakupujete mražené krevety, nezapomeňte je před přípravou rozmrazit. Vyjměte požadované množství krevet z mrazáku, vložte je do misky a zalijte studenou (opravdu ne teplou) vodou. Za cca 15 minut je osušte papírovou utěrkou a můžete se pustit do vaření.

Jak si ověřit kvalitu krevet?

Kromě uvedených certifikací, data výlovu a šetrné přepravy si můžete kvalitu krevet ověřit pouhým okem, případně čichem. Jak?

  • Kupujete-li čerstvé krevety, věnujte pozornost případným černým skvrnám na hlavě a krunýři. Tyto skvrny prozradí, že kreveta má to nejlepší již za sebou. Bujabézu z nich asi ještě uděláte, ale na salát s krevetami raději sáhněte po čerstvějších bez jakýchkoli skvrn.
  • Čerstvé krevety zároveň prozradí jejich příjemná vůně. Jakmile krevety vydávají štiplavý zápach čpavku, rozhodně je nekupujte. Nebojte se prodejce požádat, zda si ke krevetám můžete přičichnout.
  • Na pohled by čerstvé krevety měly být svěží a pevné
  • V případě mražených krevet si důkladně prohlédněte obsah sáčku, a to jak u hromadně zmrazených či IQF krevet. Hledejte případné známky spálení mrazem (ztráta typicky růžové barvy, šedé či bělavé skvrny), které prozradí nešetrné zmrazení. Takové krevety mohly být již dříve rozmrazeny a opětovně zmrazeny, což výrazně poznáte i na jejich chuti a textuře

Zdroje informací: Serious Eats, Pure Shrimps, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín