Před chvíli skončilo léto a na vás se jedna za druhou valí povinnosti spojené s podzimem a zimou? Chápeme! A jen vám chceme nenápadně připomenout, že se říjen blíží do své poloviny a to je nejvyšší čas objednat husu. Na svatého Martina pak oceníte svou prozíravost a pozvete všechny, kdo měli dost času a nakonec na ně nezbylo ani stehýnko. Kde martinskou husu objednat a proč se není třeba husy bát?
Přemýšlet, jestli letos přijede Martin na bílém koni, dávno pozbylo smyslu – s velkou pravděpodobností opět nepřijede. Ale přemýšlet, kde letos objednáte husu, kterou se pak blýsknete před rodinou a blízkými? To je rozhodně správná otázka!
V minulosti se husou oslavovala na svatého Martina (11. listopadu) hojnost a prosperita, v současnosti patří husa spolu s mladým vínem zkrátka k listopadové tradici. A platí „kdo je připraven, není překvapen“, takže spočítejte, kolik lidí byste rádi pohostili a objednejte husu dostatečně velkou. Ideálně hned.
Kde objednat husu a jak vybírat
„Kdy objednat? Ideálně hned. Například my už máme polovinu kapacity fuč, letos máme 40 hus, a pak se paradoxně mnozí probudí týden před a jsou překvapení,“ upozorňuje Klára Laloučková z farmy U Čechů. A doplňuje, že zásadní je mít jasno o tom, kolik strávníků si na huse má pochutnat, a podle toho zvolit váhu husy.
A chcete-li mít jistotu, zvolte spokojenou českou husu z farmy:
- Farma U Čechů se sice specializuje na hovězí maso, ale v nabídce mají i svatomartinské husy vykrmené právě na farmě. Malou rodinnou farmu najdete u Mladé Vožice, na hranici jižních a středních Čech.
- Farma Zakšín varuje „Kdo neobjedná, nepeče! “ a má pravdu. Chovem hus se zabývají od roku 2012 a husy chovají na Kokořínsku, v obci Zakšín (okres Česká Lípa).
- Rohozenská husa je rodinná husí farma s dlouholetou tradicí (od r. 1974), která garantuje housata a husy té nejvyšší kvality s vysokým podílem masa, veškerý chov pochází z českého šlechtění.
- Husí farma Kalhov se nachází na Vysočině a kromě toho, že si zde můžete chlazenou husu objednat, můžete sem vyrazit i na husí hody.
- Farmářskékuře.cz nabízí to nejlepší z moravských farem a sváteční husy pocházejí z farmářského chovu v Jihočeském kraji. Po celou dobu výkrmu žijí v čistotě, v klidném prostředí s možností volného pohybu po farmě, kde mají přístup k rybníku.
Svatomartinské menu podle Apetitu
Péct husu je mnohými vnímáno jako vyšší gastronomie a zcela zbytečně se toho lidé bojí.
„Taky jsem se bála, připadalo mi to složité, ale nakonec jsem zjistila, že jde jen o to nakmínovat, posolit, dát tam jablko a strčit do trouby. Na svoji první pečenou husu jsem pozvala babičku s dědou před čtyřmi lety,“ vzpomíná Klára Laloučková, které je dnes 26 let, a dodává, že jediné, co jí přípravu slavnostního oběda tehdy komplikovalo, bylo, že neměla dost velký pekáč. Ten ale dokoupila a bylo to.
Upéct husu je jedna věc, to opravdu zvládne téměř každý. Ale svatomartinské menu si žádá delší přípravu a pár hodin, které mu s láskou věnujete. Nechte se inspirovat tím od nás, které obsahuje pravý staročeský kaldoun, svatomartinskou husu s jablky a kmínem, lahodný knedlík a červené zelí a sladkou tečkou na závěr jsou pak martinské rohlíčky.
Kam na husu vyrazit, když se vám nechce péct
Vymazleným svatomartinským menu se ráda blýskne i většina dobrých restaurací a bude jistě z čeho vybírat. Pokud jsme vás tedy nepřesvědčili, že s láskou pečená domácí husička je nej, užijte si ji v některé restauraci nebo na speciální akci:
-
Svatomartinské slavnosti a pečená husa na náplavce 2024: Čekají vás celodenní svatomartinské slavnosti, více než 20 moravských a českých vinařů, pečená husa, knedlík, červené a bílé zelí a další pochutiny snoubící se s mladými víny. Začátek 9. listopadu v 10:00, konec ve 21:00.
-
Restaurace Červený jelen: Těšit se můžete na typické svatomartinské speciality jako kaldoun, husí paštiku, konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem, červeným zelím s pomerančem, konfitovanou kořenovou zeleninou a bramborovými noky se strouhankou z briošky a jako dezert budou v nabídce buchtičky s husím sádlem a povidly.
-
Restaurace La Republica: Svatomartinské menu nabízí husí paštiku s portským vínem, svatomartinské husí stehno s variací knedlíků a červeným zelím, švestkový koláč jako dezert a nechybí ani svatovavřinecké víno z Velkých Pavlovic.
Zdroj: Apetit, weby farem a restaurací