0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídla našeho dětství: Svezte se na vlně nostalgie

Knelíky s vajíčkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jsou jídla, která nám okamžitě přináší pocit nostalgie. Většina lidí se shodne na kuřeti na paprice, knedlících s vejcem nebo buchtičkách se šodó (či s vanilkovým krémem). Taková játra na cibulce, krupicová kaše a rýžový nákyp už vyvolávají ve společnosti kontroverzi. Ne všichni na ně totiž vzpomínají s láskou. Ať už jste tým jedna nebo dvě, pojďte se s námi svézt na vlně retra.

Nalámáno do kafíčka

Servírovala vám maminka ‚nalámáno do kafíčka‘? Ne? Možná jste tomu doma říkali jinak, ale jde o loupák nebo vánočku natrhanou do bílé kávy (caro, melta) nebo kakaa. Nasáknuté pečivo se nejprve vyjedlo lžicí a ‚kafíčko‘ se pak vypilo. Maminky měly za tři minuty hotovou večeři nebo svačinu a mohly místo pracného vaření hodit nohy na stůl.

Kuře na paprice

Kuře na paprice zná každý, kdo kdy navštěvoval školní jídelnu. Omáčky totiž patří mezi české evergreeny. Pokud vám to časové možnosti dovolí, pusťte se do tradičního receptu na kuře na paprice, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud však nemáte času nazbyt, připravili jsme pro vás jednoduchý a časově nenáročný recept. Přípravu zvládnete raz dva včetně přílohy v podobě lahodných máslových noků.

Játra na cibulce

Když byly v jídelně na menu játra na cibulce, většina dětem se křivila ústa při pomyšlení na hnědé kousky pískové konzistence a UHO omáčku. V dospělosti někteří přišli na to, že se játry nemusí zadávit a můžou mít i dokonce skvělou chuť.

Mléčná polévka

Někdo používá smetanu na vaření, někdo jen plnotučné mléko. Bílá neboli mléčná polévka je českou klasikou, na kterou ale nemají někteří z dětství hezké vzpomínky. Přitom je vážně skvělá!

Rýžový nákyp

Ve výčtu jídel, která nám připomínají dětství, nesmíme opomenout ani sladkou klasiku v podobě rýžového nákypu. Ingredience na toto jídlo najde téměř každý doma, a tak se v rodinách, kde jsou malé děti, objevuje s oblibou dodnes. Pro ty z vás, kteří rýžovým nákyp nemáte příliš v lásce, máme speciální recept.

  • Připravil ho pro nás šéfkuchař Jiří Štift. Jeho nákyp by se směle mohl podávat v michelinské restauraci. Jen se moc nehodí pro děti, jsou v něm totiž švestky v portském.

Knedlíky s vejcem

Tohle jídlo si v restauraci jen tak nedáte, je totiž příliš obyčejné a všichni o něm moc dobře vědí, že je postavené na zbytcích. Doma jde ale o klasiku k nezaplacení. Zvlášť když vám zbyde po nedělním obědu knedlík. Nějaké vejce se v lednici vždycky najdou a o moc víc ingrediencí potřebovat nebudete.

  • Důležité je opéct knedlík do zlatova a po nalití vajec hned pánvičku odstavit a míchat mimo plamen. Vajíčka díky tomu budou tak akorát. Nezapomeňte na okurku, tu kyselou!

Chleba ve vajíčku

Další alternativou, jak zpracovat zbytky je chleba ve vajíčku. Pár dní starý chleba je škoda vyhodit a když navíc zbydou vajíčka z pečení, je jasno. Zásadní je papírovými utěrkami vysušit z chleba přebytečný tuk. Chleba pak můžete servírovat jako smaženku, děti ho ale milují nejvíce s kečupem!

Krupicová kaše

Krupicovou kaši milují všechny děti bez rozdílu věku. Dejte si ji pro jednou taky a ona vás za odměnu přenese do časů bezstarostného dětství. Aby byla kaše krásně hladká, krupici promíchejte s mlékem a se špetkou soli a nechte hodinu, ale klidně i přes noc odpočívat v lednici.

Buchtičky se šodó

Jsou buchtičky se šodó a buchtičky s krémem. Šodó vytlačila žloutková vanilková omáčka nebo ještě častěji řídký krém z pudinku. Dejte jednou šanci dospělé chuti šodó a dětem uvařte osvědčenou vanilkovou variantu. Šodó je vlastně horká pěna, na jejíž přípravu jsou nezbytné žloutky, cukr a bílé víno.

Lečo

Do maďarského lecsa, které v ČR zdomácnělo, patří cibule, rajčata, paprika a mletá paprika. Podle maďarských šéfkuchařů by se měla zelenina na lečo nejdříve upéct, poté oloupat, nakrájet a dusit. Do pravého maďarského vejce nepatří, ale českou variantu si bez něj už neumíme představit.

  • Většinou ho jíme jen tak s chlebem, v Maďarsku se k němu podává tarhoňa, někdy brambory či rýže.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč