Máte ve svém okolí vegetariána – partnera, kamaráda či dospívající dítě, které odmítá jíst maso? Nebo jste se možná vy sami rozhodli maso z jídelníčku vyřadit (třeba jen v rámci jarní očisty či půstu), ale ostatní členové vaší domácnosti jsou stále „masožrouti“? V takovém případě určitě přemýšlíte, co uvařit, abyste uspokojili všechny a zároveň se neztrhali, protože jestli něco nechcete, tak vařit pro každého zvlášť.
Někdy se u jednoho stolu sejdou milovníci masa i ti, kteří ho z jídelníčku vynechávají nebo jeho konzumaci omezují. A co teď s tím, abyste u sporáku nestrávili hodiny a nepřipravovali každému jiné jídlo? Díky našim receptům uvaříte s masem i bez masa snadno a rychle. Nebudete totiž vařit dvě zcela odlišná jídla.
Naše strategie je jednoduchá: Připravte pokrm, a až bude téměř hotový, ale ještě stále vegetariánský, oddělte z něj část, která bude pro vegetariány (v poměru, v jakém potřebujete), a zbytek jednoduše dokončete přidáním masité složky. Jídlo je bleskurychle na stole a všichni si mohou pochutnat na stejném, i když mírně odlišném jídle.
Pokrmy s masem i bez
- Thajské červené kari + kuře: Bleskové červené kari je plné chuti a jde skvěle dohromady jak s tofu, tak s kuřecím masem. Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že žádná z přísad neobsahuje krevetovou pastu.
-
Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso: Dhal je typické indické jídlo z jednoho hrnce připravované z luštěnin, nejčastěji právě z červené čočky. Jehněčí maso, které jsme si k němu přidali my, se k dhalu dobře hodí. Jako přílohu kromě rýže můžete podávat i indický chléb naan.
-
Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky: Tahle toskánská fazolová polévka se v místě svého původu připravuje s cavolo nero, černou kapustou, ale je stejně dobrá i s obyčejnou kapustou nebo kadeřávkem.
-
Wok s brokolicí a omáčkou z černých fazolí + hovězí steak: Houby šiitake dodají ‚masovou chuť‘ a konzistenci
Penne alla puttanesca + krevety
Těstoviny puttanesca se tradičně připravují se sardelkami. My jsme je kvůli vegetariánské verzi nejprve vynechali, ale pak jsme je do té „masové“ přidali a ještě doplnili hrstí krevet. Kdo by odolal?
Ingredience: 2 lžíce panenského olivového oleje, 2 velké stroužky česneku (rozmáčknuté plochou stranou nože a oloupané), 1 cibule (nakrájená nadrobno), 1 lžička strouhané kůry z biopomeranče, 1/2 lžičky sušeného oregana, 1/4 lžičky sušených drcených chilli papriček, 125 ml suchého bílého vína, 2x 400g konzerva loupaných rajčat (nasekaných nahrubo, šťáva scezená zvlášť), 1 lžička krupicového cukru, 1/3 hrnku vypeckovaných oliv kalamata (propláchnutých a pokrájených nahrubo), 2 lžíce kaparů, mořská sůl, 400 g penne nebo jiných krátkých těstovin, 200 g krevet (oloupaných, ocásky můžete ponechat), 4 sardelové řezy, nasekané, 1/2 hrnku strouhaného sýra pecorino romano (lze nahradit jemnějším parmazánem), 1/3 hrnku nasekané hladkolisté petrželky
Postup:
- Společný základ: Na středním plameni ve velké pánvi na oleji opékejte česnek 2–3 minuty dozlatova. Přidejte cibuli, pomerančovou kůru, oregano a chilli a míchejte dalších 5 minut, až cibule změkne. Přilijte víno a vařte 2 minuty, až se téměř vstřebá. Přidejte rajčata, šťávu z nich, cukr, olivy a kapary. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat 20 minut do zhoustnutí. Mezitím dejte vařit těstoviny do vroucí osolené vody.
-
Vegetariánská verze: Čtvrtinu uvařených a scezených těstovin promíchejte se čtvrtinou omáčky, případně dosolte. Posypte částí petrželky a sýra.
-
Masová verze: Do pánve ke zbylé omáčce přidejte sardelky a krevety. Na středním plameni vařte 3–4 minut, až budou krevety hotové. Osolte podle chuti a promíchejte se zbylými uvařenými a scezenými těstovinami. Posypte zbylou petrželkou a sýrem.
Zdroj: Apetit O3/2015