Jestli existuje jídlo, které je pro mnohé synonymem dokonalosti a shodnou se na něm malí i velcí, je to pečené kuře. V jednoduchosti je krása, zde platí dvojnásob. Ale zároveň by bylo naivní domnívat se, že na pečeném kuřeti nelze nic vylepšit, případně zkazit. Jak na perfektní pečené kuře, které povznese každý oběd do nebeských výšin, a vy budete za totální masterchefy, i když „jen“ díky kuřeti?
Někdo říká, že dovedl přípravu pečeného kuřete k dokonalosti, někdo naopak tvrdí, že upéct kuře dokonale nejde. Druhou zmíněnou je Jana Florentýna Pišová, autorka Kuchařky pro dceru. „Důvod k takovému tvrzení mám jednoduchý: každé syrové kuře obvykle mívá dvě prsa a dvě stehna. Na tom by nebylo nic k podivení, kdyby ovšem oba dva druhy tohoto masa nevyžadovaly jiné množství tepla,“ říká. A stejně jako známý foodbloger Cuketka uvádí, že recept na nejlepší pečené kuře v celosvětovém měřítku se přisuzuje Thomasi Kellerovi, jednomu z hvězdných současných amerických šéfkuchařů.
„Jeho postup je zároveň ten nejjednodušší: osušené, osolené, svázané kuře se položí na rošt a vloží do trouby vyhřáté na 225 stupňů. Takto se bez zásahu, bez potírání tukem, bez otvírání, přelévání a podlévání peče 50–60 minut podle velikosti, načež se nechá 15 minut venku odpočinout,“ píše Florentýna na svém blogu.
My jsme konzultovali problematiku pečeného kuřete s šéfkuchařem Václavem Koubou z Lokálu. Co poradil?
Nedělní oběd pro celou rodinu? Zkuste pečené kuře z Lokálu
Když se u stolu sejde celá rodina, je to svátek. Jak proměnit i obyčejný nedělní oběd ve slavnostní hostinu? Vsaďte na pečené kuře. Jednoduchý, ale chuťově dokonalý pokrm, který se dá sdílet a u stolu navozuje pocit sounáležitosti a pohodovou rodinnou atmosféru. S jeho přípravou poradí Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálu.
Doba přípravy: Do 2 hodin
Obtížnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Ingredience: 1 ks celého kuřete (o váze max. 2 kg), sůl, kuřecí nebo zeleninový vývar, máslo
Postup:
- Kuře den předem nasolte a nechte odležet do druhého dne. Díky tomu kůže mírně oschne a nebude při pečení mokrá.
- Druhý den vložte kuře do pekáče a podlijte trochou vývaru. Na kuře poklaďte několik kostiček másla.
- Dejte péct do trouby rozehřáté na 180–200 °C po dobu 1,5–2 hodin (délka pečení se odvíjí od velikosti kuřete). Po první hodině kuře každých 15 minut zkontrolujte a přelijte výpekem.
- Že je maso hotové, poznáte tak, že píchnete vidličkou do masa na stehně, až ke kosti. Pokud z vpichu vyteče čirá šťáva, je kuře dostatečně upečené.
- Před podáváním nechte kuře ještě zhruba půl hodiny odpočinout. Tím se uvolní šťáva ve svalech a maso bude ještě šťavnatější. Navíc jej nebudete servírovat příliš horké.
- Pečené kuře podávejte spolu s vařenými brambory s máslem a pažitkou, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
TIP: Prosolené kuře si zaslouží vyvázat, a to nejen z estetických důvodů! Maso svázané do kompaktního „balíčku“ dostane pěkný tvar, ale především se propéká rovnoměrně a dokřupava, zatímco nepřitažené nohy a křídla jsou hotová rychleji, a navíc nekryjí prsa náchylná k vysoušení.
S nádivkou nebo zcela bez práce?
- Pečené kuře můžete ještě vylepšit nádivkou. Tu si připravte také den předem, naplňte jí kuře a nechte odležet do druhého dne. Díky tomu se do nádivky pustí šťáva, zejména pak při pečení. „Pokud budete péct kuře s nádivkou, zvolte menší kus, zhruba okolo 1,5 kilogramu. V opačném případě by se nádivka přepekla a byla vysušená. U větších kuřat je tedy lepší péct nádivku zvlášť,” radí Václav Kouba.
- Pokud si ovšem chcete užít hostinu bez práce, vyrazte na rodinné víkendové menu, které každou neděli servírují v Lokále U Zavadilů. Čeká vás tříchodové menu pro celou rodinu: polévka, hlavní chod a dezert. Stačí si jej zarezervovat do čtvrtka spolu s počtem osob a pak už se jen těšit na společné rodinné chvíle. A co nesníte, vám zabalí s sebou.
Zdroje: Ambiente, Kucharkaprodceru.cz, Cuketka.cz