Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo jako jazyk lásky. Co vaří svým nejmilejším redakce Apetitu?

Rodinná snídaně
Shutterstock

Lásku lze vyjádřit mnoha způsoby a dávno neplatí, že by největším důkazem vroucího citu bylo procítěné „Miluji tě“. Naopak se čím dál častěji mluví o tom, že každý má svůj osobní jazyk lásky. Ostatně Gary Champan na toto téma napsal i stejnojmennou knihu. Je jídlo jazykem lásky naší redakce? To se vsaďte.

Je pro vás důležité trávit s milovanými dostatek času a dáváte pravidelně najevo, že tu pro ně jste? Jste člověk, který neustále obdarovává a i nad malou pozorností hodně přemýšlí, aby se trefil do vkusu? Milujete-li, neustále svůj objekt zájmu objímáte a dotýkáte se? A co tak láska přes jídlo, je vám vlastní uvařit nejbližším jejich oblíbené pokrmy nebo je zdobit zamilovanými vzkazy? Vše jmenované jsou různé podoby jazyků lásky. Gary Champan jich ve své knize The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts popisuje pět a vztahoví odborníci často říkají, že jídlo je šestým jazykem lásky:

  • Slova potvrzení: projevování lásky prostřednictvím slovního ocenění, pochvaly a povzbuzení.
  • Kvalitně strávený čas: projevování lásky věnováním nerozdílné pozornosti, vedením smysluplných rozhovorů a společnou účastí na různých aktivitách.
  • Dárky: Projevování lásky prostřednictvím promyšlených a smysluplných dárků, které symbolizují uznání a náklonnost.
  • Služba: Projevování lásky vykonáváním různých úkolů, které jsou užitečné a ulehčují partnerovi.
  • Fyzický dotek: Projevování lásky prostřednictvím fyzických gest, jako je mimo jiné objímání, líbání a držení za ruce.

Šéfredaktorka Jana

O tom, že jídlo, kterým dáte najevo lásku, nemusí být jako z Instagramu, je přesvědčena šéfredaktorka Apetit online Jana Chmelíková. Důležité je naopak respektovat chutě vašich blízkých. „Bude to znít dost neromanticky, ale když chci svého muže opravdu potěšit, udělám mu brambory s pečeným prejtem a kysaným zelím. Miluje rozmačkat brambory a rozprostřít je po celé ploše talíře, na to rozložit pečený prejt a posypat vrstvou zelí, trochu jako řezy,“ vypráví, ale dodává, že z těch romantičtějších jídel musí zmínit i buchtu, kterou jejímu muži před lety upekla její babička a kterou si zamiloval. 

Babiččina buchta

Na korpus: 4 vejce, 200 g krupicového cukru, 6 polévkových lžic horké vody, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva

Na krém: 200 g smetany ke šlehání, 200 ml zakysané smetany, 150 g krupicového cukru, 1 ztužovač za studena nebo 2 plátky želatiny

Na ozdobení: ovoce podle sezony, 500 ml kyselejšího ovocného džusu, 1 sáček vanilkového pudinku, 40 g krupicového cukru

Postup:

  • Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přilévejte i horkou vodu. Nakonec vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva. Nalijte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.
  • Vyšlehanou šlehačku promíchejte se zakysanou smetanou a cukrem a podle návodu na obalu smíchejte s želatinovým ztužovačem. Buchta ale mizí rychle, takže pokud ji chystáte třeba na odpoledne pro návštěvu, ztužovač není třeba.
  • Upečený a vychladlý korpus potřete krémem, poklaďte ovocem a zalijte pudinkem zavařeným místo mléka do ovocného džusu, nezapomeňte trošku osladit. Nechte zatuhnout a je hotovo!

Redaktorka Katka

Jedna věc jsou oblíbená jídla a druhá pak dobroty spojené s láskou tak nějak i „chemicky“. A na ty nedá dopustit redaktorka online Apetitu Katka Vávrová. „Asi jako první mě napadnou jahody a vše kolem nich, pak chřest a možná také čokoláda. Zkrátka afrodiziakální dobroty,“ vysvětluje a dodává i jídla, která z nich ráda připravuje:

  • Klasicky asi palačinky, jsou jednoduché, i když je s nimi na první pohled hodně práce, a dají se všemožně zdobit. 
  • Steak s chřestem, který ve mně budí pocit „luxusu“.
  • Čoko pěna neboli lehký dezert, který se, když se chce, dá smyslně vychutnat.

Francouzská čokoládová pěna

Francouzská čokoládová pěna

< 30 min
4.6(116x)
Přečíst recept

Redaktorka Darinka

Redaktorka Apetitu, Darinka Sieglová, si dává pozor, aby lásku vyjadřovala jazyky, kterým její milí rozumí a na které „slyší“.

„Někoho potěší, že uvařím místo něj, to jsou tedy skutky a služby, někoho potěší něco koupeného k snědku, to jsou dárky. Co se konkrétních jídel týče, dcera miluje Bún bò Nam Bô a dubajskou čokoládu, syn lívance s jahodami a se šlehačkou a manžela nejvíc potěší steak.“

Redaktorka Nikol

Nikol Pouzar, redaktorka Apetitu online, říká, že jazykem lásky je každé „oblíbené“ jídlo, které uvaří. „Dcera Emmi má ráda boloňskou omáčku s rýží. Sama tomu říká ‚oblíbené maso s rýží‘ a má radost, když jí to uvařím. Já vím, že sama pro sebe bych to nevařila, dělám to pro ni...,“ říká s úsměvem. A podobné to má i s ostatními členy rodiny. 

„Citronový koláč s jablky pro manžela, který dělám podle receptu z Apetitu, rajská polévka pro mamku... Oni ví, že jsem vařila a pekla ‚z lásky‘ a není k tomu potřeba žádná bábovka ve tvaru srdce nebo něco podobného,“ dodává.

Citronový koláč

Citronový koláč

< 75 min
4.1(73x)
Přečíst recept

Redaktorka Lucka

Ač původně redaktorka online Apetitu, Lucka Allanová, říkala, že v rodině vyloženě zamilovaná jídla nemají, nakonec se rozpovídala. „Já mám to štěstí, že pro mou rodinu je jakékoli jídlo symbolem lásky. Vnímáme totiž, že přípravě jídla jsme věnovali čas, energii a snahu na úkor sebe sama, svého osobního volna či odpočinku. Příprava jídla je prostě kus života toho, kdo ho chystal. A je jedno, zda ‚jen‘ namažeme rohlík a dáme k němu zeleninu, nebo připravíme sofistikovaný slavnostní oběd. Ten čas, který jsme přípravě věnovali, už nejde vrátit, koupit si, vypůjčit. Naštěstí to v naší rodině všichni víme, proto jsme vděčni za každé jídlo, které někdo připravil. Je to totiž opravdu s láskou a z lásky,“ uzavírá poeticky.

Zdroj: Wikipedia, 5lovelanguages.com

Doporučujeme článek s videem

Cukrářská akademie Heleny Fléglové 7. díl: Vše, co potřebujete vědět o čokoládě, plus recept na luxusní pralinky s citronovým karamelem

Sdílet článek

Jídlo pro zamilované První máj

Související články