Jít na pizzu znamenalo ještě nedávno jít na rychlou večeři, obvykle s dětmi, od které nemáte větších očekávání. To je ovšem minulost! Skvělých pizzerií je po Praze i jinde po Česku čím dál víc a vy si tak můžete dopřát pravou Itálii, aniž byste museli kupovat letenky.
„Nemusí tě mít každý rád, nejsi pizza!“ – to se říká na terapiích a seberozvojových kurzech. A kromě toho, že to má hloubku, je v tom jasná pravda o pizze. To je zkrátka pokrm, který má opravdu každý rád. Malí i velcí, gurmáni i ti, pro které je jídlo palivo a zdroj energie spíše než kulinářský zážitek. Někdo si ji dělá doma a dokonce na ni má speciální pec (a domácí pizzou nemyslíme to, že do trouby hodíte na 15 minut mražený polotovar). Někdo si ji rád dopřeje v dobré pizzerii. A těch je po Praze čím dál, je skutečně z čeho vybírat.
Za královnu mezi pizzami je označována pizza neapolská. Ta pravá je chráněna speciální normou, od roku 2010 jde o Tradiční výrobek EU. Těsto nesmí obsahovat tuk a podle webu „Itálie průvodce“ jsou dva schválené druhy: Margherita (rajčata, mozzarella, bazalka, extra virgin olivový olej) a Marinara (rajčata, česnek, oregano, extra virgin olivový olej).

Da Pietro
Byly doby, kdy se o víkendu zjišťovalo, co se děje v Plzni, aby byl důvod jet tam na oběd: do pizzerie Da Pietro. Už dva roky si můžete vyhlášenou neapolskou pizzu dopřát i v Praze, ale bez rezervace nemáte šanci najít volný stůl. „Srdcem podniku je ručně vyrobená neapolská pec z přírodních materiálů z celé Kampánie, ve které topíme bukovým dřevem,“ dozvíte se na webu.
Jak vůbec neapolskou pizzu poznáte? Díky vyšším okrajům, které při správné přípravě nejsou jen velkou vrstvou těsta, jak by se na první pohled mohlo zdát. Okraje by měly být po upečení plné vzduchu a za tím stojí podle majitele Petra Soukala použití odlišných technik přípravy, výběr mouky, přísné hlídání teplot a časů. „Naše těsto připravujeme ze třech různých druhů mouky pocházejících ze dvou italských mlýnů. Než se vaše pizza dostane na stůl, předchází tomu dlouhý proces kynutí a zrání, který trvá vždy minimálně 48 hodin. Těsto také obsahuje více vody než klasická neapolská pizza a ve finále je pak více nadýchané a také lehce stravitelné."
Na letním menu se v současné době pracuje, my ale nedáme dopustit na Pizzu Tartufa (s lanýžovou salsou) a Pizzu Mortadella e pistachi s pestem ze sicilských pistácií.
Pizza Nuova
Pizzerie Nuova spadá do sítě restaurací Ambiente a umístila se v roce 2024 na 34. místě mezi padesáti nejlepšími pizzeriemi v žebříku 50 Top Pizza Europe 2024. „Tato pizzerie byla vždy spolehlivou volbou a v průvodci 50 nejlepších pizz se objevuje již od jeho prvního vydání,“ píše se na stránkách průvodce.
„Jsem na to hrdý tím spíš, že ve výběru nejsou žádné takhle velké restaurace. Jsou tam samé malé podniky a my jsme schopní udržet kvalitu i ve větším objemu. Než jsme odletěli do Barcelony na vyhlašování, upekli jsme za pátek, sobotu a neděli 1400 pizz,“ chválí svůj tým Ondřej Lufinka, šéfpizzař Nuovy.
Kromě toho, že v nabídce najdete nejrůznější druhy tradiční neapolské pizzy, je možné zvolit tzv. degustaci. A máte tak možnost ochutnat více druhů pizz i těstovin.
Amunì
V průvodci TOP 50 Pizza byly oceněny další dvě české pizzerie. Amunì je jednou z nich a v Praze ji najdete hned dvakrát: na Vinohradech a u Vltavy. V nabídce je sicilská pizza připravovaná z pšeničného kvásku podle vlastní receptury a z pomalu kynutého těsta a za konceptem stojí vystudovaný geodet ze Sicílie Massimo Giuliana.
Massimo v rozhovoru pro deník Metro řekl, že Amunì znamená „Pojďme!“ a za signature dishes označil gourmet pizzy, které jsou speciálně tvarované a mají vyšší, křupavý okraj. Konkrétně zmínil kombinaci se sušenou šunkou San Daniele, mozzarellou burrata a fíkovou hořčicí nebo s gorgonzolou, speckem, vlašskými ořechy a medem.
Sasy the Original
Druhou oceněnou pizzerií je Sasy the Original, která se jmenuje podle majitele Salvatoreho „Sasy“ Iovino, který se narodil na Ischii a odmala byl fascinován prací pizzařů ve svém regionu. V roce 2000 otevřel první pizzerii v Nole v provincii Neapol a v roce 2019 přijel do Prahy, kde otevřel druhou. Sasy používá pouze italské suroviny a tradiční receptury a výsledkem je křupavá pizza z lehkého a voňavého těsta.
Na jídelním lístku najdete pizzu, která se drží tradičního neapolského stylu, my doporučujeme ochutnat klasiku v podobě Margherity nebo Quattro Stagioni (rajčata San Marzano, mozzarella z Neapole, šunka, žampiony, salám Napoli, artyčoky, olivové taggiashe)
L'Osteria
Italských restaurací L'Osteria najdete u nás najdete povíceru (tři jsou v Praze, u Národního divadla, na Masaryčce a v Paláci Kinských, jednu najdete v Ostravě) a je pro ně kromě pizzy větší než talíř typická i velmi příjemná atmosféra. Míří sem rodiny s dětmi, skupiny kamarádek i nadšení foodies. Milují to tu i zahraniční turisté, protože jde o síť pizzerií, které najdete i za hranicemi (Německo, Švýcarsko, Rakousko, Velká Británie). A je to vždy sázka na jistotu.
„Hlavním tahákem vedle příjemného prostředí s okouzlující hrou světel a barev a vzorné obsluhy je pizza, která se připravuje o průměru 45 centimetrů. Hlavním trumfem pizzařů je samotné těsto, vyráběné podle tajného rodinného receptu s mlékem a vejci. Díky tomu je výsledná pizza tenká, křupavá a současně není vysušená,“ dočtete se na webu Ekonom.
Zdroje: Ekonom.cz, 50toppizza.it, Metro.cz, Dapietropraha.cz, E15.cz, Jidloaradost.ambi.cz, Losteria.net, Sasytheoriginal.cz/cs, Amunipraha.cz, Italie-pruvodce.cz